Fantastična Biljana Relić

Izuzetan rezultat ostvarila je naša sugrađanka Biljana Relić na Evropskom prvenstvu za juniore i mlađe seniore, koje je od 28. juna do 1. jula održano u italijanskom gradu Auronzu, gde je uspela da osvoji zlatnu medalju u K-1 na 200 metara i srebrno odličje u K-2 na 500 metara u paru sa Marijom Dostanić.
Biljana Relić, koja trenutno nastupa za Kajak klub Pančevo, je u konkurenciji mlađih seniorki potvrdila najvišu svetsku klasu i opravdala očekivanja našeg stručnog štaba kada je u pitanju nastup na ovom takmičenju.
Na najviši stepenik pobedničkog postolja ona se zasluženo popela posle sjajne trke i skoro pola sekunde prednosti u odnosu na drugoplasiranu Mađaricu Adrien Oros, dok se Poljakinja Dominika Vlodarčik okitila bronzanim odličjem.
– Sjajan je osećaj, napravila sam korak više u odnosu na prošlu godinu i takmičenje u Beogradu kada sam bila druga u Evropi u ovoj disciplini. Imala sam najbolje vreme iz kvalifikacija ali nisam smela da se unapred radujem jer je konkurencija odlična, uglavnom su to starije devojke od mene. Kako je trka tekla znala sam da sam u konkurenciji za medalju ali nisam bila sigurna da će biti zlato. Trka mi je baš prijala uprkos izuzetno teškim uslovima pre svega zbog jakog vetra, rekla je Relićeva za zvanični sajt Kajakaškog saveza Srbije nakon finalne trke.
Pored zlatne medalje u jednosedu Relićeva je osvojila i srebno odličje u paru sa Marijom Dostanić u trci dvoseda na 500 metara. Zlato je pripalo posadi koju su činile Justina Iskrička i Paulina Pašek iz Poljske, dok su se bronzanom medaljom okitili Dankinje Line Langelund i Bolet Nvang.
Reprezentacija Srbije je ukupno osvojila tri odličja pošto se srebrom okitio i junior Bojan Zdjelar u K-1 na 500 metara.
Sve u svemu i ovo takmičenje je potvrdilo da će Biljana Relić ubrzo zauzeti svoje mesto u samom vrhu svetskog kajaka i da je samo pitanje vremena kada ćemo se radovati njeni uspesima sa najvećih svetskih takmičenja.
Siniša Erak