JP „Toplana“ – planovi za 2021. godinu

Nakon održane sednice SO Bečej na kojoj je javno preduzeće „Toplana“ predstavilo plan i program rada u ovoj godini, a uzimajući u obzir da na samoj sednici nije bilo podrobnijeg obrazloženja tog programa, razgovarali smo sa direktorom Dejanom Vukovićem o tome kako ocenjuje poslovanje preduzeća u ovoj godini koja je za nama i šta su osnovni elementi plana rada ovog preduzeća za 2021. godinu.

„Kada su u pitanju planovi, moram pre svega da napomenem da, mi nemamo sopstvenih sredstava za neke veće investicije na raspolaganju, zato je tu lokalna samouprava kao vlasnik samog preduzeća da nam pomogne. Sredstva od budžetskih subvencija opštine su pre svega namenjena za otklanjanje i rešavanje problema na toplovodnoj mreži, za havarije i sl., drugi deo tih sredstava biće potrošen za izradu projektno-tehničke dokumentacije, a treći za neke radove na samom kotlovskom postrojenju da bi sistem mogao nesmetano da radi. Što se tiče naše osnovne delatnosti, isporuke toplotne energije, ona se sada odvija nesmetano. Mi smo prošle godine revitalizovali kompletan sistem u onoj meri da je on sad ispravan i može da obavlja svoju funkciju. Uvereni smo tako da ni u sledećoj grejnoj sezoni sigurno neće biti većih problema.“ – rekao nam je direktor Vuković.

Na pitanje novinara šta je sa odlukom Ustavnog suda RS da cene, koje ovo preduzeće još uvek drži na istom nivou od 2018. godine, nisu u skladu sa zakonom i zašto JP „Toplana“ i dalje vrši obračun toplotne energije za korisnike po tom cenovniku direktor Vuković je rekao:
„Odluka Ustavnog suda kaže samo da organ koji je usvojio tu odluku nije nadležan da je usvoji. Ni u jednom delu Odluka Ustavnog suda ne poriče cene i samu metodologiju određivanja cena, tako da mi i dalje radimo po tim cenama i ti akti su i dalje pravosnažni.“– rekao je Vuković.

Preduzeće JP „Toplana“ je prošle godine bilo predmet i kontrole rada od strane Državne revizorske institucije. O poslovanju ovog preduzeća ova institucije je u svom izveštaju dala nekoliko zamerki (u pitanju je problem sa neobjavljivanjem pojedinih javnih nabavki na javnim portalima, što je obaveza preduzeća).
„DRI je kontrolisao rad preduzeća, izveštaj postoji, konstantovano je 6 zamerki i dali su nam preporuke za otklanjanje. Mi radimo na tome, i do kraja januara trebalo bi da bude urađen odzivni izveštaj o tome da smo uspeli da otklonimo sve te nedostatke.“

Direktor Vuković je govorio i o novim investicijama u mrežu iz sredstava koje subvencioniše Opštine Bečej.
„Predviđen je nastavak rekonstrukcije toplovoda u Zoltana Čuke, od raskrsnice sa Glavnom ulicom do ulaska u naselje Sedam sekretara SKOJ-a. Moram pomenuti i projekat izgradnje degazatora, investicija koju opština Bečej trenutno realizuje, koji bi trebalo da bude jedan od onih koje će biti veoma važni za naše preduzeće. Ovo postrojenje je trenutno urađeno do faze da već može da se bezbedno koristi voda. Degazator ima funkciju da otklanja gas iz vode jer je ta voda bogata metanom, kada se otkloni gas ona postaje bezbedna za korišćenje. Ono što je logičan sledeći korak je povezivanje bušotine sa potencijalnim korisnicima. Znači, bilo bi potrebno da se, za početak, uradi vod iz bušotine do Sportskog centra koji bi obuhvatio i sve parcele i potencijalne korisnike banje, hotela i dr. Sportski centar se sada još greje na buštinu koja je vlasništvo NIS-a. Ova bušotina na kojoj mi radimo je vlasništvo opštine Bečej. Prva faza radova je završena za sada, ono što tamo još treba da se napravi je postrojenje koje bi omogućilo korišćenje tih geotermalnih voda u daljinskom sistemu grejanja tj. da bi i JP „Toplana“ mogla da koristi tu energiju. Ja bih voleo da to bude već ove godine ali to ne zavisi od nas, sredstva koja su za to neophodna su negde oko 4 miliona evra i mi bez pomoći viših nivoa vlasti to ne možemo da uradimo. Druga opcija je, ako to bude u interesu lokalne samouprave, da se radi javno-privatno partnerstvo za korišćenje jednog takvog izvora za potrebe daljinskog grejanja. Svake godine nam se smanjuje broj korisnika pre svega zbog cene grejanja. Mi smo svesni da građani razmišljaju racionalno i koristiće onaj vid energije koji im je realno povoljniji i ako je trenutno električna energija ili kupovina gasa od lokalnog dobavljača povoljnija od toplane oni će koristiti te usluge. Na nama je da korisnicima omogućimo povoljnije grejanje da budemo konkurentni sa cenom. Kada bi se stavio u funkciju sistem grejanja na geotermalne vode cena grejanja bi bila znatno pristupačnija. U tom postrojenju temperatura vode bila bi čak do 66 stepeni, dozvoljeni protok je 20 litara u sekundi, što bi omogućilo negde oko 2,5 do 3 megavata toplotne energije. Ono što smo mi predvideli projektom i upotrebom toplotnih pumpi pa i samog gasa koji se izdvaja iz vode taj kapacitet bušotine bi se popeo na preko 5 megavata, što bi bilo dovoljno da se pokrije oko pola trenutnog konzuma u Bečeju.“ – rekao je Vuković.

Na naše pitanje šta se dešava sa projektom grejanja na biomasu, zašto se odustalo od toga, direktor Vuković je rekao sledeće:
„Jednostavno mi nismo bili u mogućnosti za to kreditno zaduženje. To je jedini razlog. Opština Bečej takođe nije bila u mogućnosti da se kreditno toliko zaduži za tako velik projekat. Mi smo pokušavali da dobijemo finansijske garancije od Ministarstva finansija i generalno vlada je bila tada raspoložena u tom pravcu ali tad se ušlo u neku fazu sa MMF-om i smanjivanjem javnog duga. To je tada bio projekat nemačke razvojne banke i mi smo bili jednostavno prinuđeni da odustanemo od tog projekta kao i većina drugih gradova.“