19. sednica SO Bečej Usvojen opštinski budžet za 2022. godinu

Poslednja ovogodišnja sednica SO Bečej započela je neuobičajeno svečano. U Velikoj sali SO Bečej predsednik parlamenta Igor Kiš je zapalio adventske sveće Vitlejemskim plamenom koji su u skupštinu uneli mladi skauti a nakon toga je nastavljen rad sednice po dnevnom redu. Prvobitno je najavljen dnevni red od 6 tačaka ali je nekoliko dana pred zasedanje dopunjen sa još 8.

Kao i obično na kraju godine, na poslednjoj sednici usvojen je i opštinski budžet za narednu godinu pa su odbornik dr Viktor Molnar a kasnije i predsedik opštine Bečej Dragan Tošić izneli pred odbornicima svoje viđenje ovog dokumenta.

Opštinski budžet za sledeću godinu procenjen je na nešto više od jedne i po milijarde dinara, tačnije 1.543.601.000 dinara i prema rečima Dragana Tošića on je napravljen na osnovu veoma realnih očekivanja kada su prihodi u pitanju.

Dragan Tošić je objasnio da su neki prethodni budžeti uklju-čivali i procenu sredstava koji bi trebalo da pristignu u toku godine od strane viših nivoa vlasti a na osnovu predviđenih investicija i projekata. Ovog puta to, prema rečima predsednika opštine, nije slučaj i budžet je koncipiran uglavnom na realnim predviđanjima koliko će novaca od poreskih obveznika u opštini Bečej biti prikupljeno sledeće godine, dakle na osnovu sopsvenih prihoda opštine koji bi trebalo da iznosi 1.492.989.000 u ovoj godini. Kada su u pitanju planirana sredstva iz ostalih izvora, tj drugih nivoa vlasti oni su procenjeni na 29.160.000 odnosno na 21.452.000 dinara. Predviđeno je i da preneta sredstva u narednu godinu budu negde oko 90 miliona.

Na sednici je predsednik opštine Dragan Tošić goovorio i o investicijama koje su predviđene za sledeću godinu, posebno o onim većim od kojih se očekuje da budu značajnije za razvoj grada.
„U Bečeju će sledeće godine biti započete velike investicije kao što je izgradnja velike saobraćajnice koja će prolaziti kroz Bečej i koja bi trebalo da počne negde u maju ili junu mesecu. Druga kapitalna investicija biće izgradnja kanalizacione mreže za Bečej, Bačko Gradište i Bačko Petrovo Selo čija vrednost bi trebalo da bude 45 miliona evra kao i rekonstrukcija „Sever Đurkić“ škole, sredstva su odobrena a trebalo bi radovi da započnu negde u septembru ili oktobru sledeće godine. Investitor je koji sad za svoje potrebe kupio već oko 95 zemljišta koje mu je potrebno za izgradnju komercijalne banje već od naredne godine će krenuti sa pripremnim radovima za ovaj veliki projekat i to najpre za akva park i hotel na obali Tise.“ rekao je Tošić.

Neposredno pred početak sednice sa dnevnog reda je povučena tačka koja je predviđala donošenje Odluke o planu regulacije za vetroelektranu. O razlozima za odlaganje Dragan Tošić je rekao „Opština Bečej je potpisala Memoranduom o razumevanju za projekat izgrade vetroparka na potezu Mileševo-Drljan-Poljanica. Taj vetropark bi trebalo da se nastavlja na vetropark koji je već počeo da se gradi u Malom Iđošu. Mali Iđoš se opet kači na taj 400 megavatni vod Novi Sad Subotica koji prolazi kroz Bečej i negde to teritorijalno pripada našoj opštini. Mi smo tu iskoristili mogućnost da se taj projekat proširi i malo više na našoj teritoriji. Predviđeno je da se izgradi negde oko 30 vetrenjača i ono što je zanimljivo je u tom projektu da će se on finansirati od donacija. Opština Bečej nema sredstva da u to uloži ali dogovor je sa investitorom i to je standardna praksa i u drugim mestima da se potpiše ugovor o donatorstvu po kojem bi Opština Bečej u narednih 25 do 30 godina prihodovala negde između 280.000 do 300.000 evra. Ovo je samo jedan projekat vza vetropark, nama je u međuvremenu stigao još jedan koji bi bio na potezu Bečej Srbobran. Nama je potrebno sigurno oko sedam do osam meseci da završimo papirologiju koja je potrebna za prvi vetropark a za ovaj prema Srbobranu sigurno i godinu dana jer je potrebno da se uradi projekat detaljne regulacije. Danas smo zbog nekih tehničkih detalja povukli na ovoj skupštini taj memorandum ali on će sigurno biti već na nekoj sledećoj sednici.“

Odluka o izradi plana regulacije koja nije bila povučena sa dnevnog reda je bila o planu regulacije buduće plaže na Tisi. Prema planu koji je dokumentacijom dostavljen odbornicima opština Bečej kreće u izgradnju plaže na Tisi koja će se nalaziti u nastavku kamp naselja prema šumi i Loštrandu, tj. prema Petrovom Selu.
„Dobili smo sredstva od Ministarstva turizma za izradu projektno tehničke dokumentacije i sad je na nama da uradimo plansku dokumentaciju i da pristupimo izgradnji te plaže. Imamo dogovor sa Ministarstvom šta tačno želimo na toj plaži da izgradimo. Za sada smo dobili sredstva samo za projektno tehničku dokumentaciju ali prema nekim usmenim konsultacijama sa Ministarstvom mi mislimo da možemo da se nadamo i nekim sredstvima i za samu izgradnju i to već tokom leta sledeće godine. Da li ćemo mi tokom sledeće godine uspeti da završimo i dokumentaciju i da započnemo radove još ne znam ali najverovatnije je da ćemo početi izgradnju negde krajem sledeće godine ili bar sa pripremne radove, pa onda da do kraja 2023. ti radovi budu i završeni.“

Na poslednjoj sednici odbornici su potvrdili i reizbor Đijante Lovaš za direktora Narodne biblioteke. Imenovani su i članovi novog Saveta roditelja na osnovu predloga iz svih škola u opštini Bečej. Odbornici su potvrdili i odluke o visini boravišnih i komunalnih taksii izmenu statuta PU „Labud Pejović“.