Óbecse

Dunđerski-kastélyok a rajztáblákon

Magyarországi és vajdasági diákok ismerkedtek a napokban a vajdasági Dunđerski-kastélyokkal. Az Épített örökségünk – Délvidéki kastélyok címmel hetedik alkalommal megszervezett szakmai tábor résztvevői a program keretében szeptember 8-án Óbecsén a Dunđerski család egykori birtokán rajzoltak, másnap pedig a kölpényi és a dunacsébi Dunđerski-kastélyt látogatták meg. A szakmai táborban a diákok – zömmel leendő építészek – több napon keresztül kutatták és rajzolták az impozáns műemléképületeket. A Dunđerski család kastélyai sok más vajdasági kastéllyal ellentétben szerencsésen túlélték az elmúlt évszázadokat.
De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének az elnöke elmondta: a tábor résztvevői minden évben más kastélyokat látogatnak meg, és a szervezők célja az, hogy a középiskolás és egyetemista diákok ezeken a kutatótáborokon megismerjék a 18-19. századi építészetet, emellett szakemberek segítségével szabadkézi rajzolást gyakorolhassanak. Szakmai vezetőként Törteli Károly és Basity P. Antónia építészek, valamint Nagy Tibor helytörténész vett részt a munkában.
A programot az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete és a budapesti Porta Speciosa szervezte meg a Magyar Művészeti Akadémia és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával.

Редакција

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *