Gradsko pozorište: Koncert Matije Dedića 15. januara

Gradsko pozorište posle Nove godine počinje „sezonu“ sa koncertom čuvenog pijaniste Matije Dedića pod nazivom „Matija svira Arsena“. Koncert će se održaće u subotu, 15. januara 2022, od 20 časova u velikoj sali Gradskog pozorišta Bečej. Ulaznice za koncert prodaju se po ceni od 800 dinara u pretprodaji (ograničen broj karata), dok je redovna cena karata 1000 dinara.

Na ovom koncertu, nazvanom po Dedićevom višestruko nagrađivanom instrumentalnom albumu, publika će moći da čuje briljantno izvođenje vanvremenskih numera jednog od najvećih kantautora sa ovih prostora Arsena Dedića (1938-2015), među kojima su „Sve što znaš o meni“, „Moderato cantabile“, „Kuća pored mora“, „Ni ti ni ja“, „Tvoje nježne godine“ i druge.

Dedićev album „Matija svira Arsena“ iz 2015, posvećen preminulom ocu, proglašen je najboljim albumom te ujedno i najprodavanijim u Hrvatskoj. Mnogi su mišljenja da se radi o jednom od najboljih instrumentalnih ostvarenja na ovim prostorima poslednjih dvadesetak godina.

Matija Dedić rođen je 1973. godine u Zagrebu u porodici velikih hrvatskih i jugoslovenskih muzičara Arsena Dedića i Gabi Novak. Muzikom je počeo da se bavi vrlo rano. Nakon završene srednje muzičke škole „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu, 1991. godine odlazi u Grac gde upisuje džez akademiju. Diplomirao je 1997. godine u klasi profesora Haralda Nojvirta. U Zagreb se vratio 1997. godine i ubrzo postiže veliki ugled na hrvatskoj muzičkoj sceni. Tokom tih godina svira s vlastitim sastavom pod nazivom Boliers Quartet kojim prati velike džez muzičare poput Bennya Golsona, Kennya Burrella, Roya Haynesa, Joséa Feliciana te sastav „All Stars Band“.

Krajem 1990-ih Matija osniva trio pod nazivom Matija Dedić koji je izvodio njegova autorska dela. Izdaje album Octopussy (1998) koji je proglašen jednim od najboljih debitantskih albuma poslednjih 10 godina.

Tokom godina svirao je u dvoranama poput Lincoln Centeru Njujorku, Olympia u Parizu, nastupa u gotovo svim zemljama Evrope te u Sjedinjenim Državama, Argentini, Brazilu, u Africi, na festivalima u Kopenhagenu, Štokholmu, San Sebastianu, Bremenu. Matija piše i muziku za televiziju i pozorište, nastupao je s popularnim muzičarima hrvatske pop scene kao što su Zoran Predin, Gibonni, Massimo, Oliver, a najčešće s Gabi Novak i Arsenom Dedićem.
U maju 2002. godine Matija je nastupio u Francuskoj na džez festivalu Montreux Jazz Festival, kao jedan od 11 finalista od ukupno 400 pijanista iz čitavog sveta, na četvrtom Montreux Solo Piano takmičenju. Godine 2006. objavljuje CD s dugogodišnjim saradnikom Cheta Bakera, belgijskim kontrabasistom Jean-Louis Rassinfosseom. S njim i češkim bubnjarom Marekom Patrmanom snimio je album Visiting Bruxeless.

U poslednje dve godine objavljuje još neke albume u inostranstvu s muzičarima kao što su višestruki dobitnik Grammya Antonio Sanchez ili Scott Colley i dr. te na taj način spada u vrlo retke muzičare poslednjih godina koji sarađuju sa izrazito etabliranim muzičarima iz severne Amerike. Za italijansku etiketu Workin ujedno izdaje i svoj prvi solo album isključivo improvizovane muzike koji promoviše na koncertnim nastupima u Rimu i Lećeu.

Ovo je jedinstvena prilika za Bečejce da na sceni vide jednog od najvećih muzičara trenutno u regionu i šire.

(Izvor: www.matijadedic.com)