ДруштвоПолитика

ЛСВ: Да ли је ново игралиште у Пољаници легално?

Током последње недеље пре избора за савет МЗ у Пољаници у селу је била неуобичајено велика фреквенција догађаја, званичних и незваничних посета разних делегација из виших нивоа власти и других манифестација. Представници разних институција које су посетили Пољанице тих дана разговарали су са мештанима овог села о томе како ово насељено место функционише, које су потребе грађана, шта су њихови захтеви у од  будућих чланове Савета лиали и од других институција у бечејској општини. Сви ти гости села и функционери нису дошли празних руку па је тако у току те недеље обновљен и закрпљен пут за село (који је предвиђено да се комплетније реконструише већ у току следећег месеца) а у школском дворишту ОШ „Шаму Михаљ“ је освануло и ново дечије игралиште.

Тим поводом председник локалног одбора Лиге социјалдемократа Војводине Ференц Тот, иначе сада на функцији саветника председника општине Бечеј задужен за демографију  и популациону политику, је одржао конференцију за штампу на којој је поставио функционерима Савеза војвођанских Мађара питања на који начин је ново игралиште изграђено по хитном поступку и ко је одобрио постављање игралиште у школско двориште:

„Ми смо у име општинске организације Лиге социјалдемократа Војводине данас (10. јун) пријавили нелегално подигнут објекат у ОШ „Шаму Михаљ“ у Пољаницама, односно дечије игралиште које је прекјуче саграђено. Питали смо на који начин је ово игралиште без дозвола и знања општинске управе постављено у школско двориште. Разговарали смо са начелницом Одељења за урбанизам, Даниелом Дорословачки, она нам је рекла да нико није затражио одобрење за подизање тог типа објекта у Пољаницама. Јуче су се функционери Свеза војвођанских Мађара фотографисали  код тог игралишта. Директорица ОШ „Шамо Михаљ“ је такође поставила на фејсбук страници школе фотографије и пост у којем пише да се захваљује Националном савету Мађарске националне заједнице који је поклонио лепо и квалитетно игралиште деци Пољанице и да је том приликом заједно са Савезом војвођанских Мађара поклонио деци школе и уџбенике и наставна средства. Ми желимо да поставимо питање одакле Савезу војвођанских Мађара, политичкој станци,  финансијска средства да донира игралиште или школски прибор и уџбенике. Ми такође директорици школе постављамо питање ко је конкурисао и где за изградњу тог игралишта јер знамо да закон прописује да на тој површини, у двориштиу основне школе, може нешто да гради исључиво само школа и да претходно мора да прибави све потребне дозволе, лиценце и документацију. Ми смо такође од Даниеле Дорословачки сазнали да нису ни обавестили општину и надлежне  и да нису покренули процес лицанцирања тог игралишта. Питамо и да ли директорица школе познаје прописе, да ли зна која је законска процедура, да ли је она свесна да странка не може да финансира и донира и да је то директна злоупотреба деце у политичке сврхе. Ми из Лиге социјалдемократа Војводине упозоравамо  грађане  јер сматрамо да је објекта намењенмалој деци а за сада нема никаквих доказа да је игралиште безбедно за коришћење.  Ми  смо инспекцији предали пријаву овог нелегалног „објекта“ и ми очекујемо да се поступи по закону Републике Србије ако је испостави да објека нема потребне дозволе. Нама није у циљу да то игралиште срушимо, деци то игралиште треба, али такође не можемо децу користити на овај начин у политичке сврхе. Знамо да је кампања али да ли је битиније Савезу војвођанских Мађара њихов политички резултат од деце и да ли су спремни да се због тога играју са животима деце. На сликама се може видети да су елементи на игралишту превисоки за мању децу а смештено је не простори основне школе. Ми смо такође замолили надлежне у општини да испитају безбедност игралишта по хитном поступку. Лига социјалдемократа Војводине је послала пријаву начелници Одељења за урбанизам  као и просветном инспектору у општини Бечеј. Ми очекујемо да инспекција изађе на терен и провери све наше наводе. Избори за савете месних заједница нису страначки избри него грађански и ако је циљ овог геста кампања СВМ ми питамо зашто се они мешају у ове изборе који нису политички.“ рекао је  Ференц Тот

Питали смо и председника СО Бечеј Игора Киша у својству председника општинске организације СВМ Бечеј да одговори на наводе Тот Ференца и он нам је тим поводом рекао:

„Као што сте видели на друштвеним мрежама и у медијима јуче је постављена монтажно-демонтажни  објекат, односно игралиште у школском дворишту ОШ „Шаму Михаљ“ у Пољаницама, тачније у дворишту које користи и школа  и забавиште, то је била донација Мађарског националног савета овом селу. Мађарски национални савет има тај програм са игралиштима већ годинама, широм Војводине они то раде, где год постоје могућности и жеља грађана да се поставе таква игралишта они донирају. Та дечија игралишта су направљена по највишим европским стандардима. Ових дана кампања је била у пуном јеку у Пољаницама, господин Јене Хајнал је био тамо у суботу пре подне па су му грађани поставили захтев да би желели да се на том простору изгради једно дечије игралиште. Он им је радо изашао у сусрет па је на највеће задовољство свих мештана, а највише деце, ново игралиште  реализовано у најкраћем могућем  року. О техничким детаљима да ли су радови око постављања игралишта пријављени, о документацији и лиценцама ја немам информација. Мађарском националном савету то није први пут да раде таква игралишта и сигуран сам да познају процедуру по којој се то ради.“ – рекао је Киш.

Игор Киш је потврдио да је игралиште постављено за само неколико дана (тачније 5 дана) и да по његовом мишљењу то игралиште изгледа безбедно јер сва игралишта које је донирао Мађарски национални савет се највероватније и производе у ЕУ и задовољавају и највише европске стандарде. Он је реко и да је постављено игралиште донација школи од стране МНС.

На питање новинара да ли је СВМ, странка,  учествовала у финансирању игралишта он је рекао да није и такође је рекао да иако јесте кампања у току они су у Пољаницама заједно са председником Мађарског националног савета, Јене Хајналом, били потпуно другим поводом. Наиме, било је организовано свечано откривање спомен плоче за професора Кираљ Золтана  који је рођен у Пољаници и који је пре три недеље преминуо.  Према речима Игора Киша било би претерано рећи да је чувени научник то темпирао за кампању за савете месних заједница. Ипак Игор Киш сматра да без обзира на чињеницу да су избори за савете избори где се кандидују појединци а не странке већ дуже време је обичај и чињеница да странке отворено имају своје кандидате „које подржавају“ и да је то случај и са СВМ али и да нема ништа против да то раде и остали политички субјекти који су заинтересовани за изборе.

Новинар Бечејских дана није успео да још увек добије коментар од стране директорице школе „Шаму Михаљ“ која у Пољаницама има своје истурено одељење о документацији и начину постављања игралишта у двориште обејекта који је у њиховој наделжности. Комунална инспекција је почетком ове недеље добила налог да изађе на терен и да направи извештај и увид у стање постављеног објекта. То је заказано за среду 16. јун.