Humanitarno udruženje „Đina“:  Provera sluha kod dece iz romske populacije

U okviru projekta „Procena sluha kod romske populacije na teritoriji opštine Bečej“ za koji je ove godine Humanitarno udruženje „Đina“ dobilo sredstva na konkurusu za projekte iz oblasti socijalne zaštite koji se finansiraju iz budžeta Opštine Bečej urađen je prvi skrinig sluha na teritoriji Bačkog Petrovog Sela i Bačkog Gradišta.

Stručni lekarski tim predvođen otorinolaringologom  Slađanom Gajinov, defektologom Ivanom Sokolovac i lekarom opšte prakse Gajom Gajinovim obavio je kod dece u Bačkom Gradištu i Bačkom Petrovom Selu skrining sluha, kao i druge preventivne preglede.

Značajne su razlike između populacije Roma i opšte populacije u Srbiji u pogledu dostupnosti obrazovanju, socijalnim uslugama pa i zdravstvenoj zaštiti. Pored svih problema koji inače prate problem socijalizacije i uklopljenosti dece iz romske populacije, deca koja slabije čuju često su sramežljiva, tiha i izdvojenašto posebno može da dovede do dodatnog opterećenja za socijalno uključivanje i normalan socijalni razvoj. Kada imaju problem sa sluhom od najranijieg perioda u odrastanju deca retko mogu da adekvatno identifikuju problem sa kojim se suočavaju i zato nije najednostavnije ni za roditelje da detektuju da je u pitanju oštećenje sluha a oštećenje sluha kod dece se javlja češće nego što se može pretpostaviti.  Od 1000 novorođenčadi njih 2 do 3 će morati da ima tretman za osobe sa oštećenim sluhom. Najčešće se taj nedostatak otkrije tek u drugoj ili trećoj godini života. To znači da se centralni audiotorni putevi, koji sazrijevaju u potpunosti posle samog rođenja, aktiviraju nedovoljno. Zbog oštećenja sluha dete ne može da razvije  sposobnost da čuje glasove jasno i samim tim da nauči da govori razgovetno čime se pojačavaju posledice za celokupni zdrastveno socijalni razvoj tog deteta. Potrebno je da se takvo stanje kod dece otkrije na vreme što je danas zahvaljujući modernom sistemu skrininga sluha kod dece veoma lako utvrditi.

Kada je u pitanju socijalno/zdravstveno/obrazovni razvoj dece iz romske populacije on je često uslovljen i materijalnim uslovima u kojima deca odrastaju što automatski utiče i na praćenje i redovne skrininge zdravlja dece. Aktivisti iz Humanitarne organizacije „Đina“ su uspravo iz ovih razloga i pokrenuli ovu inicijativu, odnosno realizovali ovaj projekat.