Bačko Petrovo Selo: Prva jesenja razglednica

Delegacija sela u poseti Harkanju
Četrovočlana deleacija Saveta Mesne zajednice „8 oktobar” boravila je u prijateljskoj poseti zbratimljenom mestu Harkanj u susednoj, Mađarskoj. Prema rečima sekretara Mesne zajednice Magdolne Pece, ovaj boravak na Festivalu groždja, iskorišćen je i za zvaničan razgovor o produbljivanju saradnje na osnovu potpisane Povelje o bratimljenju i proširivanju saradnje na sportskom i kulturnom nivou. Određene stvari su definisane, ali je potrebna i podrška naše Lokalne samopurave da se realiziju u narednom periodu, jer su prijatelji iz Harkanja izrazili veliku želju da se ostvare pojedini zajednički projekti.


Krpljenje puteva u ulicama
Mašinerija i radnici „Bačkaputa” započeli su sa krpljenjem lokalnih puteva u ulica Đure Jakšića, Laze Kostića, dr. Imre Kiša, Zmaj Jovinoj, Imre Ciraki Fetera, Omladinskoj, Jožef Atile ,dr. Đetvai Petera, Principovoj, Ciglarskoj, Doro Šandora i Topolskog puta.
Sekretar Mesne zajednice „8 oktobar” Magdolna Pece je izjavila, da će se ovoga puta sanirati najkritičnija mesta u pomenutim ulicama, a prema prijavama građana i „snimanja” stanja na terenu.


Predavanje „Prevencija dijabetesa”
U Mesnoj zajednici „8 oktobar“ započela su predavanja u okviru radionica za stručno osposobljavanje stanovništva, a prvo stručno predavanje na temu „Prevencija dijabetesa” održano je 12. septembra u velikoj sali Mesne zajednice. Zdravstveni radnici Doma zdradlja Bečej dr. Andrea Stojšić i Dragan Banović na vrlo pristupačan način govorili su o najrasprostranijoj bolesti dvasdesetprvog veka, a uvodnu reč dao je Đuro Kričković ispred lokalne samouprave. U sklopu ključnih pomeranja u rodnoj ravnonravnosti održaće se i radionice sa Gerontološkim centrom, Centrom za socijalni rad, održaće se kursevi šivenja i krojenja, informatike, srnskog jezika i Gradsko pozorište iz Bečeja izvešće jednu predstavu.


Održan 12. Dan Karinti Friđeša
Članovi Dramskog kruga „Karinti Friđeš” na čijem se čelu nalazi agilni predsednik Ištvan Lazar, nastavivli su tradiciju održavanja „Dana Karinti Friđeša” jednog od najvećih pisaca Mađarske. Na lokaciji Strelište, po lepom vremenu, održano je i takmičenje u kuvanju pilećeg želuca, a takmičilo se 14 ekipa iz mesta i okoline. U sklopu ove manifestacije – članovi Udruženja slikara „Da Vinči“ su slikali, a priređena je i mini izložba fotografija Đorđa Šekerovića Šekija, veterana fotografije koji godinama snima najvažnije događaje u Opštini.Stručni žiri je po završetku takmičenja za najbolje u kuvanju proglasio sledeće ekipe. Prvo mesto zasluženo je pripalo ekipi „Agropromet 3“ iz Bečeja, drugo Oto Bakošu i drugarima iz Petrovog Sela, a treće „Agroprometu 1“ iz Bečeja.


Porodični dan na Jesenjem festivalu
Fondacija „Prosperitate“ i mesna organizacija Saveza Vojvođanskih Mađara, priredila je prvi Jesenji festival posvećen porodičnom okupljanju u prirodi koja je u potounosti opravdala očekivanja. Posetioci su mogli da unoznaju najsavremenije poljoprivredne mašine i traktore, za decu je priređena dečija radionica sa igrama na travi, a organizovano je i takmičenje u kuvanju goveđeg gulaša. Jesenji festival je posetio i Balint Pastor, narodni poslanik iz redova SVM-a, a predsednica Mesne organozacije SVM-a Enike Farago je istakla, da je fondacija „Prosperitate“ u poslednje tri godine u ovo selo i meštane mađarske narodnosti uložilo 221 milion dinara i da se nada, da će drugi po redu Jesenji festival biti još sadržajniji i uspešniji.

Janoš Žolnai