JP „Toplana“: Poslali Skupštini na usvajanje povećanje cena

JP „Toplana“, tj. Nadzorni odbor ovog preduzeća ja još sredinom oktobra meseca na sednici doneo odluku da se od osnivača ovog preduzeća, Opštine Bečej, zatraži povećanje cena toplotne energije za korisnike.

Pravdajući ovo poskupljenje JP „Toplana“ je navela da je još u julu mesecu JP „Srbijagas“ povećao cene gasa za skoro 12 posto i da je pritom i indeks potrošačkih cena povećao se za 5 odsto.

Bečejska „Toplana“ je  dakle uhvatila talas poskupljenja sa ostalim toplanama u državi jer su i iz Vlade Srbije najavili da je odo-breno poskupljenje i gasa i struje i  drugih energenata od početka 2023. godine. Ova Odluka biće pred odbornicima najverovatnije na narednoj sednici SO Bečej.

Od početka 2023. godine cena kilovat-sata struje biće veća 8 odsto za domaćinstva, a gasa 11 odsto. Kilovat-sat gasa sa taksama i PDV-om koštaće 4,5 dinara, a struje 14,4 dinara. Prema računici Agencije za energetiku, domaćinstvima koja prosečno troše oko 400 kilovata mesečno račun će biti uvećan do 300 dinara.

Onima koji se greju na TA peći i noću ih uključuju biće veći račun do 1.000 dinara. Građani koji se greju etažno na kotlove na struju mogu da očekuju račune veće za 1.600 dinara. Agencija za energetiku je dužna da mesec dana unapred obavesti građane o povećanju cena energenata.

Vlada Srbije usvojila je danas Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu tog energenta, što će za posledicu imati povećanje cene prirodnog gasa za 11 odsto.