Manji prinosi nego prošle godine

Na vojvođanskim poljima žetva ječma i pčenice je završena. Ratari sumiraju ovogodišnje rezultate kako prinosa tako i kvaliteta zrna. Žetva je počela sredinom juna i iako ova godina nije pogodovala žitima ratari su uglavnom zadovoljni rodom. Procenjuje se da će u proseku prinos biti oko 7 tona po hektaru. Međutim, iako su usevi uglavnom skinuti, proizvođači nisu sigurni koliko će na njima zaraditi. Trenutna cena po kilogramu je 14 dinara, što nezadovoljava ratare.

Kasna setva, ekstremno niska temperatura u periodu mirovanja, kao i nedostatak vlage, ključni su razlozi za smanjenje prinosa u ovoj godini. Na kraju ječam je ipak prošao mnogo bolje nego pšenica. Rezultati ovogodišnje žetve pšenice nisu dobri i daleko su od prošlogodišnjih, pa se procenjuje da je prinos oko 4 tone po hektaru, odnosno 30 odsto manje nego lane.Stručnjaci ocenjuju da je to i više nego dovoljno da se podmire domaće potrebe i da pšenice biti i za izvoz.

U Opštoj Zemljoradničkoj zadruzi Bečej nisu zadovoljni ovogodišnjim prinosom, koji je podbacio, a između ostalog posejana je i mnogo manja površina nego što je bilo predviđeno.

– Nismo imali uvid u hektare i Bečej je skoro prepolovio površinu pod pšenicom u odnosu na prošlu godinu, a uzrok je što zakup više ne ide u pšenici već u evrima, tako da su ljudi odustajali. Pored toga prinos je daleko ispod očekivanja, istakao je Miroslav Glavaški, direktor ZZ Bečej.

Ono što raduje ratare jeste da je kvalitet zrna uglavnom dobar jer su vremenski uslovi u vreme nalivanja zrna i zrenja bili solidni. Ono što pak ne odgovara ratarima jeste cena od oko 16 dinara, koja je po njima niska jer proizvodnja kilograma izađe oko 22 dinara. Procenjuje se da će cena da raste i očekuje se da će do kraja jula biti 17 dinara po kilogramu.

becejskidani2017

Medium doo, Redakcija Bečejskih dana Adresa: Zoltana Čuke 7, Bečej

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *