Gradski muzej Bečej: Objavljen prvi broj zbornika „Distrikt“

Gradski muzej u Bečeju je u sredu 18. januara bečejskoj publici predstavio prvo izdanje godišnjeg zbornika ove ustanove pod nazivom „Distrikt“. Zbornik je produkt pre svega timskog rada zaposlenih u Gradskom muzeju uz „goste“ autore iz Bečeja ali i Kikinde, Zrenjanina. Zbornik je podeljen na segmente, uglavnom po zbirkama Gradskog muzeja, istorija, arheologija, etnologija, istorija umetnosti ali su uvršteni i prikazi pojedinih izložbi i drugi tematski prilozi. In memoriam segment u ovom prvom broju posvećen je Branislavi Mikić Antonić. Branislava Mikić Antonić bila je kustos arheolog Gradskog muzeja u Bečeju ali je obavljala i dužnost direktora ove ustanove u periodu od 1994. do 2013. godine. Stradala je tragično u saobraćajnoj nesreći 2018. godine na putu za arheološko nalazište u Baču. Njen doprinos arheološkoj zbirci ove ustanove je nemerljiv i za svoje kolege će osta-ti zauvek u sećanju kao draga prijateljica i saradnica.

Prvi zbornik Gradskog muzeja u Bečeju doneo je veliki broj tematkih tekstova od predstavljanja numizmatičkih akvizicija srpskog srednjevekovnog novca za arheološku zbirku Gradskog muzeja, preko istorije jevrejskog naroda na prostoru sadašnje opštine Bečej ili istorije bečejske tvrđave do istorijskog prikaza osnivanja i razvoja Potiskog krunskog distrikta i istorije sportskih društava u Zrenjaninu ili Kikindi koje su potpisali „gostujući“ autori iz drugih muzeja i kulturnih ustanova. Zbornik je štampan u 500 primeraka i biće dostupan za zainteresovane građane u Gradskom muzeju u Bečeju. Glavni i odgovorni urednik „Distrikta“ je kustos-istoričar Nemanja Karapandžić a izdanje zbornika finansijski je podržalo i Ministarstvo kulture RS.

„Obzirom da se današnji Bečej počeo razvijati kao trgovište i grad tek od druge polovine XVIII veka, nakon formiranja Potiskog krunskog Distrikta, bilo je logično da zbornik muzeja nazovemo Distrikt. Na taj način smo želeli da nagovestimo jedno novo poglavlje u radu naše ustanove. Gradski muzej je do danas realizovao 378 izložbi, kako autorskih, tako i gostujućih i objavio 132 izdanja (katalozi izložbi, monografije…). Časopis Distrikt je osmišljen da predstavlja stalnu ediciju u kojoj će se objavljivati rezultati delatnosti muzejskih radnika i njihov naučnoistraživački i stručni rad. U njemu će biti publikovani radovi koji se tiču arheologije, istorije, etnologije, istorije umetnosti, numizmatike, prirodnih nauka, konzervacije, kao i radovi o vaspitno – obrazovnom radu u ustanovama kulture. Nastojaćemo da istrajemo u našoj viziji, sa nadom da će vremenom Distrikt postati prepoznatljiv po svom kvalitetu i kontinuitetu.“ – napisao je urednik Nemanja Karapandžić u uvodnom tekstu prvog zbornika Gradskog muzeja u Bečeju.