Investicije u školama i zabavištima

Iako je još proletos bilo priče o tome da su sredstva za školu “Bratstvo” u iznosu od preko dva miliona dinara već opredeljena od strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i da će još sredinom godine biti započeta rekonstrukcija objekta u Dositejevoj ulici u novembru mesecu još nema naznake da će uskoro i početi . U međuvremenu pa društvenim mrežama i u štampi osvanule su fotografije prilično alarmantnog stanja u kojem se nalazi ovaj objekat. Iako ni učionice nisu u najboljem stanju ipak hitna intervencija je neophodna na sanitarnim čvorovima i na podovima. Trenutno je rukovodstvo škole zbog novih problema na objektu ali i zbog cena koje su skočile pa je bilo nemoguće za pare koje su opredeljene iz Pokrajinskog sekretarijata uraditi sve predviđene poslove, zatražilo i od lokalne samouprave da se obezbede dodatna sredstva iz budžeta da bi se počelo sa radovima. Za sada ove godine nema naznake da će se to i desiti pa su radovi ponovo odloženi. Trenutno je u samom objektu sanitarna inspekcija zabranila upotrebu sanitarnog čvora. Ništa bolja situacija nije ni u drugom objektu ove škole u ulici Đure Jakšića.

Drugi projekat koji je takođe najavljivan je velika detaljna rekonstrukcija OŠ „Sever Đurkić“ koja je bila prvobitno predviđena još za prošli školski raspust. Kancelarija za javna ulaganja je opredelila sredstva ali je već nekoliko puta vratila od tada na doradu projektno-tehničku dokumentaciju. S obzirom na obim poslova i duže trajanje radova nastava u ovoj školi će morati da se izmesti u druge škole što znači da je potrebno vreme i da se ovo organizuje.

O tome šta se dešava sa ovim projektima i kada će oni i zaista krenuti u realizaciju razgovarali smo sa pomoćnicom predsednika opštine Bečej, Suzanom Đukić koja je koordina-tor ovih projekata u lokalnoj samoupravi:
“Kancelarija za javna ulaganja je odobrila rekonstrukciju škola “Bratstvo” i “Sever Đurkić” međutim mi smo još uvek u fazi usklađivanja projektno tehničke dokumentacije jer je ona, bar kad je “Sever Đurkić” u pitanju, već nekoliko puta vraćena na doradu, mi očekujemo da će to kada se konačno usaglasi dokumentacija i prihvati sve krenuti brzo jer sad to već dosta dugo traje. Mi smo spremni i sve je spremno i čim Kancelarije odobri sledeća faza je da se potpišu ugovori. Ovog trenutka ništa ne zavisi od nas, mi čekamo da dobijemo saglasnost od Kancelarije za javna ulaganja. Mi smo već sve organizovali pre svega da se tokom izvođenje radova u školi deca razmeste po drugim školama. Deca će biti izmeštena u Gimnaziju i u školu Petefi Šandor.”
Da li će nakon izmeštanja dece iz škole “Sevet Đurkić” biti ugrožen projekat koji škola “Petefi Šandor” sprovodi sa organizovanjem jednosmenskog rada i dnevnog boravka?
„Ja mislim da oni imaju dovoljno veliki prostor i da uz dobru organizaciju moći će sve da funkcioniše, van učionica, oni imaju mesta i za te vannastavne aktivnosti.“
Dakle najverovatnije za vreme ovog zimskog raspusta kao što je predviđeno neće moći da se započne sa radovima?
„Ja ne mogu da kažem u ovom trenutku ni da ni ne, kažem ne zavisi od nas kada su ti projekti u pitanju. Ali osim toga mi imamo i drugih projekata koji su u toku. U OŠ “Šamu Mihalj” u Bačkom Petrovom Selu radi se projekat za izgradnju sportske hale, to će biti veća investicija. Tu halu bi koristila i školaska deca ali i svi ostali klubovi u selu. Trenutno je u izradi projektno tehnička dokumentacija, otkupljen je prvo jedan plac za te potrebe ali se ispostavilo da to neće biti dovoljan prostor zbog veličine objekta pa je sad kupljen i plac pored. Dobili smo i sredstva od Pokrajinskog sekretarijata za sport da se napravi u selu i rukometni teren, ovaj teren će koristiti i školska deca”.

Od načelnice Odeljenja za investicije Sandre Popov dobili smo informacije i o tome da se na pojedinim objektima PU „Labud Pejović“ ovih dana radi zamena prozora i stolarije.
„Od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i propise dobili smo sredstva u iznosu od milion dinara za zamenu stolarije i prozora na vrtiću u Bačkom Petrovom Selu i to na onom u Makadiju, izvođač radova je „Momo company“ iz Kikinde. Rok izvođenje je 30 kalendarskih dana. I u Bečeju u ulici Miloša Crnjanskog se radi projekat zamene stolarije na objektu, sredstva su iz istog izvora, u pitanju je zamena stolarije u tri sobe, iznos sredstava za ovaj projekat je 2 miliona dinara i takođe je rok 30 kalendarskih dana. Po rečima izvođača oni već imaju na lageru robu pa će to biti i brže završeno.“