Covid -19: Periodični izveštaj

U prethodne dve nedelje u Bečeju je zabeleženo 8 slučajeva novozaraženih od kovid infekcije a trenutno je u našoj opštini registrovano 5 aktivna slučaja zaraze. Za prethodne dve nedelje u kovid ambulantu se javilo 352 osoba sa mogućim simptomima respiratornih smetnji koji su testirani na prisustvo virusa. U ovom trenutku tačno 3330 osoba je u Bečeju preležalo ovu virusnu infekciju.

Odziv na vakcinaciju u našij opštini je i dalje skoro nepostojeći iako se u celoj Srbiji polako opet povećava broj zaraženih, sad je već na dnevnom nivou oko 400. Za kraj leta i početak jeseni epidemiolozi najavljuju ponovo trociferni broj zaraženih dnevno i to novim sojem virusa – Delta. Već skoro tri meseca se vakcinacija u Bečeju može okarakteristi kao sporadični događaj jer je očigledno da nema zainteresovanih građana za imunizaciju. Kampanja za vakcinaciju kod mladih i studenata, sudeći po svemu, ne funkcioniše a nadležni predviđaju da će tokom narednih meseci početi i vakcinacija dece tinejdžerskog uzrasta ali i mlađe dece. Za sada kako je najavljeno još stoji odluka de će školska godina krenuti normalno ali ako se situacija pogorša sledi nam prošlogodišnji scenario kada su škole u pitanju.

Na poslednjem sastanku Kriznog štaba zahtevano od nadležnih da se sprovedu mere koje će da utiču da pedijatri i izabrani lekari intenzivnije savetuju cepljenje protiv kovid-19 deci i studentima. Prema najavama deca će se vakcinisati po domovima zdravlja, na punktovima koje sve pedijatrijske službe u zemlji već imaju. Pedijatri su u obavezi da preporuče vakcinaciju, a na roditeljima je da donesu konačnu odluku.