JP „Komunalac“: Završeno igralište u Sedam sekretara SKOJ-a

P „Komunalac“ je završio sa izgradnjom novog dečijeg igrališta u naselju 7 Sekretara SKOJ-a u samom centru grada. Igralište je postavljeno na novu gumenu podlogu sa potpuno novim elementima za decu manjeg uzrasta. Tim povodom direktor ovog preduzeće je 27. maja na samoj lokaciji održao konferenciju za novinare.

„Već treću godinu za redom, zahvaljujući opštinskom budžetu sa kojim smo zajedno prepoznali značaj izmena zakona i pravilnika na osnovu kojih treba da radimo na rekonstrukciji dečijih igrališta, mi radimo na obnavljanju igrališta u opštini Bečej. Što se tiče preduzeća ovo je sedmo dečije igralište koje smo postavili. U suštini ove godine smo opredelili sredstva da ovo igralište bude na neki način poboljšano u odnosu na prethodnih šest koje smo postavili uglavnom po naseljenim mestima. Razlika je ta, pored nekih tehničkih rešenja koja su bolja i pored toga što je ovo igralište izdržljivije, je gumena podloga koja je za decu mnogo bezbednija. Ono što je takođe novina je da smo se odlučili da postavimo oko igrališta i javnu rasvetu i da postavimo video nadzor. Video nadzor je već počeo da funkcioniše. Posle svih naseljenih mesta u kojima smo prvo postavili ovakva igrališta, došao je i Bečej na red, posle igrališta u naselju Veljko Vlahović ovo je još jedno koje je postavljeno u samom centru grada. Zadovoljni smo što smo uspeli da sprovedemo ovu investiciju do kraja, uredili smo i ovaj ovde plato između zgrada, dodali smo još malo zelenila, biljaka i to nije kraj jer još planiramo da malo uredimo prostor tu oko igrališta. Igrališe je veličine oko 150 metara kvadratnih sa elementima koje vidite, sa jednom đubrijerom i sa jednom klupom za sedenje i sa dvojezičnom info tablom. Zaokružili smo ovu investiciju. Nadam se da ćemo nastaviti ovako pa da uspemo da pokrijemo sve delove Bečeja sa dečijim igralištima kao i naselje Mileševo koje je sledeće na redu. Trudićemo se da i ona postojeća igrališta, koja nisu nova, obnovimo i sredimo. Čekamo samo sertifikaciju i da zvanično može da se prepusti deci na korišćenje. Ovakva igrališta se svuda rade na isti način u celoj državi, svi proizviđači koji rade ova igrališta imaju serifikate u skladu sa Pravilnikom i svi oni su poznati kući koja vrši sertifikaciju, tako da tu ne bi trebalo da bude problema. Ovo igralište je na osnovu novog Pravilnika i projektovano i to tako da bude sigurno za korišćenje.“ – rekao je direktor Plavšić.

Na primedbu novinara da igralište već sada nije po važećem Pravilniku jer nedostaju elementi za decu sa invaliditetom direktor Plavšić je odgovorio da je to sada stvar agencije/kuće za sertifikaciju (Institut zaštite na radu) da li će igralište dobiti sertifikat ili ne, rekao je i da će, ukoliko oni budu dali neke primedbe, JP „Komunalac“ to svakako poštovati i dopuniti i uskladiti sa traženim izmenama. U međuvremenu nakon izjave direktora Plavšića ovo igralište je prošlo prvi pregled i sada se samo čeka i konačna dokumentacija, što znači da će igralište dobiti sertifikat.

Na drugu primedbu novinara da će i sva postojeća igrališta morati da se do kraja novembra meseca ove godine usklade sa Pravilnikom, direktor Plavšić je odgovorio da će se JP „Komunalac“ truditi da se to uradi, tačnije da se ispoštuju svi rokovi i sve zakonske odredbe ali je napomenuo da se oni takođe ponašaju i mogu da rade investicije samo u skladu sa budžetom koji im je opredeljen u programu poslovanja.

Plavšić je takođe podsetio da je je lokalna samouprava investirala u čak 12 igrališta na teritoriji opštine Bečej u poslednjih tri godine. Cena ovog igrališta bila je nešto manje od 2,5 miliona dinara sa porezom. Prema rečima Plavšića najskuplji su bili pripremni građevinski radovi i gumena podloga a i elementi su za nijansu samo skuplji od igrališta koje su do sada instalirali jer su u pitanju poboljšane verzije elementa, kvalitetiniji i sigurniji materijali što jeste u skladu i sa lokacijom i frekvencijom korisnika. On je napomenuo da u ta 2.5 miliona nisu uračunati radovi na javnoj rasveti oko igrališta i u naselju kao ni instaliranje video nadzora. Ovo igralište je radilo isto preduzeće kao prethodnih nekoliko i u postupku javne nabavke bila je samo jedna ponuda.

Kada su u pitanju stara igrališta (koja bi do novembra trebalo da budu ili usklađena sa Pravilnikom ili uklonjena) Plavšić je rekao da će se to uraditi sa osnivačem i sa urbanističkim odeljenjem jer do sada je već rađeno uklanjanje elementa sa tih igrališta koji su devastirani, oštećeni ili opasni i koji više ne mogu da se koriste. Ostalo je samo ono što je sigurno za korišćenje i bezbedno. Elementi sa prethodnog igrališta koje se nalazilo u naselju Sedam sekretara SKOJ-a, a koji su još uvek upotrebljivi i u dobrom stanju, su sada pohranjeni u dvorištu JP „Komunalac“ i biće razmešteni na druga igrališta gde nedostaju takvi elementi. Kada je u pitanju održavanje i bezbednost novog igrališta video nadzor vrši samo preduzeće.