Galeta sa sezonskim voćem (crveno voće, kajsije, breskve … ili kombinovano)

Galete kod nas većina zna kao bakine kolače ali u poslastičarstvu to je naziv za otvorenu vrstu pite sa uglavnom svežim sezonskim voćem. Ovo je kolač se pravi brzinski i uglavnom je za “jednokratnu upotrebu” tj. da se onako sa guštom pojede odjednom posle ručka ili popodne. Nije nešto atraktivan estetski za slikanje jer najčešće sokovi od voća iscure okolo testa, ne mora da bude precizno napravljena okrugla podloga ali je to mu daje posebnu draž i ukus. Testo za podlogu je jednostavno, nema čekanja, dizanja, dugog i komplikovanog procesa mešenja. Galete su najlepše kad je letnje voće aktuelno.  

Sastojci za testo: 350 gr mekog brašna, 30 gr vanil šećera, prstohvat soli, 150 gr putera, 3 kašike grčkog jogurta, 4 kašika hladne vode.

Za punjenje: 400 gr seckanog svežeg voća, 100 grama šećera, kašičica limunovog soka, 20 gr gustina

Plus žumance i kašika mleka za premazivanje i sladoled od vanile kao prilog ili krem od vanile (onaj poslastičarski ali malo ređi da bude kao sos). 

Pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte hladan puter i umesite mrvičasto testo. Dodajte jogurt, vodu i mesite dok se sve ne sjedini u lepu jufku testa. Umotajte je u plastičnu foliju i ostavite sat vremena u frižideru. Voće pomešajte sa šećerom, limunom i gustinom. Upalite rernu da se greje na 180 stepeni. Testo razvucite na pobrašnjenoj površini u krug, ne mora biti pravilan. Prebacite ga na papir za pečenje. Na srednji deo stavite punjenje tako da ostavite oko 2 cm prazne ivice. Lagano ih preklapajte ka punjenju tako da ga lepo ušuškate. Ivice premažite razmućenim žumancem i mlekom i stavite galetu da se peče oko 40 minuta, dok ne porumeni. Ostavite je da se malko ohladi, ali je služite toplu sa kuglom sladoleda od vanile. Savršeno je i jednostavno.