Jesenja razglednica Bačkog Petrovog Sela

Doktor Kiš Imre, heroj tolerancije

Zahvaljući članovima Kulturnog kruga „dr Kiš Imre“ meštani Bačkog Petrovog Sela, već 19 godina, obelažavaju Dane ovog velikog humaniste i čoveka iza kojeg su ostale mnoge dirljive priče i koji je uistinu prava legenda ovog mesta.

Dana 9. novembra, pred Spomen bistom u centru sela, delegacija Skupštine Opštine Bečej, na čelu sa zamenikom predsednika skupštine opštine Eržebet Kinka, kao i delegacije kulturnog kruga, koji nosi njegovo ime Časnji Imreom i Kiš Zoltanom, položili su vence, a zatim su to isto učinili i na njegovoj rodnoj kući, koja je danas zabavište. Svečana povorka se posle toga unutila na Katoličko groblje gde su evocirane uspomene na doktora, koji je pomagao tadašnju sirotinju, spasao koloniste ispred streljačkog stroja, bio jedan od najzaslužnijih za osnivanje Fudbalskog kluba 1913. godine a kasnije i Šahovskog kluba 1930. godine.

Dana 10. novembra, u večernjim satima, u savremenom Domu kulture, održan je kulturno umetnički program , a publici su se u najlepšem svetlu predstavili članovi Kulturnog kruga „dr Kiš Imre“ od onih najmlađih do savremene plesne grupe.


Održan drugi Memorijalni turnir u šahu „dr Kiš Imre“, Balaša Zoltan pobednik

U prostorijama Šahovskog kluba, održan je drugi po redu Memorijalni turnir posvećen na sećanje, na osnivača ovog kluba dr Kiš Imrea. Turnir su zajednički organizovali Užruženje građana „Za Bolji život sela“ i Kulturni krug „dr Kiš Imre“ a na turniru je učestvovalo osam šahista amatera, pet iz mesta i tri iz Bečeja. Sudija turnifa bio je Zoran Majstorac, jedan od najboljih igrača ovog kluba.

Prvo mesto pripalo je Zoltanu Balaši sa 6 poena, drugo je pripalo Stevi Miloviću (83 godine) iz Bečeja koji je osvojio 5 poena, treće i čevtrto mesto podelili su Miljan Jovanović (Bečej) i Čuri Bela iz sela sa po 4 poena. Peto mesto pripalo je Tiboru Buzoganju iz sela, koji je osvojio 3 poena, a od šestog do osmog mesta plasirali su se Laslo Gor, Kiš Jožef i Balzam Tibor sa po 2 poena.

Medalje Saveza sportova opštine Bečej i zahvalnice za učešće na ovom turniru podeljenje su svim učesnicima memorijalnog turnira, sudiji i fotoreporteru Janošu Rabu.


Predavanje u Omladinskom klubu
U prostorijama omladinskog kluba, održano je veoma sadržajno predavanje na mađarskom jeziku na temu Otići ili ne, a predavač je bio Ištvan Gilvazi, član Društva intelektualaca „Braća Tan“ i društva stvaralaca i inovatora iz Bečeja, koji je zainteresovanim Petrovoselcima govorio o mogućnostima male privrede i malih gazdinstava i kakve su šanse da se ostane u selu, jer je evidentno da je dosta mladih trenutno zaposleno u susednim državama. Ovo je samo početak serije stručnih predavanja na temu ostanka u svojoj zemlji i svakako će koristiti mnogima da prošire svoje vidike kada je perspektiva ostanka u svom selu u pitanju.


Monodrama „Ima jedna zemlja“

U velikoj sali Mesne zajednice „8 oktobar“ ljubitelji monodrame zaista su mogli da uživaju u predstavi „Ima jedna zemlja“ u izvođenju Zrenjaninskog glumca Jovice Jašina, koji je ujedno i režiser ove predstave, koja govori o nama samima, o evociranju uspomena.

Monodrama je odigrana po knjizi „Pisma iz Srbije“ autora Bojana Ljubenovića, a publika je glumca Jovicu Jašina nagradila dugotrajnim anlauzom.

Janoš Žolnai