Галета са сезонским воћем (црвено воће, кајсије, брескве … или комбиновано)

Галете код нас већина зна као бакине колаче али у посластичарству то је назив за отворену врсту пите са углавном свежим сезонским воћем. Ово је колач се прави брзински и углавном је за “једнократну употребу” тј. да се онако са гуштом поједе одједном после ручка или поподне. Није нешто атрактиван естетски за сликање јер најчешће сокови од воћа исцуре около теста, не мора да буде прецизно направљена округла подлога али је то му даје посебну драж и укус. Тесто за подлогу је једноставно, нема чекања, дизања, дугог и компликованог процеса мешења. Галете су најлепше кад је летње воће актуелно.  

Састојци за тесто: 350 гр меког брашна, 30 гр ванил шећера, прстохват соли, 150 гр путера, 3 кашике грчког јогурта, 4 кашика хладне воде.

За пуњење: 400 гр сецканог свежег воћа, 100 грама шећера, кашичица лимуновог сока, 20 гр густина

Плус жуманце и кашика млека за премазивање и сладолед од ваниле као прилог или крем од ваниле (онај посластичарски али мало ређи да буде као сос). 

Помешајте брашно, шећер и со. Додајте хладан путер и умесите мрвичасто тесто. Додајте јогурт, воду и месите док се све не сједини у лепу јуфку теста. Умотајте је у пластичну фолију и оставите сат времена у фрижидеру. Воће помешајте са шећером, лимуном и густином. Упалите рерну да се греје на 180 степени. Тесто развуците на побрашњеној површини у круг, не мора бити правилан. Пребаците га на папир за печење. На средњи део ставите пуњење тако да оставите око 2 цм празне ивице. Лагано их преклапајте ка пуњењу тако да га лепо ушушкате. Ивице премажите размућеним жуманцем и млеком и ставите галету да се пече око 40 минута, док не порумени. Оставите је да се малко охлади, али је служите топлу са куглом сладоледа од ваниле. Савршено је и једноставно.