Humanitarna izložba fotografija Slobodana Maleševa u galeriji „Krug“

U galeriji „Krug“ gradskog pozorišta otvorena je 12. septembra humanitarna izložba fotografija Slobodana Maleševa Bobice. Ova jedinstvena izložba kruna je karijere sigurno najboljeg bečejskog hroničara kroz fotografije. Izložbu je otvorila njegova ćerka Nina. Bobica je sam za ovu izložbu odabrao 120 radova i posvetio je svojim sugrađanima i svom gradu. Radove je rešio da pokloni i da se prodajom sakupe sredstva za lečenje Ivane Ćurčić, Ivana Filipčeva i Erika Kalmara.

Već na prvi pogled na izbor radova vidi se koliko Bobica poznaje svoj grad i ljude, koliko je tokom ove poslednje dve, tri decenije bio integralni deo jednog kulturnog miljea i koliko je sa lakoćom znao da prepozna šta treba da stavi u fokus. Bobica je ispratio sve značajnije pojave, događaje i ljude, poznata i anonimne, u gradu ali i eksperimantisao sa umetničkim fotografijama i ambijentalnim fotografskim kompozicijama. Možda najjače i najpotresnije fotografije, pred kojima je retko ko od posetilaca izložbe ostao emotivno netaknut, su njegove fotografije iz bolničkog kreveta, svog i njegovih najbližih prijatelja. Iz svakog kadra oseća se, bez obzira na okolnosti u kojima su nastajale, da su one jasna emanacija snage i volje.

Serija fotografija koje su nastajale prateći KUD „Đido“ na putovanjima, nastupima, na probama bile su njegov veliki opus i pokazuju svu ljubav i umeće koje je on uložio da adekvatno predstavi rad ovog ansambla.

U trenutku kad ovaj tekst izlazi u štampu saznali smo da je zbog velikog interesovanja ova izložba produžena do 28. septembra, do sada je prodato 120 majica i više od polovine fotografija.