LSV: Da li je novo igralište u Poljanici legalno?

Tokom poslednje nedelje pre izbora za savet MZ u Poljanici u selu je bila neuobičajeno velika frekvencija događaja, zvaničnih i nezvaničnih poseta raznih delegacija iz viših nivoa vlasti i drugih manifestacija. Predstavnici raznih institucija koje su posetili Poljanice tih dana razgovarali su sa meštanima ovog sela o tome kako ovo naseljeno mesto funkcioniše, koje su potrebe građana, šta su njihovi zahtevi u od  budućih članove Saveta liali i od drugih institucija u bečejskoj opštini. Svi ti gosti sela i funkcioneri nisu došli praznih ruku pa je tako u toku te nedelje obnovljen i zakrpljen put za selo (koji je predviđeno da se kompletnije rekonstruiše već u toku sledećeg meseca) a u školskom dvorištu OŠ „Šamu Mihalj“ je osvanulo i novo dečije igralište.

Tim povodom predsednik lokalnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Ferenc Tot, inače sada na funkciji savetnika predsednika opštine Bečej zadužen za demografiju  i populacionu politiku, je održao konferenciju za štampu na kojoj je postavio funkcionerima Saveza vojvođanskih Mađara pitanja na koji način je novo igralište izgrađeno po hitnom postupku i ko je odobrio postavljanje igralište u školsko dvorište:

„Mi smo u ime opštinske organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine danas (10. jun) prijavili nelegalno podignut objekat u OŠ „Šamu Mihalj“ u Poljanicama, odnosno dečije igralište koje je prekjuče sagrađeno. Pitali smo na koji način je ovo igralište bez dozvola i znanja opštinske uprave postavljeno u školsko dvorište. Razgovarali smo sa načelnicom Odeljenja za urbanizam, Danielom Doroslovački, ona nam je rekla da niko nije zatražio odobrenje za podizanje tog tipa objekta u Poljanicama. Juče su se funkcioneri Sveza vojvođanskih Mađara fotografisali  kod tog igrališta. Direktorica OŠ „Šamo Mihalj“ je takođe postavila na fejsbuk stranici škole fotografije i post u kojem piše da se zahvaljuje Nacionalnom savetu Mađarske nacionalne zajednice koji je poklonio lepo i kvalitetno igralište deci Poljanice i da je tom prilikom zajedno sa Savezom vojvođanskih Mađara poklonio deci škole i udžbenike i nastavna sredstva. Mi želimo da postavimo pitanje odakle Savezu vojvođanskih Mađara, političkoj stanci,  finansijska sredstva da donira igralište ili školski pribor i udžbenike. Mi takođe direktorici škole postavljamo pitanje ko je konkurisao i gde za izgradnju tog igrališta jer znamo da zakon propisuje da na toj površini, u dvorištiu osnovne škole, može nešto da gradi isljučivo samo škola i da prethodno mora da pribavi sve potrebne dozvole, licence i dokumentaciju. Mi smo takođe od Daniele Doroslovački saznali da nisu ni obavestili opštinu i nadležne  i da nisu pokrenuli proces licanciranja tog igrališta. Pitamo i da li direktorica škole poznaje propise, da li zna koja je zakonska procedura, da li je ona svesna da stranka ne može da finansira i donira i da je to direktna zloupotreba dece u političke svrhe. Mi iz Lige socijaldemokrata Vojvodine upozoravamo  građane  jer smatramo da je objekta namenjenmaloj deci a za sada nema nikakvih dokaza da je igralište bezbedno za korišćenje.  Mi  smo inspekciji predali prijavu ovog nelegalnog „objekta“ i mi očekujemo da se postupi po zakonu Republike Srbije ako je ispostavi da objeka nema potrebne dozvole. Nama nije u cilju da to igralište srušimo, deci to igralište treba, ali takođe ne možemo decu koristiti na ovaj način u političke svrhe. Znamo da je kampanja ali da li je bitinije Savezu vojvođanskih Mađara njihov politički rezultat od dece i da li su spremni da se zbog toga igraju sa životima dece. Na slikama se može videti da su elementi na igralištu previsoki za manju decu a smešteno je ne prostori osnovne škole. Mi smo takođe zamolili nadležne u opštini da ispitaju bezbednost igrališta po hitnom postupku. Liga socijaldemokrata Vojvodine je poslala prijavu načelnici Odeljenja za urbanizam  kao i prosvetnom inspektoru u opštini Bečej. Mi očekujemo da inspekcija izađe na teren i proveri sve naše navode. Izbori za savete mesnih zajednica nisu stranački izbri nego građanski i ako je cilj ovog gesta kampanja SVM mi pitamo zašto se oni mešaju u ove izbore koji nisu politički.“ rekao je  Ferenc Tot

Pitali smo i predsednika SO Bečej Igora Kiša u svojstvu predsednika opštinske organizacije SVM Bečej da odgovori na navode Tot Ferenca i on nam je tim povodom rekao:

„Kao što ste videli na društvenim mrežama i u medijima juče je postavljena montažno-demontažni  objekat, odnosno igralište u školskom dvorištu OŠ „Šamu Mihalj“ u Poljanicama, tačnije u dvorištu koje koristi i škola  i zabavište, to je bila donacija Mađarskog nacionalnog saveta ovom selu. Mađarski nacionalni savet ima taj program sa igralištima već godinama, širom Vojvodine oni to rade, gde god postoje mogućnosti i želja građana da se postave takva igrališta oni doniraju. Ta dečija igrališta su napravljena po najvišim evropskim standardima. Ovih dana kampanja je bila u punom jeku u Poljanicama, gospodin Jene Hajnal je bio tamo u subotu pre podne pa su mu građani postavili zahtev da bi želeli da se na tom prostoru izgradi jedno dečije igralište. On im je rado izašao u susret pa je na najveće zadovoljstvo svih meštana, a najviše dece, novo igralište  realizovano u najkraćem mogućem  roku. O tehničkim detaljima da li su radovi oko postavljanja igrališta prijavljeni, o dokumentaciji i licencama ja nemam informacija. Mađarskom nacionalnom savetu to nije prvi put da rade takva igrališta i siguran sam da poznaju proceduru po kojoj se to radi.“ – rekao je Kiš.

Igor Kiš je potvrdio da je igralište postavljeno za samo nekoliko dana (tačnije 5 dana) i da po njegovom mišljenju to igralište izgleda bezbedno jer sva igrališta koje je donirao Mađarski nacionalni savet se najverovatnije i proizvode u EU i zadovoljavaju i najviše evropske standarde. On je reko i da je postavljeno igralište donacija školi od strane MNS.

Na pitanje novinara da li je SVM, stranka,  učestvovala u finansiranju igrališta on je rekao da nije i takođe je rekao da iako jeste kampanja u toku oni su u Poljanicama zajedno sa predsednikom Mađarskog nacionalnog saveta, Jene Hajnalom, bili potpuno drugim povodom. Naime, bilo je organizovano svečano otkrivanje spomen ploče za profesora Kiralj Zoltana  koji je rođen u Poljanici i koji je pre tri nedelje preminuo.  Prema rečima Igora Kiša bilo bi preterano reći da je čuveni naučnik to tempirao za kampanju za savete mesnih zajednica. Ipak Igor Kiš smatra da bez obzira na činjenicu da su izbori za savete izbori gde se kandiduju pojedinci a ne stranke već duže vreme je običaj i činjenica da stranke otvoreno imaju svoje kandidate „koje podržavaju“ i da je to slučaj i sa SVM ali i da nema ništa protiv da to rade i ostali politički subjekti koji su zainteresovani za izbore.

Novinar Bečejskih dana nije uspeo da još uvek dobije komentar od strane direktorice škole „Šamu Mihalj“ koja u Poljanicama ima svoje istureno odeljenje o dokumentaciji i načinu postavljanja igrališta u dvorište obejekta koji je u njihovoj nadelžnosti. Komunalna inspekcija je početkom ove nedelje dobila nalog da izađe na teren i da napravi izveštaj i uvid u stanje postavljenog objekta. To je zakazano za sredu 16. jun.