„Komšije za komšije“: Pomoć porodici Kapriš

Udruženje „Komšije za komšije“ iz naselja Severe Đurkić pomaže porodici Kapriš posle požara

Udruženje „Komšije za komšije“ je pod sloganom „Komšije smo i kad je teško!“  organizovalo zajedničku akciju pomoći porodici Kapriš koja je preživela veliku tragediju početkom decembra meseca.

„U noći između utorka 6. i srede 7. decembra, u naselju Sever Đurkić desila se velika tragedija. U požaru koji je zahvatio stan naših komšija, porodice Kapriš, smrtno je stradala naša draga komšinica Nada Kapriš. Kao posledica požara nastala je i velika materijalna šteta u stanu koju porodica samostalno ne može da sanira. Zato vas pozivamo, da još jednom ujedinjeni, pokažemo da je Bečej grad ljudi velikog srca, da svi zajedno pomognemo ovoj porodici i makar malo ublažimo njihovu veliku tugu i bol!“ – kaže se u saopštenju/proglasu Udruženja.

Komšije su se odlučile da i sami zasuču rukave i objavili da je najhitnije da se nabavi građevinski materijal jer je za početak najvažnije nabaviti nove prozore i ulazna vrata, kako bi se stan zaštitio od padavina i hladnoće. Za dalju sanaciju potrebna su i sobna vrata, građevinski materijal (cement, pesak, šljunak, kreč, multibat ), strujni kablovi, popravka spratnog stepeništa, stiropor, lepak i mrežica za popravku oštećene izolacije… Potrebna je i pomoć građevinskih majstora,  električara, stolara…

Oni su pozvali i sve bečejske preduzetnike i firme da se priključe ovoj akciji i pomognu, i Bečejce da ukoliko su u mogućnosti daju svoje novčane priloge i direktno ih uplate kao pomoć porodici Kapriš na ime Zvezdan Kapriš, Severa Đurkića 54 21220 Bečej, broj računa: 325930060047283312. Takođe ukoliko građani nisu u mogućnosti da direktno uplate na račun svoje novčane priloge mogu da ih predaju i predstavnicima Udruženja. Za sve dodatne informacije i donacije mogu da pozovu na broj 064/436-0-402 ili da pošalju poruku putem fejsbuka.

„Velika zahvalnost dežurnoj ekipi hitne pomoći Doma zdravlja Bečej i Vatrogasnoj jedinici iz Bečeja koja je brzom, profesionalnom i požrtvovanom akcijom u kratkom roku ugasila požar, sprečila njegovo širenje na susedne stanove i tako spasila živote drugih komšija i veću materijalnu štetu. Pomozimo svi zajedno porodici Kapriš da obnovi svoj dom! Komšije smo i kad je teško!“ – kaže se još u saopštenju Udruženja „Komšije za komšije“.

Već tokom januara meseca komšiluk se organizovao i fizički pomogao porodici Kapriš na raščišćavanju posledica požara i započeo obnovu stana.

„Velika zahvalnost JP Potisje, posebno  direktoru Zoltanu Feješu,  Zvonku Dajeviću i svim radnicima koji su učestvovali u akciji, obezbedili kontejner i odvezli izgoreli materijal iz stana. Pozivamo sve građane i firme da se priključe ovoj akciji i pomognu u obnovi doma porodice Kapriš.“ – ovom povodim su na svojoj fejsbuk stranici napisali članovi Udruženja.

Sredinom ovog meseca usledila je još jedna akcija – humanitarna javna licitacija proizvoda i usluga koje su donirale firme i pojedinci za prikupljanje pomoći za porodicu

Naime, na fesjbuk stranici od ponedeljka 23. januara organizovana je humanitarna rasprodaja stvari i usluga!

„Pozivamo sve komšije, sugrađane, bečejske preduzetnike i privrednike da za ovu humanitarnu akciju doniraju predmete koji im više nisu potrebni, svoje proizvode ili usluge. Kontaktirajte nas na broj telefona 060/019-83-60 ili nam pišite u inboks. Da biste kupili predmet ili uslugu sa HUMANITARNE  PRODAJE, potrebno je da u toj objavi napišete komentar  KUPUJEM, nakon toga ćemo vas kontaktirati radi dogovora oko plaćanja i preuzimanja predmeta ili vaučera. U slučaju da predmet ili usluga budu ponuđeni na HUMANITARNOJ LICITACIJI, pobednik će biti osoba koja u komentarima objave ponudi najveći novčani iznos. Celokupan prikupljeni novac od prodaje biće iskorišćen isključivo za obnovu doma porodice Kapriš. Predmeti koji budu ponuđeni moraju biti ispravni i u očuvanom stanju.  Svi predmeti koji ne budu prodati biće vraćeni vlasnicima.“ – kaže se u saopštenju Udruženja povodom ove akcije.

Za sada su svoje usluge i proizvode ponudile firme: Školica sporta „Munja“, Aerobik klub “MSK“, Picerija „Galerija“, Restoran „Mappamondo“, Poslastičarnica „Žerbo“, Dečija naučna radionica „Pipeta“, „Burger time“, „Zdravo zalogajče“ , Ženski odbojkaški klub  … i pojedinci Zahar Dušan (vožnja zmajem), Aleksandar Jovanović (štene jazavičara), Rada Bogojev (artisan hleb), Biljana Golubović (hrana za pse), Ninoslav Trajković (vožnja u „Rini“), Ana Marija Kovačev (škola jahanja), Goca Cvetanovski (jastuk-krevet za kućnog ljubimca), porodica Lalić (aparat za kokice). irme Miogor i Lalex elektro (elektro materijal), Tot promet (donirao deo građevinskog materijala), Pap Term (zidarski radovi), Ana Marija Feješ (dečiji krevetac), Dejan Kapriš (kućna tehnika), Papirna čarolija (papirna torta), OŠ „Petefi Šandor“ (šolje i privesci za ključeve naštampani u školskoj radionici sekcije PefiPrint, Boća MB (Temerin, autolakiranje i poliranje). staklorezac „Parsol“ (stakla)  … aukcije i donacije se nastavljaju. 

Pored ovih aukcija organizovano je i nekoliko humanitarnih akcija i sportskih manifestacija: organizovane su humanitarne vaterpolo utakmice, zakazan je i turnir u malom fudbalu. Održan je pab kviz u kafeu Montevideo … pratimo dalje …