Lokalni izbori u Bečeju (21. jun 2020.) – liste i programski ciljevi

Na lokalnim izborima u Bečeju potvrđene je 5 lista za odbornike u Skupštini opštine Bečej. Od predloženih tri liste su iz sadašnje koalicije koja je u prethodnom mandatu obavljala vlast u opštini Bečej dok su dve liste stranaka koje nisu u prethodnom mandatu imale svoje predstavnike u lokalnom parlamentu. Predstavljamo vam liste kandidata za odbornike kao i smernice kada su u pitanju programski ciljevi koje su ova stranke postavile za sledeće četiri godine vlasti. Lokalni izbori održavaju se paralelno sa republičkim i pokrajinskim u nedelju 21. juna.

1. Aleksandar Vučić- „Za našu decu“

Opštinski odbor Srpske napredne stranke Bečej, prvi je predao Izbornoj komisiji opštine Bečej izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine opštine Bečej. Koaliciju „Aleksandar Vučić-za našu decu“ potpisom je podržalo 1.204 građana opštine Bečej. Na odborničkoj listi za budući sastav Skupštine opštine Bečej polovina kandidata je nova u odnosu na prethodne izbore 2016. godine. Od 36 kandidata 15 su žene, šestoro su mlađi od trideset godina. Listu „Aleksandar Vučić – za našu decu“ čini i jedan predstavnik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), a podržali su je i Pokret socijalista (PS) i Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS).

Na sajtu OO ove stranke uglavnom možete da pronađete priloge, tekstualne i video, u vezi sa projektima koji su realizovani u prethodnom mandatu u kojem je ova stranka imala većinu u lokalnom parlamentu. U opticaju je i štampani materijal koji predstavLja i petogodišnji plan ove stranke na lokalu koji je podeLjen po domaćinstvima na celoj teritoriji opštine Bečej. Svi planovi za sledeći četvorogodišnji mandat se uglavnom baziraju u početnoj poziciji na onome što je urađeno u prethodnom periodu od kada je SNS sa koalicionim partnerima (SVM I POKS) na vlasti. SNS traži podršku građana da se i daLje bavi uređenjem infrastrukture u gradu, obećavaju da će sve ulice u ovom novom mandate na teritoriji opštine Bečej biti asfaltirane. U planovima takođe stoji da je prethodnih 8 godina (2 mandata) vlasti ove stranke bilo posvećeno realizaciji projekata uređenja centralnog gradskog jezgra – uređenju trga i okolnih ulica i saobraćajnica, uređenju industrijske zone i privlačenju investitora, uređenju i rekonstrukcijama škola i drugih obrazovnih ustanova kao i saradanji sa privrednim subjektima i investitorima. U planu ove stranke i eventualne buduće koalicije su i obnavLjanje pivare, nastavak rada na uređenju Tise i okruženja, povećanju broja radnih mesta i plata u opštini Bečej kroz investicije i dr.

Lista kandidata za odbornike Skupštine opštine Bečej: Dr Vuk Radojević (SNS),  Dragan Tošić (SNS), Svetlana Vuletić (SNS), Atila Horvat (SNS), Dalila Dujaković (SNS), Dr Slobodan Dimitrov (SNS, Žaklina Radić Krstić (SNS), Slobodan Kvrgić (SNS), Dr Biljana Jovanović (SNS),  Maćaš Križak (SNS),  Dragan Lazić (SNS), Svetlana Tašković (SNS), Jela Stupar Gavrić (SDPS), Zoran Gardinovački (SNS),  Endre Hegediš (SNS), Milan Onjin (SNS),  Sofija Radojević (SNS), Šandor Nađ (SNS), Tatjana Mitić (SNS), Žarko Vignjević (SNS), Željko Kovačev (SNS),  Saša Marić (SNS),  Verica Ilić (SNS),  Miomir Pelengić (SNS), Aleksandra Rajić (SNS), Dane Mandić (SNS), Branislav Nešić (SNS),  Sanja Biro (SNS), Veselin Protić (SNS),  Nikolina Lakić (SNS), Goran Kudrić (SNS), Đurđina Stanojev (SNS),  Dr Anđelko Mišković (SNS), Zoran Popov (SNS),  Jelena Mago (SNS), Klaudia Šipoš (SNS)

2. Pokret obnove kraljevine Srbije: Za kraljevinu Srbiju – Svi za Bečej – dr Kosana Nešić

Bečejski ogranak POKS-a svoj program za Bečej je objavio u 10 tačaka sa 10 prioriteta u razvoju grada u sledećem mandatu: Kao prvi prioritet postavili su PRIVREDNI RAZVOJ u okviru kojeg su naglasili da je osnova za razvoj lokalne ekonomije pomoć malim i srednjim preduzećima, neophodnu podršku lokalne samouprave da ta preduzeća dobiju subvencije. Naglašavaju da je potrebna i dobra organizacija i zajedničko delovanje svih privrednih subjekata u opštini kao i nastavak ulaganja u infrastrukturu i opremanje industrijske zone. INFRASTRUKTURA je drugi prioritet. Ulaganja u infrastrukturu prema planu ove lokalne liste moraju biti ravnomerno raspoređena u celoj opštini i u svim naseljenim mestima, posebno je naglašeno ulaganje u uređenje trotoara i biciklističkih staza kao i sobraćajnica koje će Bečej povezati sa autoputem E75. Kao deo infrastrukturnih prioriteta izdvojili su i prelazak Toplane na biomasu i geotermalnu energiju. Treći prioritet je ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE gde su podcrtali važnost stroge kontrole eventualnih zagađivača i ulaganje u kanalizaciju i vodne puteve. Četvrti prioritet je zaustavljanje odliva STANOVNIŠTVA kroz privlačenje novih investicija u privredu grada kao i afirmaciju porodice kao temelja opstanka društva uopšte. Peti prioritet su MLADI u Bečeju i tu je izdvojena zaštita omladine od alkoholizma i narkomanije po islandskom modelu koji podrazumeva ograničavanje pristupa mladih i maloletnika ugostiteljskim objektima u kojima se služi alkohol u kasnim večernjim satima, strožije kažnjavanje ugostitelja i roditelja, podsticanje bavljenja sportskim aktivnostima za mlade i drugih sadržaja koji afirmišu pozitivniji pristup životu i zdravlju. KULTURA je šesti prioritet, tu su izdvojili pomoć amaterskim pozorišnim grupama u naseLjenim mestima, Majske igre kao lokalni kulturni brend i restauraciju spomenika. ZDRAVSTVO je izdvojeno kao sedmi prioritet, naglasili su planove za dogradnju Doma zdravlja, rešenje statusa i ulaganje u Jodnu banju, ulaganje u ambulante u Novom Selu i u druge ambulante u naseljenim mestim i obnavljanje medicinske opreme u svim zdravstvenim objektima. OBRAZOVANJE je osma tačka plana u okviru koje je izdovojeno ulaganje u infrastrukturu škola, opremenje škola posebno za osobe sa invaliditetom i omogućavanje bezbednog boravka dece u školama i odvijanje nastave u skladu sa zahtevima vremena. SPORT je deveta tačka programa u okviru koje je izdvojeno angažovanje na promociji sporta i zdravog načina života, ulaganje u sportsku infrastrukturu i posebno u školski sport. Deseti prioritet je očuvanje zdravalja stanovnika Bečeja tokom pandemije koronavirusa. Bečej je u ovom periodu prošao bez ijednog pacijenta koji je iz bečejskog Doma zdravlja poslat sa pozitivnim nalazom pre svega zbog discipline građana Bečeja.

Bečejski ogranak POKS-a a je predao listu drugi, na čelu ove liste je dr Kosana Nešić, direktorica Doma zdravlja Bečej, drugi je mr Nenad Tomašević, predsednik Skupštine opštine Bečej a treća Zorica Đumić, diplomirani inžinjer menadžmenta iz Bačkog Gradišta. POKS je predao listu sa 19 imena i to su: dr Kosana Nešić, mr Nenad Tomašević, Zorica Đumić, Milica Vojinović, Nandor Tot, Lucija Lukić, Bojan Marković, Milan Simin, Irina Korenoj Vračarić, Dejan Gucunski, Đorđe Dragin, Zoran Pejić, Nataša Brankov,  Aleksandra Vrekić, Goran Nikolić, Bratislav Martinović, Jovana Ašanin, Nikola Ječanski, Milana Tomašević

3. Socijalističke partije Srbije: Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije

 Prvi na listi je doktor veterine Vojislav Blažin, druga je Tamara Živkov Aksin, frizerka iz Bečeja a treći je Nemanja Karapandžić, istoričar i do skoro direktor Turističke organizacije Bečej. Socijalistička partija Srbije predala je listu sa 13 imena.

Programski pamflet opštinske organizacije Socijalističke partije Srbije naslovljen je „Za pobedu“ – Zaokruži da ne bi menjao grad i državu. Kao programske prioritete ove stranke izdvojili su: pomoć malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima i stočarskoj proizvodnji, dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, afirmaciju kulture i kulturne baštine grada kao zaloga za budućnost, ulaganja u turističke kapacitete i promociju Bečeja, rešavanje problema pasa lutalica u gradu, socijalnu jednakost građana Srbije i Bečeja, omogućavanje prostora mladima u Bečeju da iskažu svoje ideje i kreativnost, afirmaciju sportskih aktivnosti kod mladih, razvoj zapostavljenih delova grada i ravnomeran razvoj gradske infrastrukture,besplatno obrazovanje, podsticanje razvoja socijalnih programa i brige celokupnog društva za socijalno ugrožene.

Na listi ove stranke nalaze se: Vojislav Blažin, Tamara Živkov-Aksin, Nemanja Karapandžić, Aleksandra Subakov, Petar Jelenić, Goran Mićanović, Saša Dimitrijević, Filip Avramov, Martina Narevski, Snežana Batinić, Zora dr. Apić, Danilo Doroslovački, Nikolina Haček

4. Vajdasági Magyar Szövetség – Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor

Ova stranka predala je 36 kandidata za odbornike.Savez vojvođanskih Mađara je zajedno sa Srpskom naprednom strankom i POKS-om učestvovao u postizbornoj koaliciji koja je obavljala vlast u opštini Bečej u prethodne 4 godine. Ova stranka se u sledećem mandatu zalaže u svom programu za afirmaciju poljoprivrede koja će po njima morati da bude jedan od prioriteta razvoja opštine u narednom periodu kao i razvoj infrastrukture u gradu i pvećanje broja investicije u saobraćajnice, povezivanje sa regionalnim putevima i sl. Pored toga budući odbornici ove stranke su kao svoje prioritete postavili i razvoj zajednice uopšte, razumevanje i toleranciju, razvoj kulture i nauke posebno kada su mladi u pitanju, ulaganje u zdravlje i zdravstveni sistem. Programska načela budućih odbornika govore i o tome da je veoma važno taj razvoj zajednice bude uz poštovanje tradicije i kulturnog nasleđa.

Na listi ove stranke nalaze se sledeći kandidati za odbornike: Dr.Viktor Molnar, Igor Kiš, Emeše Dečov Đere, Dr. Đula Konc, Edit Silađi, Laslo Feher, Balaž Serda, Zoltan Kiš, Eva Rab Virag, Karolina Smieško, Norbert Šimon, Žolt Kovač, Dr. Renata Kalapoš, Hermina Juhas, Endre Aleksander, Laslo Bonifart,  Atila Silađi, Daniel Ferenc, dr Ester Bata Aleksander. Đijanta Lovaš, Aneta Sekrenj, Ildiko NaĐ, Ferenc Romoda, Atila Bakša, Eleonora Buzaš, Ištvan Đere, Aranka Nemčević, Janoš Pal, Agota Kiš, Jožef Gortva, Viktor Balog, Imre Časnji, Štefania Varo, Andraš Serda, Ildiko Kosoruš, Roland Gajdoš

5. Lista koalicije VOJVOĐANSKI FRONT – Ujedinjeni za demokratski Bečej.

Prvi na listi ove koalicije je Ferenc Tot, predsednik Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Bečej. Ova koalicija kao osnovni prioritet postavlja podizanje životnog standarda građana opštine Bečej, koji su dosadašnje vlasti obećavale ali nisu sprovele. Oni smatraju da je raspolaganje sopstvenom imovinom i izvornim prihodima jedna je od ključnih tačaka za koje se svojim programom i radom zalaže koalicija VOJVOĐANSKI FRONT-ujedinjeni za demokratski Bečej. Ova koalicija insistira na decentralizaciji vlasti kako ne bi svi prihodi odlazili u Beograd, već ostajali u lokalnim samoupravama, u opštini Bečej, koje bi trebalo da  odgovorno raspolagaže i ulagaže u bolji kvalitet života svih građana i građanki. Vojvođanski fronta naglašava da novac koji se zaradi ovde u opštini Bečej ode za Beograd i vraća se samo mali deo nazad. Vojvođanski front se takođe zalaže za iskorenjivanje partijskog zapošljavanja, izgradnju jakih, samostalnih institucija bez vladavine partokratije, za izgradnju pravne države i jake privatne privrede, sistema u kome su školska sprema, znanje i iskustvo primarni kriterijum za dobijanje posla.

Vojvođanski front – Ujedinjeni za demokratski Bečej podneo je listu za 12 kandidata za odbornike: Ferenc Tot, Željko Stankov, Vera Guljaš, Željko Bošnjak, Danica Nonin, Arpad Nađnemedi, Laslo Senji, Rozalija Tot, Dragan Zlatić, Marija Vuković, Anica Zlatić, Ištvan Bartus