Fritule (sa sitnim sirom)

Fritule su jedan od onih brzih kolača koje mogu da lepo zamene krofne kojima treba i više vreme i više umešnosti da se naprave.

Potrebno je 4 jajeta, 150 grama sitnog sira, pola šolje mleka, 3-4 kašike šećera 1 dl rastopljenog putera, 1 prašak za pecivo, dve kesice vanilin šećera, prstohvat soli, nekoliko kašika ruma ili rakije. Prvo umutiti ručnom mutilicom jaja i šećer, dodati sir, mleko, puter, vanilin šećer so i rum/rakiju i dodati toliko brašna sa praškom za pecivo da testo bude gusto kao nutela ili eurokrem, kao kad pravite uštipke (da može da se vadi kašikom). Ostavite da odstoji 15-tak minuta. Zagrejte ulje (malo više kao kad pečete uštipke ili krofne) u šerpi i malo smanjite vatru da ne gori brzo, vadite fritule kašikom da budu otprilike iste veličine, kad dobiju zlatno žutu boju sa jedne strane, prevrnite ih da se ispeku i sa druge strane. Veoma se brzo ispeku i možete ih peći nekoliko istovremeno, u zavisnosti od veličine posude.

Umesto sitnog sira možete koristiti i grčki jogurt.

Fritule možete služiti sa pekmezom, uvaljane u šećer sa cimetom, sa nutelom ili eurokremom, sa poslastičarskim kremom … Pokušajte da ih oblikujete kašikom što pravilnije ali ako ne uspete, nije važno – ukusne su svakako.