Lovstvo: 95 godina lovačkog udruženja Čik

Svečano obeležen veliki jubilej

Članovi Lovačkog udruženja „Čik“ su, u petak 29. oktobra, na prigodan način obeležili 95 godina postojanja njihovog udruženja. Petrovoselski lovci su u sali Mesne zajednice „8. oktobar“ održali svečanu sednicu na kojoj su ugostili svoje drage goste Slađana Markovića i Dejana Đurkovića, članove Upravnog odbora Lovačkog saveza Srbije, Sanju Momčilović Bognič, potpredsednicu Lovačkog saveza Vojvodine, Prof. dr Zorana Ristića, predsednika Komisije za uzgoj i zaštitu divljači Lovačkog saveza Vojvodine, Ferenca Irmenjija, bivšeg predsednika Skup- štine LSV, Živka Milovanova, predsednika Lovačkog udruženja „Bečej“, Vasu Morovića, predsednika LU „Panonija“ iz Mola, Živka Klajića, predsednika LU „Bačko Gradište“, Janoša Anđala, predstavnika „Agroprometa“ DOO iz Bečeja i Ištvana Šterbika, direktora ZZ „Tisa“ iz Bačkog Petrovog Sela.

Milan Višković, predsednik Lovačkog udruženja „Čik“ prisutnima je pročitao kratak istorijski osvrt na početke organizovanog lovstva u Bačkom Petrovom Selu, ističući podatak da je u istorijskom arhivu Vojvodine pronađen podatak da je Podžupan Bačko-Bodroške županije iz Sombora 1877. godine tražio izveštaj od Sreza Bečejskog o posedovanju lovnih karata i dozvo-la za nošenje oružja, a prvi put se obavila licitacija lovišta u Bačkopetrovačkoj opštini 18.09.1883. godine i to na 9.178 kata-starskih jutara zemlje.

– Mi bi danas mogli da slavimo 140 godina od prvog organi-zovanog lova u našem mestu, ali naši preci su se organizovali 1927. godine i tu godinu slavimo na ovoj svečanoj Skupštini. Prvi Zakon o lovu na ovim prostorima donet je 1872. godine, a prve lovne karte su počele da se izdaju 1875. godine. Savez lovačkih društava Vojvodine osnovan je 10.12.1922. godine, a osnovao ga je čuveni magistar Joca Davild. Dana 15.12.1922. godine je štampan prvi broj „Lovačkog glasnika” u Novom Sadu, tako da ove godine Lovački savez Vojvodine slavi 100 godina od osnivanja. Savez je 1924. godine počeo da izdaje svoje lovačke karte, a prva pravila lovačkog društva u Bačkom Petrovom Selu doneta su 1925. godine. Prvi zakup lova na 10 godina donet je 01.01.1926. godine a daleke 1927. godine osnovano je Lovačko društvo Bačko Petrovo Selo. Pre pet godina, a povodom jubileja 90 godina od osnivanja, izdali smo monografiju u kojoj je ispričan istorijat lovstva u Vojvodini i našem selu, ponosno je istakao tom prilikom Milan Višković.

On je potom pročitao Izveštaj o radu LU „Čik“ u proteklih pet godina, gde je ocenjeno da je zbog pandemije Korona virusa i specijalne vojne operacije u Ukrajini, najviše trpeo turistički odstrel srndaća. Kako je to najveći izvor prihoda Udruženja, zaključeno je da je iza petrovoselskih lovaca težak period, koji je ipak „preživljen“ bez većih problema i trzavica. Lovačko udruženje Čik je stabilno udruženje, koje na najbolji način radi povereni posao očuvanja i unapređivanja lovišta kojim gazduje. To je zaključak svih relevantnih institucija i rezultovao je dodelom lovišta na upravljanje na još deset godina.

Po lovačkoj tradiciji je da se prilikom obeležavanja velikih jubileja dodeljuju lovačka ordenja, pa je Sanja Momčilović Bognič uručila bronzani orden LSV-a Veselinu Bugarskom, srebrni orden LSV-a Karolju Mihalecu, a zlatni orden LSV-a Ivanu Moroševu.

Slađan Milošević je uručio bronzani orden LSS-a Kristianu Molnaru, srebrni orden LSS-a Zoltanu Balaši, a zlatni orden LSS-a Ferencu Kovaču.

Milan Višković je podelio posebne zahvalnice lovcima Lajošu Karačonjiju, Zadoru Kišu, Lajošu Neorčiku, Aleksandru Gavriću, Arpadu Šejmeši mlađem i Aleksandru Ibišaju.

Osim lovaca, zahvalnice dobili i Ištvan Šterbik, direktor ZZ „Tisa“ iz Bačkog Petrovog Sela, Anđal Janoš, predstavnik „Agro-prometa“ DOO iz Bečeja, Magdolna Kiš, sekretarica Mesne zajednice „8. oktobar“ iz Bačkog Petrovog Sela i prof. dr Zoran Ristić, predsednik Komisije za uzgoj i zaštitu divljači Lovačkog saveza Vojvodine, za lepu saradnju i svu pomoć koju pružaju petrovoselskim lovcima.

Na kraju zasedanja skupštine, prisutnim lovcima su se obratili gosti koji su im čestitali veliki jubilej, uz želju da se za pet godina ponovo okupe u još većem broju i proslave vek postojanja LU „Čik“ iz Bačkog Petrovog Sela. Milan Višković je u ime domaćih lovaca obećao da će udruženje i dalje raditi kao i dosada i biti za primer zajednici iz koje potiče.

Kako lovačka tradicija nalaže, nakon oficijelnog dela skupštine, organizovana je zajednička večera petrovoselskih lovaca i njihovih gostiju, a kako su članovi Lovačkog udruženja Čik nadaleko poznati kao dobri domaćini, ne treba trošiti reči da je i to druženje proteklo u veoma lepoj atmosferi. S.E.