Политика

Хоће ли сви стићи да овере потписе?!

Они који желе да учествују у трци за председника, мораће да прикупе 10 хиљада потписа и да их овере код јавних бележника уместо у судовима као до сада.

Разлог за то јесте што је од 1. марта посао овере прешао у руке нотара. За сада је 13 кандидата најавило учешће у трци за председника, а то значи оверу најмање 130 хиљада потписа. Ако још томе додамо чињеницу да ће и председничка кампања трајати свега 30 дана, с`обзиром да су избори расписани 2. марта, а биће одржани 2. априла, онда не чуди забринутост поводом овог питања. Број бележника, њих 162, колико их укупно има у Србији, није довољан да без проблема, у кратком року, уз своје редовне послове, обаве још и оверу најмање десет хиљада потписа грађана за сваког кандидата, сматрају у опозицији. Такође, неки опозициони председнички кандидати унапред тврде и да ће нотари намерно успоравати оверу потписа. Па због тога се апелује на надлежне органе да хитно усвоје одговарајуће прописе који ће омогућити да оверу потписа у изузетним случајевима, као што су изборне процедуре и даље могу да врше основни судови и општинске управе, јер за то имају неопходне ресурсе и одговарајуће искуство.

Вршлац дужности заштитника грађана Милош Јанковић, упозорава да се не сме дозволити да било ко остане без оверених потписа јер би то представљало повреду активних тј. пасивних права грађана.

У општинама у којима још нема  јавних бележника потписе ће и даље оверавати судови, а нотари су добили налог да раде прековремено и викендом до окончања овере потписа подршке.

Што се тиче општине Бечеј, постоји једна канцеларија нотара, па смо управо тамо проверили каква је ситуација код нас. Информације смо добили од јавног бележника, Александре Субаков:

– Потпуно смо спремно дочекали оверавање потписа за подршку кандидатима, канцеларија функционише нормално, добили смо налог из Коморе да радимо и викендом и за сада успевамо свима да изађемо у сусрет. Такође и приправници у канцеларији имају овлашћење да оверавају потписе, тако да две девојке раде на терену, заказујемо термине свима и успевамо успешно да покријемо све. Редовно шаљемо извештаје у Комору и заиста тренутно нема разлога за забринутост.

На странкама је само да прикупе потписе за свог кандидата и не брину даље за њихову оверу, бар што се наше општине тиче.

 

Редакција

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *