Covid-19 izveštaj: Ukinuto vanredno stanje u opštini Bečej

Opštini Bečej ukinuto je vanredno stanje od ponedeljka, 7 juna i zatvara se i punkt za vakcinaciju u Sportskom centru, to je u utorak 8. juna ispred Štaba za vanredne situacije saopštila javnosti Svetlana Vuletić, zamenica komandanta štaba.

„Želimo da obavestimo javnost u Bečeju da su juče ukinute mere koje se tiču vanrednog stanja i da je ta odluka stupila na snagu juče (7. juna). Znači sva ograničenja koja su propisana uredbom o vanrednom stanju su ukinuta, ostaju ona ogrničenja koja su propisana drugim uredbama na državnom nivou. Što se tiče Bečeja mi imamo sada 15 aktivnih slučajeva u ovom momentu s tim što moram da kažem da verovatno to više nije taj broj jer se u aktivne slučajeve računaju i oni pacijenti koji su bili hospitalizovani a nakon povratka iz bolniice i ozdravljenja oni se još dve nedelje vode kao aktivni slučajevi. Što se tiče vakcinacije u Bečeju na današnji dan vakcinisano je 10.440 prvih doza vakcine a revakcinisano je 9.150. Što znači da bi mi trebalo malo da pojačamo vakcinaciju jer je vakcinisano prvim dozama oko 35% stanovništva i oko 31% revakcinisano i drugom dozom. Svi znamo da je cilj da 50% stanovništva bude vakcinisano. Ja bih ovim putem pozvala sve koji to još nisu učinili da se vakcinišu pogotovo mlađu populaciju gde je zapažen mnogo manji odziv. Vakcinalni pinkt koji je radio u Sportskom centru počevši od 20. juna će prestati tamo da radi i vakcinacija će se obavljati u prostorijama Doma zdravlja jer oni imaju kapacitet da izvakcinišu oko 100 ljudi dnevno pa kako sada ide dinamika vakcinacije i revakcinacije taj broj se dnevno ne prelazi. Moram da napomenem sa smo radili i vakcinaciju po selima, u Bačkom Petrovom Selu smo bili tri puta, u Bačkom Gradištu dva puta, jednom u Mileševu s tim što ćemo u četvrtak (10. jun) organizovati vakcinaciju i u Poljanicama i još jednom sledeće nedelje u Mileševu. Kovid ambulanta ostaje da tamo gde je i sada i radiće dokle god ima zaraženih, iz naših dnevnih izveštaja mogli ste videti da ovih nedelju, dve bude na nekoliko dana po jedan zaražen što znači da opada broj. Testiranja još uvek ima ali nešto malo više od desetak dnevno, vikendom i manje, malo više ponedeljkom.“ rekla je Vuletić.

U prethodne dve nedelje novozaraženih je bilo ukupno 7, testirano je 256, revakcinisano je 115 osoba a 1 osoba je upućena na bolničko lečenje. Od početka pandemije, tj. od „drugog talasa“ i prošlog leta od kada imamo podatke ukupno je kovid preležalo 3317 građana Bečeja.

Mere koje su donete na Štabu od 1. juna su na snazi i dalje i uglavnom se odnose na ugostiteljske objekte i prodavnice.
Kada je u pitanju početak letnje sezone kupanja bazen je od 8. juna otvoren i sve mere koje se odnose na bazene biće jasno istaknute na ulasku. Broj prisutnih na bazenima je limitiran na oko 500 korisnika.