Óbecse

Ifjúsági kvíz a reproduktív egészségről

Interaktív előadáson vettek részt a középiskolások

Az óbecsei középiskolások október 9-én, pénteken a Fantast kastélyszálló nagytermében interaktív előadás keretén belül a reproduktív egészségről tanultak. Az edukáció Óbecse község Ifjúsági Irodája és az Újvidéki Humanitárius Központ szervezésében valósult meg azzal a céllal, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a reproduktív egészség fontosságára, megismertesse velük a témával kapcsolatos alapfogalmakat és választ adjon a középiskolások kérdéseire.
– Úgy gondoljuk, hogy az efféle interaktív előadások és kvízek a legjobb módja annak, hogy érdekes, szórakoztató módon nyújtson információkat és tanítsa a fiatalokat, felvilágosítsa őket. Mindezt úgy, hogy nem az iskolákban megszokott klasszikus előadáson vesznek részt, hanem kvíz formájában versenyezhettek a csapatok, így nagyobb volt a motivációjuk is, hogy odafigyeljenek az előadóra, és kivegyék részüket a feladatokban. Ez egy olyan téma, ami mindig aktuális, amiről kell beszélni a középiskolákban, amivel muszáj foglalkozni, hiszen most vannak abban a korban, hogy tudatosuljon bennük a reproduktív egészség fogalma és annak fontossága – mondta Iva Kekić, Óbecse község Ifjúsági Irodájának munkatársa.
Összesen 24 fiatal vett részt az interaktív előadáson. Ők az edukációt követően két csapatra osztva versenyeztek a kvízen. A piros és a zöld csapat is kiválóan teljesített, végül döntetlen lett az eredmény. A résztvevők a szervezők által biztosított oklevelekben és ajándékokban részesültek.
– Először volt alkalmunk együttműködni Óbecse község Ifjúsági Irodájával, és valóban pozitív tapasztalat volt számunkra. A fiatalok aktívan részt vettek az előadáson, az edukáció minden részéhez hozzá tudtak szólni, véleményt nyilvánítottak, kérdeztek, ami nagyon fontos. Ebből látszik, hogy érdekelte őket a téma és szívesen vettek részt ezen a programon. Reméljük, hogy lesz még alkalmunk együttműködni a jövőben – nyilatkozták az Újvidéki Humanitárius Központ munkatársai.
A kvízzel egybekötött interaktív előadáson mindhárom óbecsei középiskola tanulói részt vettek, valamint néhány egyetemista. Aleksandra Čiplić elsőéves egyetemi hallgató, a belgrádi Szociálismunkás-képző Főiskola logopédia szakán tanul. Középiskolás kora óta önkénteskedik az óbecsei Ifjúsági Irodában. Amennyiben egyetemi kötelezettségei megengedik, minden alkalommal jelentkezik az Ifjúsági Iroda aktivitásaira.
– Nagyon élveztük az előadást, főleg a kvíz részét. Sok új dolgot megtanultunk, választ kaptunk a kérdéseinkre. Ami a legjobb, hogy képekkel, illusztrációkkal gazdagították az edukációt, így sokkal könnyebben elsajátítottuk az új információkat. Számos dolgot tudtunk már korábbról, de mindenképp hasznunkra vált ez az előadás, mert kiderült, hogy eddig nem rendelkeztünk elég tudással erről a témáról. Szórakoztató és tanulságos volt. Örülök, hogy részt vettem az edukáción, és ezt láttam a többieken is. Mindig szívesen veszek részt az Ifjúsági Iroda által szervezett eseményeken, programokon. Most sem okoztak csalódást – mondta Aleksandra Čiplić.
A járványhelyzet miatt hosszú idő után ez volt az Ifjúsági Iroda első aktivitása, természetesen az összes biztonsági és egészségügyi előírást és intézkedést tiszteletben tartva.

D.P.