Gradsko pozorište: Program za novembar

U subotu 13. novembra je predstava „Hotel 88“u 20 časova. Igraju Milan Marić, Tamara Krcunović, Anđela Jovanović, Mladen Sovilj. Predstava je nastala po motivima teksta „Privatni životiˮ Noela Kauarda. Adaptaciju i režiju potpisuje Staša Koprivica, a producent je Ljubomir Dorontić. Viktor i Ana dolaze u luksuzni hotel na moru kako bi tu proveli savršen medeni mesec. Sandra i Marko dolaze u taj isti hotel, sa potpuno istim ciljem. Sve bi to bilo vrlo ljupko i romantično da Viktorova Ana i Sandrin Marko nisu prethodno bili u vrlo burnom braku. Tokom jedne noći u Hotelu 88 životi ovih četvoro ljudi doživeće strasne ali i urnebesne promene. „Hotel 88ˮ je romantična priča koja predstavlja jedinstveni spoj savremenog ambijentalnog teatra i tradicionalne komedije situacije.

U petak 19. novembra, u 20 časova, je na repertoaru predstava „Gidonov čvor“. U predstavi igraju Simonida Mandić i Bojana Milanović. „Gidionov čvor” je duodrama američke spisateljice Džone Adams koja otvara važna pitanja školstva i cenzure umetnosti u školama. Majka i nastavnica susreću se u učionici, na ranije dogovorenom informativnom sastanku, 72 sata nakon jednog tragičnog događaja. U nadmetanju dve snažne ženske figure, one ogoljuju jedna drugu u potpunosti, otvarajući paralelno i pitanje univerzalnosti bola.

U nedelju 21. novembra je filmsko veče sad dve projekcije od 16 i 18 časova na repertoaru je novi film/komedija Srđana Dragojevića „Nebesa“. U filmu igraju Goran Navojec, Bojan Navojec, Ksenija Marinković, Danijela Mihajlović, Nataša Marković. U pitanju je neobična i provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u 21. veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa, danas kod njih mogu da izazovu zabunu i često, suprotan efekat. Scenario za film „Nebesa” zasnovan je na prozi Marsela Emea i kombinuje crnu komediju uz elemente fantastike. Film je politička satira koja duboko analizira ljudsku prirodu. Priča je podeljena u tri hronološka dela i odvija se tokom 1993, 2001. i 2018. godine.

Istog dana, 21. novembra, na repertoaru je i 3D saga o Marvelovim superherojima „Večni“-akciona avantura i fantazija. U filmu igraju Ričard Mejden, Salma Hajek i drugi.

Od 22. novembra pa do 25. novembra u terminima od 20 časova je ciklus filmova Pitera Selersa. Biće emitovani klasični kult filmovi koje nije potrebno posebno predstavljati: „Dr Strejndžlov“ (22.11.), „Lolita“ (23.11), „Šta ima novo, mačkice?“(24.11.) i „Zbogom gospodine Čens“(25.11).

U četvrtak 25. novembra u 18 časova je na programu književno veče sa Teodorom Lovrenčičem (ex Laibach), slovenačkim književnikom, filozofom i pesnikom koji trenutno živi i radi u Beogradu. Lovrenčič sebe predstavlja kao „poslednjeg pesnika Jugoslavije”. Diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, objavljuje radove od svoje 21. godine kada je objavio zbirku pesama „O stenama i ljubičicama”, četiri godine kasnije, objavio je i drugu zbirku „Transformator”, nakon čega je zbog svojih političkih stavova bio primoran da napravi pauzu u književnom radu. Osamdesetih godina stvarao je pesme za novotalasni bend „Preporod”. Godine 1983. postao je član danas svetski poznate grupe i avangardnog pokreta „Laibach” i NSK (Neue Slowenishe Kunst).