Економија

Дани овчара у Бачком Петровом Селу

Други по реду Петровоселски дани овчара одржани су у суботу, 16. септембра у организацији удружења „Петровоселски ован“, удружења које окупља узгајиваче оваца из села. Манифестације је одржана на популарном петровоселском „Стрелишту“. На овом својеврсном малом сајму учествовало је 13 излагача са 85 грла из Бачког Петровог Села, Бечеја, Санада, Ченеја и Гунароша.

Председница удружења домаћина, Моника Ферчик, нам је рекла да ово удружење броји 60-так чланова који имају преко 9000 грла и да је ваома задовољна одзивом на ову манифестацију. Према речима председнце удружења овчари у Бачком Петровом селу сусрећу се са доста проблема када је у питању ова врста производње, пре свега проблем је да им субвенције не стижу на време па им је на тај начин онемогућено да на време набаве квалитетнију храну што доводи и да пада квалитета производње. Поред кашњења субвенција проблема има и кад је у питању пласман на тржиште, цене су веома ниске али и поред тога је потражња и откуп мали. Углавном откуљују јагањце кланице, Матијевић, Промес али и то мање него што они произведу. Пашњаци тј. недостатак пашњака је такође проблем посебно у Бачком Петровом Селу где у самом старту није било много површина посебно сада кад постоји тенденција узоравање истих. Моника Ферчик нам је такође рекла да је ово добра прилика да се узгајивачи из наше општине сретну са другим узгајивачима из других средина, да размене искуства и информације. Она се захвалила и на подршци које ово удружење има од стране локалне самоуправе и Покрајинског секретаријата за пољопривреду без којих одржавање ове манифестације не би било могуће и да се нада да ће и убудуће Петровоселски дани овчара бити подржани и са више средстава јер њихов циљ је да сваке године имају више излагача и да ово постане традиционална манифестација. Ове године Покрајински секретаријат за пољопривреду финансирао је одржавање Петровоселских дана овчара са 120.000 динара које је Удружење добило на конкурсу.

Поред удружења „Петровоселски ован“, овогодишњу мани-фестацију „Петровоселски дани овачара“ подржали су и суорганизатори Драмски клуб „Каринти Фриђеш“ и сликари аматери из удружења „Да винчи“ из Бачког Петровог Села. Ова два удружења су организоавала пропратне програме у оквиру манифестације па је тако Драмски клуб учествовао са својим тачкама у свечаном програму и организовао своје традиционално такмичање у кувању перкелта а сликари из клуба „Да винчи“ су организовали једнодневну колонију са 60так сликара из Војводине.

Манифестацији су присуствовали и председник општине Бечеј Драган Тошић и покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевић који је и званично отворио „Петровоселске дане овчара“.

Вук Радојевић, покрајински секретар за пољопривреду је у поздравном говору а касније и у обраћању новинарима рекао да Покрајинска Влада подржава ову манифестацију јер је усмерена на афирмисање сточарске производње што је једна од основних аграрних мера њене политике али и због тога што је одржавање оваквих локалних сајмова и манифестација један од начина да се очува специфичност и традиција сваког села. Вук Радојевић је на скупу говорио и о неким мерама које је његов секретаријат уврстио у аграрну политику која је усмерана на село и то пре свега кад је у питању сточарство. Према његовим речима најважније мера која је предузета је финансијска помоћ сточарским фармама у Војводини за обнављање и куповину нове опреме што ће им омогућиити квалитетнију производњу и бољу конурентност на тржишту. Поред овог он је издвојио и одгајивачки програм који подражава Секретаријат односно Влада Војводине, улагање у генетику и у расни састав грла у производњи чиме ће се постићи већа конкурантност на тржишту и квалитет узгоја. Поред ова два програма Вук Радојевић је посебно издвојио и један нов програм Секретаријата подршке младим пољопривредницима до 40 година. Ове године потписано је 170 уговора са младим пољопривредним произвођачима чиме ће се подстаћи да млади остану на селу и да се одлуче да се баве пољопривредом. У оквиру овог програма издвојена су значајна средства јер је висина улагања била код неких пројеката и до 90 постао од укупно уложених средстава за инвестиције од стране Покрајинског секретаријата. Износ субвенције за појединачни пројекат био је до 1.500.000 динара, што су, према његовим речима, значајна средства са којима може да се крене у производњу. У разговору са новинарима Вук Радојевић је такође говорио и о новом конкурсу Секретаријата за рибњаке и развој рибарства. Иако је конкурс практично затворен ових дана покрајински секретар је рекао да су у ову грану производње уложена велика средства и да ће субвенције бити веома велике и то за реконструкцију постојећих и изградњу нових рибњака. По хектару је предвиђено да 500.000 динара за реконструкцију или 800.000 динара за изградњу нових рибњака а највећа субвенције по једном пројекту биће до 5 милиона динара.

Председник општине Бечеј, Драган Тошић је у поздравном говору поменуо неке од већих инвестиција које је општина Бечеј и сарадњи са Покрајинском Владом  покренула у Бачком Петровом Селу од којих су најважније коначан завршетак радова на изградњи водовода у селу и изградња црпне станице која ће омогућити квалитетнију пољопривредну производњу и наводњавање већих површина што је важно пре свега за повртарство што је једна од значајнијих пољопривредних грана производње у Бачком Петровом Селу. Он је обећао наставак сарадње са владом и секретаријатима и нове пројекте за пољопривреду али и да ће убудуће локална самоуправа подржавати овакве манифестације.

Након званичног дела отварања и приредбе коју су уприличили организатори уследило је такмичење у кувању перкелата и забавнији део програма уз музику, добру храну и дружење.