Američka juneća (teleća) rebra na roštilju

Juneća ili teleća rebra posoliti i staviti u veći pekač, naliti malo vode, dobro zatvoriti folijom ili poklopcem i peći u rerni oko 2 sata. Ako imate veću količinu moraćete iz nekoliko puta. Meso treba da bude mekano ali da se još uvek ne raspada i skida sa kostiju. Izvadite iz rerne i zalijte sa malo više od polovine pripremljenog sosa za roštilj , poklopite i ostavite da se polako ohlade i mariniraju. Ako je moguće preko noći. Ostatak sosa ostavite za premazivanje tokom pečenja na roštilju.
Sos: Pomešati 2 šolje paradajz sosa (najbolje je da ukuvate svež paradajz sa malo luka i belog luka ali može da posluži i sok od paradajza sa malo kečapa ili paradajz pirea), dodajte pola šolje jabučnog sirćeta, 1 šolju vode, ½ šolje javorovog sirupa (ili 3 kašika meda pomešanog sa 5 kašika braon šećera), 3 kašike soli, 1 veliku kašiku grublje samlevenog bibera, 1 kašika pasiranog belog luka, 2 kašike pasiranog crnog luka, sok od 1 limuna, 1 kašika vuster sosa, 2 kašičice čilija, 1 kašika kajenskog bibera, po ukusu koliko volite ljuto.

Zagrejte roštilj, on ne treba da bude previše jak, treba da polako tinja. Dobro namažite roštilj rešetku slaninom i pažljivo položite rebra ucelo da se peku. Okrećite povremeno i premažite ostatkom sosa kad se isuši. Treba da bude malo tamnija korica i da bude lepljivo na kraju.

Služite rebra uz krompir salatu, kuvani kukuruz u klipu pa zapečen na rošitlju, pasulj ukuvan sa malo paradajza luka i čilija, sezonsku salatu, mladi luk … standardni roštiljski prateći program.

Prijatno!