КуварРазонода

Фритуле (са ситним сиром)

Фритуле су један од оних брзих колача које могу да лепо замене крофне којима треба и више време и више умешности да се направе.

Потребно је 4 јајета, 150 грама ситног сира, пола шоље млека, 3-4 кашике шећера 1 дл растопљеног путера, 1 прашак за пециво, две кесице ванилин шећера, прстохват соли, неколико кашика рума или ракије. Прво умутити ручном мутилицом јаја и шећер, додати сир, млеко, путер, ванилин шећер со и рум/ракију и додати толико брашна са прашком за пециво да тесто буде густо као нутела или еурокрем, као кад правите уштипке (да може да се вади кашиком). Оставите да одстоји 15-так минута. Загрејте уље (мало више као кад печете уштипке или крофне) у шерпи и мало смањите ватру да не гори брзо, вадите фритуле кашиком да буду отприлике исте величине, кад добију златно жуту боју са једне стране, преврните их да се испеку и са друге стране. Веома се брзо испеку и можете их пећи неколико истовремено, у зависности од величине посуде.

Уместо ситног сира можете користити и грчки јогурт.

Фритуле можете служити са пекмезом, уваљане у шећер са циметом, са нутелом или еурокремом, са посластичарским кремом … Покушајте да их обликујете кашиком што правилније али ако не успете, није важно – укусне су свакако.