Auto škola „Leson“: Najsavremeniji simulator vožnje za obuku vozača

Auto-škola „Leson“ predstavila je svojim klijentima i građanima Bečeja novi savremeni uređaj/simulator za obuku vozača B kategorije. Ovaj veoma koristan i kvalitetan uređaj ova auto škola je nabavila da inovira rad sa svojim klijentima ali i da unapredi edukativne programe o bezbednosti saobraćaja u zajednici. Tim povodom je vlasnik i direktor Marjan Vuković – Šaban sazvao i konferenciju za medije i predstavio javnosti šta su sve benefiti novog načina obuke vozača.

Želeo bih da vam danas prikažemo jednu novinu u našoj školi za obuku vozača. U pitanju je simulator za obuku vozača B kategorije, jedan veoma savremen uređaj. Naša ideja je da ovaj uređaj ubuduće koristimo u redovnoj nastavi ali i da radimo sa saobraćajnim i drugim školama na jednom širem regionu, ne samo u Bečeju, jer smo za sada jedini u Srbiji koji imamo ovakav uređaj ovog kvaliteta. Želeli bi da možemo maksimalno da ga iskoristimo i da doprinesemo da svi učesnici u saobraćaju steknu što više znanja.

Mi smo se dugo godina spremali da ovo uradimo i sad smo rešili da kupimo ovaj uređaj koji je proizveden u Nemačkoj i košta 17.000 evra i za koji smo dobili značajna sredstva od fondacije „Prosperitati“, oni su prepoznali značaj ovog projekta da je ovo veoma važno za naše društvo i zajednicu. Prema nekom našem nastavnom planu koji će se bazirati na ovom uređaju nama će on omogućiti da ga iskoristimo za one koji-ma obuka malo teže ide jer služi za to da neke eventualne situacije i greške nemaju nekih većih posledica. On može da posluži dobro i za one koji imaju već vozačku dozvolu a imaju određene strahove, plaše se da voze u određenim okolnostima ili nisu dugo vozili, oni će moći da se obrate nama u auto-školi „Leson“ i mi ćemo im omogućiti da se sa ovim uređajem opuste i oslobode od strahova i vrate u „formu“.

Ovo je svakako jedna velika novina u načinu obuke. Postoje neki kineski uređaji i programi koje smo mi posmatrali na tržištu kad smo odlučili da nabavimo ovako nešto ali oni nemaju tih mogućnosti koje ovaj uređaj ima. Nemamo sad mnogo vremena da pričamo detalje koje sve mogućnosti ima ovaj simulator, kakve sve mogućnosti prilagođavanja ima program jer je to zaista fleksibilna aplikacija, mi ćemo u dogovoru sa firmom od koje je uređaj kupljen moći da ubacujemo sve ono šte mi u praksi shvatimo da će nam biti neophodno za obuku i tako prilagodimo program. Samo nekoliko primera gde može da bude koristan ovaj simulator: obuka za promenu svetla u saobraćaju u nekim vremenskim uslovima ili mogućnost da ubacimo neke naše raskrsnice koje su specifične ili raskrsnice iz nekih obližnjih gradova (te raskrsnice možemo putem drona da snimimo i ubacimo u aplikaciju).

Ovo je svakako budućnost obuke, posebno sa ekološkog aspekta. Danas u Beogradu u jednoj auto školi izašlo je 50 do 60 vozila da urade časove koje mogu da se urade i na ovaj način. Očekujemo da novi Zakon o bezbednosti saobraćaja koji je u izradi prepozna ovo i da to uđe i zvanično u programe obuka. Mi pokušavamo da to na neki način izlobiramo kroz razna ministarstva jer takav pristup obuci i saobraćajnoj struci i bezbednosti zahvata tematski rad i ministarstva ekologije, zdravlja i prosvete. U svakom slučaju korišćenje u zvaničnoj obuci ovog uređaja u ovom trenutku još nije moguće. Mi ovo što sada radimo kao obuku to su časovi koji ne ulaze u sistem obuke nego još uvek samo pomažemo našim klijentima da se lakše priviknu na vožnju i da isprave eventualne greške koje prave. Mi u simulatoru imamo mogućnosti koje ne možemo uvek da dobijemo u saobraćaju kad na primer da vežbamo prvenstvo prolaza jer možemo da simuliramo situaciju

da saobraćajac reguliše saobraćaj, da postavimo situaciju dolazimo sa glavnog ili sporednog puta i sl., tu su veoma često nedoumice svih kandidata ali i onih koji su već položili ali i dalje ne znaju da se ponašaju kao vozači u takvim situacijama. Na ovom uređaju sve to možemo sad da vežbamo sve dok to ne postane rutina. Ovaj uređaj je, za sada, samo za B kategoriju ali može da pomogne i za druge kategorija s obzirom da ima tih tema koje su opšte. Mi ovde u školi „Leson“ ćemo sad da razradimo naš nastavni program i vidimo kada je potrebno koju lekciju da ubacimo sa simulatora u program obuke. Namera nam je da kad nam to zakon bude omogućio da odmah budemo spremini da sve to ubacimo u redovan nastavni plan obuke i časove.

Naša ideja koja se odnosi na neki drugi aspekt korišćenja ovog simulatora je i da napravimo jedan program obuke sa srednjim školama saobraćajnog smera, za onu decu koja će biti profesionalni vozači jednog dana, da njima omogućimo da ovde imaju časove praktičnog rada. Čak i za osnovce imamo mesta, sedmi ili osmi razred, ukoliko deca pokažu interesovanje mogu da dođu u grupama i da probaju da voze, mislim da će i njima to biti interesantno s obzirom da još uvek nemaju prava da polažu ali mogu da se polako pripremaju ako ih to zanima. Možda jednog dana požele i da se profesionalno bave saobraćajem, to je bitna grana naše ekonomije i važna je za naše društvo uopšte. Moram da napomenem i da u obuci instruktora vožnje ovaj uređaj može biti veoma koristan, namera nam je i da uspostavimo kontakt i sa saobraćajnim školama i da ima ponudimo da svoje učenike šalju ovamo na praktičnu obuku.

U svakom slučaju simulator/uređaj je spreman i može već da se koristi i mogu zainteresovani da se jave u auto-školu Leson i da se dogovore oko termina korišćenja a instruktor će biti uvek tu da pomogne i daje instrukcije. Predviđeno je da čas košta 600 dinara ali za početak mi smo predvideli da dosta časova poklonimo besplatno“ – rekao je Vuković.


Bečejski dani u saradnji sa auto-školom „Leson“ poklanjaju tri besplatna probna časa za one koji se najbrže jave u redakciju. Zainteresovani mogu da pozovu na broj: 021/6911 – 999 i 021/6912 – 170 i da preuzmu vaučere u redakciji u Zoltana Čuke 7.