Óbecse

Két arany, egy ezüst a Petőfis szavalóknak

Óbecsei tanulók sikerei a X. Kaszás Attila Nemzetközi Versmondó Fesztiválon

A X. Kaszás Attila Nemzetközi Versmondó Fesztiválon, a szlovákiai Komáromban,az óbecsei Petőfi Sándor ÁI három diákja kiemelkedő eredményeket ért el. A neves megmérettetésre a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének szervezésében június 17-én került sor.

Deák Evelin és Herbatényi Zalán aranysávos minősítésben részesültek, Szemendri Tamás pedig ezüstsávos elismerést érdemelt ki. Ez óriási siker az iskolának, sőt községünknek is, hiszen egyedül ők képviselték Szerbiát ezen a neves megmérettetésen. A mezőny rendkívül erős volt, de ez csak még nagyobb motivációt adott nekik, hogy jobban teljesítsenek.

– A magyartanárom ajánlotta fel a versenyzés lehetőségét, én pedig örömmel elfogadtam. Két verssel neveztem be, az egyik Bódás János: Valahol ki van jelölve a helyed, a másik Lackfi János Világvége című költeménye. Utóbbival jutottam be a döntőbe. Jó érzés, ha másoknak szavalhatok. Mindenki erős volt a kategóriámban, így meglepett, hogy aranysávos lettem – meséli Herbatényi Zalán, a Petőfi Sándor ÁI hatodikos diákja.

– Én szintén két verssel indultam a megmérettetésen, Békés Márta: Hétfőn a hetes még nagyúr, illetve Vesztergom Andrea: Nagy kislányok titkai című művekkel. Kicsit izgultam, de végül sikerült legyőznöm a lámpalázam. Azért szeretek szavalni, mert minden versnek van valami mondanivalója. Másoknak is foglalkozniuk kellene irodalommal, hogy bővítsék a szókincsüket – kapcsolódik be a beszélgetésbe a negyedikes Deák Evelin.

A tanulók magyartanáraikkal heteken keresztül készültek. Folyamatosan gyakoroltak, különösen nagy figyelmet fordítva a megfelelő artikulációra, szép kiejtésre és megnyerő előadásmódra.

– Szabó Lőrinc: Szamártövis és Ágai Ágnes: Nemzedék című költeményekkel mutatkoztam be Szlovákiában. Megtisztelő számomra, hogy eljuthattam erre a versenyre, valóban jó élményként éltem meg. Óvodás korom óta szavalok. Inkább a forradalmi műveket szeretem, hiszen azokat jobban áttudom élni. Kitartónak kell lenni, és sokat gyakorolni, ez a titka a sikeres versmondásnak – szögezi le Szemendri Tamás, hetedikes tanuló.

A szombati nap teljes egészében a versenyről szólt, azonban a tanulók és kísérő tanáraik szakítottak egy kevés időt városnézésre is, hogy megnézzék Komárom nevezetességeit. A szavalók a jövőben is szeretnék folytatni ezt az irodalmi tevékenységet, hiszen a megmérettetések számos kiemelkedő díjjal, új barátságokkal és hasznos élettapasztalatokkal gazdagították őket, emellett megtanulták a költészet által kifejezni érzelmeiket és gondolataikat.

 

 

Péter Dijana

Редакција

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *