32. sednica SO Bečej: Potpisani ugovori za prvu meru energetske sanacije

Nekoliko meseci nakon raspisivanja konkursa od strane lokal-ne samouprave za subvenciju građanima, domaćinstvima za program energetske sanacije kuća i stanova za meru koja se odnosi na izolaciju kuća, ugradnju grejanja na gas i druga energetski efikasnija goriva i za zamenu stolarije dodeljeni su ugovori građanima koji su ostvarili pravo na ovu subvenciju.

U svečanoj sali deo krajnjih korisnika ovog programa pomoći su svečano preuzeli ugovore sa kojim su dobili i mogućnost da otpočnu radove na svojim kućama. Rok za završetak radova biće do sredine februara meseca. Građani, odnosno domaćinstva koja su krajnji korisnici su dužni da uplate prvi deo sredstava izvođačima radova i prema rečima članova komisije koja ja nadležna za ovaj program uglavnom su to radovi koji traju prilično kratko, urade se za nekoliko dana. Nakon toga sledi komisijska provera ispravnosti urađenog i onda opština prebacuje ostatak sredstava izvođačima. U većini slučajeva iznos subvencije je maksimalno bio do 50 posto od traženog iznosa, no i tu su postojali limiti u zavisnosti od vrste radova. To je sve bilo određeno pravilnikom koji je objavljen negde sredinom ove godine, pre nego što je raspisan konkurs za ovu meru.

„Danas smo uručili građanima ugovore koji su konkurisali za ovu prvu meru koja se odnosi na izolaciju zidova, krovova kuća kao i za zamenu stolariju i za uvođenje grejanja na energetski efikasne materijale. Javilo se 139 građana a od toga je 63 građana dobilo sredstva i za to je do sada izdvojeno za ovu meru 8.3 miliona dinara. Za konkurs za solarne panele ostalo je dakle oko 1.6 miliona dina-ra koliko ukupno ima sredstva iz opštinskog i državnog budžeta. U ovoj meri za koju smo danas dodelili ugovore četiri građana je ostvarilo pravo za zamenu izolacije na kući, 24 građana za uvođenje grejanja a za zamenu stolarije 35 građana, odnosno domaćinstava. Za solarne panele smo sad u fazi da smo dobili saglasnost da objavimo konkurs, nakon toga po proceduri kada se građani jave i pošalju dokumentaciju komisija će izaći, izvršiće se bodovanje i nakon toga objava rezultata i potpasivanja ugovora, nakon završetka radova izvršiće se plaćanje po fakturama kao i za ovu prvu meru.“ – rekla je novinarima nakon uručenja ugovora Svetlana Vuletić, zamenica predsednika opštine.

„Dobili smo jednu četvrtinu sredstava za zamenu stolarije. Mi bismo ovo sigurno radili deo po deo ali ovako sad imamo mogućnost da odradimo sve odjednom. Prikupljanje dokumentacije i ceo proces trajao je od letos ali vredi. Mislim da svakoj porodici i svakom domaćinstvu znači ovako jedna injekcija za kućni budžet. Preporučila bih svakako svima da pokušaju kad bude bilo prilike sledeći put. Mi smo dobili sredstva za zamenu 6 prozora i za jedna vrata.“ – rekla je naša sugrađanka Ivana Kalinić.

Naša starija sugrađanka Vera Doroslovački je potpisala ugovor za zamenu kotla za gas u zajedničkoj porodičnoj kući. „Veoma sam iznenađena ovim potezom države i našeg grada i pozdravljam. Mi smo konkurisali za naši kuću, zajedno sa mojim sinom koji ima dvoje dece. Kad ovo sad uradimo mislim da ćemo sigurno poboljšati uslove stanovanja. Mi smo do sada i sami dosta uradili i ostalo nam je da zamenimo kotao koji ima sad već 19 godina i vreme je da se i to obnovi.“ –rekla je Vera Doroslovački i dodala da je u pitanju zamena gasnog kotla za koju su u okviru ovog konkursa dobili oko polovinu sredstava što je negde oko 70.000 dinara. Ona je takođe izrazila i zainteresovanost da u sledećoj fazi, možda već sledeće godine, konkuriše i za ugradnju solarnog grejanja.

Po proceduri ovog programa potpisani su trojni ugovori na relaciji: opština Bečej, izvođači radova i građani koji su konkurisali. Građani su u obavezi da uplate svoj deo sredstava prvo nakon toga izvođač je dužan da uradi dogovorene radove i nakon komisijske provere izvedenih radova izvođači šalju fakture opštini za drugi deo sredstava.