Izložba slika Piroške Tot Kaša

U galeriji Krug u okviru Gradskog pozorišta otvorena je izložba bečejske slikarke Piroške Tot Kaša koja se već dve decenije bavi slikarstvom na amaterskom nivou. Naziv ove izložbe je „Moj pogled“ i upriličena je kao svojevrsna je proslava ovog jubileja. O Piroškinim slikama na otvaranju govorili su istoričarka umetnosti Gabriela Sel i profesor Škrabanj Viktor. Pored bečejskog slikara Šipoš Tibora u čijem studiju je započela svoj slikarski put (a čiji uticaj je vidno primetan na njenim slikama) i profesor Škrabanj joj je u jednom periodu tokom ove dve decenije bio mentor. Piroška Tot Kaša tokom svoje slikarske karijere radila je razne tehnike uglavnom uljanim bojama, kojima se posle svih eksperimenata vraćala ali se oprobala i u akvarelu, tuš tehnici, pastelu i kolažima. Na Piroškinim slikama veoma je dominantan floralni motiv ali ima i drugih veoma ličnih motiva i pejzaža.


Na ovoj retrospektivnoj izložbi izloženo je 49 radova, koji su manje-više hronološki postavljeni jer se u prvom delu galerije nalaze slike iz novijeg perioda a u zadnjem delu galerije slike iz starijeg perioda, iz prve decenije rada. Prema rečima same autorke jasno se vidi razlika pre svega u koloritu. Novije slike su življeg jasnijeg kolorita, ona sada više koristi tehniku kolaža u kojima upotrebljava prirodne materijale, slike i motivi na njima su smeliji, imaju jasnije izražen stil. I profesor Škarabanj je u svom izlaganju rekao da se tokom godina vidi jasan napredak kada su Piroškini radovi u pitanju, kako kroz razvijanje tehnike rada tako i u stilu, jasnijem izražaju. On je govorio i o specifičnoj formi „providnog sloja“ koje ovim slikama daju jednu posebnu dimenziju i koje čak i profesionalni slikari retko uspevaju da postignu.
Do sada je Piroška Tot Kaša imala 6 samostalnih izložbi u Vojvodini i regionu (Mađarska, Bosna i Hercegovina) a članica je i osnivač i likovne sekcije „Duga“ koja radi u okviru kulturnog centra „Petefi Šandor“.