Bačko Petrovo Selo: Letnja razglednica

Selo po „birka paprikašu“ postaje prepoznatljivo

Nekada je Bačko Petrovo Selo po turističko stručnoj manifestaciji „Dani krastavaca“ koji su se održavali i po tri dana bilo poznato širom naše zemlje i pošto se ta lepa manifestacija tiho ugasila i otišla u zaborav, sada se ovo mesto na desnoj obali reke Tise „prepoznaje“ po manifestaciji „Dan sela“ u organizaciji Mesne zajednice „8. oktobar“ i po čuvenom „birka paprikašu“ zbog kojeg dolaze mnogi posetioci iz okolnih mesta.

Po pravom afričkom vremenu, 10. avgusta, od ranih jutarnjih časova počele su da se pale vatre ispod kotlova, jer je trebalo što bolje i kvalitetnije skuvati ovčiji specijalitet, koji se krčkao u četiri kotla, dok je jedan bio namenjen za narodno jelo pasulj, koji je takođe bio brzo rasprodat. U hladovini više decenijskih topola, kraj obale Tise, sekretar Mesne zajednice Magdolna Pece je izjavila, da su pripreme za ovaj dan trajale skoro mesec dana i da se iskreno nada da će manifestacija i ovoga puta uspeti i opravdati očekivanja, što se i ostvarilo. Ekipa kuvara koja godinama ne menja „sastav koji dobro kuva“ Jožef Vereš, Dušan Gombošev, Bela Kalapoš i Jožef Šivo i ovoga puta su opravdali očekivanja posetilaca i gurmana, koji su za vrlo kratko vreme pojeli dobro pripremljen specijalitet ili poneli kućama. Za to vreme 28 takmičarskih ekipa isto je pripremalo „birka paprikaš, a po oceni stručnog žirija na čijem se čelu nalazio Jožef Vereš proglasio je i najbolje. Najviše razloga za radost imale su sestre Eleonora Levai i Čila Pustai iz Bačkog Petrovog Sela koje su po oceni žirija pripremile specijalitet „da prste poližeš“ i kući se vratile sa punim rukama robnih nagrada, drugo mesto osvojio je Jožef Šakal s kolegama iz „Potisja“ iz Bečeja, a treći je bio Janoš Klainener iz Temerina sa drugarima.

U okviru kulturnog programa, nastupali su članovi KUD „Lole“ iz sela, ali i gosti iz Bečejskih društava, dok su za sportsko rekreativna takmičenja bili zaduženi Šandor Mihalec i Tibor Erdeg. Veliku pažnju privuklo je takmičenje u klizanju po podlozi najlon prekriven penom od deterdženta za sudove i nadvačenje konopca. U konkurenciji pet ekipa, prvo mesto je osvojila ekipa Pikado kluba „Vilidž“.

Pošto ovu manifestaciju godinama podržava i lokalna samouprava, meštane je obišao i predsednik opštine Dragan Tošić sa saradnicima, koji je porazgovarao o aktuelnim problemima i stvarima u mestu, a ova svetkovina završena je atraktivnim vatrometom.

Fudbaleri „Jednistva“ počeli pripreme

Fudbaleri „crveno-belih“ sa Tise, započeli su pripreme za što uspešniji start u Međuopštinskoj ligi Bačka Topola, Vrbas i Bečej. Na prozivci se pojavilo dvadesetak mladih igrača koje će po dogovoru sa Upravom kluba pripremati poznati stručnjak Dejan Kapriš, koji neće imati ni malo lak zadatak, jer su „na izlazu“ iz kluba provereni igrači Dejan Tobdžić (Hajduk, Čurug), Anđelković (Bačka, Mol), Jovičić i Janković (na probi u FK “Vojvodina“ Bačko Gradište).
Predsednik kluba Tibor Ereg ističe, da će ove takmičarske sezone prvenstvene utakmice igrati i talentovani dečaci u kadetskoj konkurenciji, a pošto se veoma dobro radi sa pionirima, glavni cilj kluba je zadržati decu na okupu, a rezultati, uz trud i rad, doći će sami po sebi, samo treba malo strpljenja, tako da su ambicije seniora sredina tabele, a kadata što bolji start u prvenstvu.  Prvenstvena sezona u MOFL Bačka Topola, Vrbas i Bečej počeće sredinom septembra.
J.Ž.

KZM finansirala uređenje Omladinskog kluba u Bačkom Petrovom Selu

Nakon renoviranja i zamene drvenarije u sredinom avgusta konačno je i otvoren obnovljeni Omladinski klub u Bačkom Petrovom Selu. Svečano otvaranje je upriličeno na Međunarodni dan mladih. Otvaranju je prisustvovao i pomoćnik pokrajinskog sekretara za sport i omladinu Dragan Milić.

Kancelarija za mlade opštine Bečej, na inicijativu udruženja Mladi za naše selo, iz sopstvenih budžetskih sredstava finansirala je adaptaciju prostorije nekadašnje poreske filijale u Bačkom Petrovom Selu koja je potpuno sanirana. Kupljen je i nameštaj za prostorije kluba.

Otvaranjem Omladinskog kluba mladi meštani će konačno imati mogućnost da se okupljaju, druže, osmišljavaju i realizuju aktivnosti. Na kraju svečanog otvaranja mladim predstavnicima FK „Jedinstvo” uručeno je 20 lopti i novi golovi.