Havarija na zatvorenom arteškom bunaru u Donjem gradu

Građani Donjeg grada su u sredu 8. marta u toku prepodnevnih časova prijavili da iz starog zatvorenog bunara na uglu Republikanske ulice i Nikole Tesle izlazi voda i gas. Sudeći prema svedočenju stanovnika ovog dela grada kao i prema informacijama koje su se pojavile na društvenim mrežama to se dešavalo i nekoliko prethodnih dana.

Na naš upit koji je bio upućen JP „Vodokanal“  toga dana iz ovog preduzeća su nam rekli da je u pitanju havarija na bunaru koji je već godinama zapečaćen i nije u funkciji. Prema njihovim saznanjima neko je, verovatno automobilom, zakačio bunar i voda je počela da izbija, kao i metan. Informacija u tom trenutku koju smo od njih dobili bila je da ta količina metana nije opasna, tačnije da metan izbija u manjim količinama.

U međuvremenu je zasedao i opštinski Štab za vanredne situacije koji je doneo odluku da:„Opštinski Štab za BC opštine Bečej, na osnovu procene rizika i očekivanog daljeg razvoja situacije na području ugroženom opasnošhu izazvanom aktiviranjem arteškog bunara i nekontrolisanim ispuštanju gasova u nepoznatoj koncentraciji, predlaže predsedniku opštine Bečej da proglasi vanrednu situaciju u cilju preduzimanja hitnih i operativnih mera zaštite i spasavanja na teritoriji opštine Bečej.“

Već istog dana evakuisana su deca iz škole i vrtića koji se nalaze u blizini i poslati su kućama. Sledećih dva dana škola je radila onlajn a deca iz vrtića su prebačena u druge objekte PU „Labud Pejović“. Zatvorena je i prodavnica koja se nalazi odmah uz bunar.

U cilju sigurnosti i bezbednosti građana opštine Bečej, lokalna samouprava preduzela je sve mere predostrožnosti, gde su na terenu bili ekipe Hitne pomoći, vatrogasno-spasilačke jedinice, policija kao i JP „Vodokanal“ Bečej.

O novonastaloj situaciji, opština Bečej obavestila je Pokrajinsku vladu, Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, kao i kompaniju NIS Srbija čija nadležna služba „NIS SISTEMI“ je došla na teren i brzom i efikasnom akcijom počela da otklanja posledice havarije u cilju bezbednosti svih građana opštine Bečej, a naročito građana sa područja Druge mesne zajednice.

Štab je u sredu po hitnom postupku doneo i određene mere zaštite i naložio: „JP „Vodokanal“ Bečej i JP „Komunalac“ Bečej da preduzme hitne mere obezbeđenja i nadzora na ugroženom području a radi zaštite i spasavanja ugroženog stanovništva na tom području. Naložili su evakuacija stanovništva koje ima mesto boravka u krugu od 50 metara od arteškog bunara na uglu Nikole Tesle i Republikanske ulice. Mesto evakuacije je hala Ustanove za sportsku i kulturnu aktivnost omladine Bečej „Đorđe Predin Badža“, ulica Zelena br.30, hotel “Zlatna obala“ ul. Zelena br.2 i Dom penzionera, Braće Tan br.4. Bečej.“. Evakuisane su ipak kuće u promeru od 30 metara oko bunara.

Pored toga opštinski Štab je naložio JP „Vodokanal“ Bečej da preduzme hitne mere u koordinaciji i organizaciji zatvaranja (likvidacije) tog arteškog bunara.

Saobraćaj je čak nekoliko dana na tom prostoru bio zatvoren iz pravca Republikanske i jedan deo ulice Nikole Tesle. S obzi-rom da je ta raskrsnica jedna od najprometnijih u Donjem gradu policija je usmeravala saobraćaj.

Predstavnici lokalne samouprave su održali i konferenciju za štampu na licu mesta. Javnosti je saopšteno da ne postoje razlozi za veću paniku i da se situacija rešava i da su sve to uglavnom zakonski propisane mere predostrožnosti što je preduzeto, kao i da će bunar biti zatvoren i instalacija sanirana.

Ipak tokom vikenda situacija sa podzemnim vodama i gasovima se ponovila na novom žarištu. Naime, u petak je proradio još jedan stari bunar iz kojeg je takođe počela da izbija gas i voda. Ponovo je proglašena vanredna situacija, ovog puta na prostoru otvo-renih bazena gde se bunar i nalazi. Kako smo saznali na još jednoj popodnevnoj konferenciji za štampu koju su sazvali predstavnici lokalne samouprave na inicijativu Štaba ovog puta bio je u pitanju stari bunar koji je zatvoren već duže vreme i verovatno datira još iz perioda pre Dugog svetskog rata.

Za sada se ne zna da li je ovog puta u pitanju arteški bunar ili geo-termalni. Ekipe iz „Vodokanala“ su i tamo započele operaciju saniranja situacije. Opštinski Štab je iz predostrožnosti do-neo odluku da se za prostor oko bunara proglasi vanredna situacija jer još uvek nisu izmerene precizno količine metana. Metan je bio jedini gas koji je detektovan na ovoj lokaciji.

Takođe iz opštinskog Štaba rečeno je da se mole građani da izbegavaju prilaženje ogradi bazena kao i ulazak na prostor bazena. Evakuisan je i Radio Bečej. Sportski centar je nastavio redovno da radi jer je bio daleko van dometa koncentracije gasa. Takođe na ovoj konferenciji je ponovo rečeno da građani nemaju razloga za paniku jer su koncentracije metana male kao i u Donjem gradu, zapaljivost je maksimalno na metar od izvorišta, od bunara.

U narednom periodu čim se završi i ponovo zatrpa i betonira bunar u Donjem gradu biće zamoljena ekipa NIS-a da se sa mašinama koje su već na terenu prebaci i na ovu lokaciju.

U nedelju 12. marta objavom na opštinskom sajtu ukinuto je vanredno stanje na teritoriji Druge mesne zajednice pošto je prvi aktiviran bunar saniran.