Бачко Градиште опен 2021: Спортско обарање руку све примамљивије

У оквиру манифестације Дан Бачког Градишта одржано је спортско такмичење у обарању руку „Бачко Градиште опен 2021“ у аматерској конкуренцији жена и мушкараца, али и у професионалној категорији. Учешће је узело 43 такмичара из Београда, Шапца, Ваљева, Новог Сада, Каћа, Крагујевца и Босне и Херцеговине.

Титулом апсолутног победника окитио се шампион Србије у овом спорту, Иван Веселић Тута из Ваљева. Он се такмичио у профи категорији преко 110 килограма.

„За мој резултат најмање је су заслужне справе и теретана. Једноставно важна је воља, као и одрицање. У теретани нисам био три године, али зато доста времена проводим у обарању и симулацији. Једноставно волим овај спорт“, казао нам је победник Иван Веселић.

За организацију такмичења био је задужен Бечејац, Јован Живков Андричин, члан клуба “Витез” из Новог Сада, који се и сам такмичи у популарном крбању. Он је, иначе, проглашен за победника у аматерској категорији до 100 килограма.

„Веома сам задовољан одзивом такмичара, с обзиром да је Бачко Градиште мало место. Идеја је била да људима пренесемо дух овог спорта, да он није само кафанска вештина и разонода, већ права спортска дисциплина. Потребна је снага, брзина и техника, а уз доста труда и улагања резултати неће изостати“, казао је Јован Живков Андричин.

Иначе, он тренутно се сврстава у аматере овог спорта. Међутим, с обзиром да је на државом првенству ове године освојио златно одличје у категорији аматера до 90 килограма, као и треће место у обарању десном руком, квалификовао за профи категорију.
Државно првенство у спортском обарању руку у неколико категорија – аматери почетници, јуниори, жене, мастери, особе са инвалидитетом и сениори професионалци. Најбољи постају чланови репрезентације Србије у спортском обарању руке и такмиче се на Европском првенству и Светском првенству.

“Србија је релативно млада земља у овом спорту. На светској и европској сцени такмичимо се шест-седам година, а имамо око 600 такмичара који се такмиче у нашој земљи и иностранству. Када говоримо ситуацији на локалу, надам се да ће се у наредном периоду повећати интересовање младих, постоји могућност да се отвори клуб који ће окупљати најпре аматере, а потом и остале такмичарске категорије”, објашњава Живков Андричин.

Са друге стране, спортско обарање руке у Србији постоји 11 година, док светска такмичења и Светска федерација у спортском обарању руке постоје више од четири деценије. Иначе, овај спорт наћи ће се и на Олимпијским играма 2028. године у Лос Анђелесу.

РЕЗУЛТАТИ АМАТЕРСКЕ КАТЕГОРИЈЕ
Жене: Сандра Матић (лева рука) и Софија Цвијовић (десна рука).
Мушкарци: до 80 кг Марјан Матић (обе руке)
до 90 кг Јован Радојевић (обе руке),
до 100 кг Јован Живков Андричин (обе руке),
преко 100кг Душан Петрић (лева) и Александар Шијачић (десна).

РЕЗУЛТАТИ ПРОФИ КАТЕГОРИЈЕ
до 80 кг Никола Пецић (обе руке)
до 90 кг Дамир Анђелковић (обе руке)
до 100 кг Немања Весић (обе руке)
преко 100 кг Иван Веселић (обе руке)

Вукашин Љубојев