Medalje za Miroslava Oparnicu i Katarinu Kiš na Evropskom prvenstvu

Članovi Karate kluba Bečej i reprezentativci Šotokan karate Saveza Srbije, Katarina Kiš i Miroslav Oparnica, nedavno su na Evropskom prvenstvu SKDUN karate organizacije, održanom u Sloveniji, ostvarili izvanredne rezultate.
Naime, Katarina Kiš je osvojila srebrnu medalju u konkurenciji kadetkinja u izvođenju kata, dok je Miroslav Oparnica u kategoriji master, disciplini u kojoj se naizmenčno izvode kata i kumite, osvojio bronzanu medalju. Ujedno, Oparnica se takmičio i u ekipnoj konkurenciji, a tim iz Srbije osvojio je drugo mesto i srebrnu medalju.
“Sa pet godina sam počeo da treniram, a to je bilo pre 22 godine. Od onda sam bez prestanka u ovom sportu. Treniram aktivno. Nekad je to bilo dva do tri puta nedeljno, a sada češće s obzirom na takmičenja i nivo koji sam dostigao. Zaljubljen sam u svoj sport i ne bih mogao da zamislim sebe bez njega. Kada sam imao šest godina krenuo sam da se takmičim. Do sada najveći uspeh ostvario sam upravo na ovom Evropskom prvenstvu, gde sam osvojio srebro i bronzu. Inače, do sada sam osvajao više medalja na državom prvenstvu. Barem šest-sedam puta sam bio prvak države kako u izvođenju kata, tako i u izvođenju borbi”, kazao je Miroslav Oparnica.
Svoju ljubav prema karateu ne krije ni petnaestogodišnja Katarina Kiš, koja se ovim sportom bavi od svoje sedme godine. Sa devet godina postala je član reprezentacije, kada je osvojila četvrto mesto na Svetskom prvenstvu, a dve godine kasnije postaje vicešampionka Evrope.
Katarina u svojoj kolekciji broji više od 100 medalja i to oko 80 zlatnih, oko 20 srebrnih i 8 bronzanih. Dok sumira rezultate i utiske sa minulog takmičenja, naša sagovornica kaže da joj je sledeći cilj da osvoji medalju na Svetskom prvenstvu, koje bi trebalo da se održi u novembru ove godine.
“Što se takmičenja tiče, zadovoljna sam. Očekivala sam da ću osvojiti neku medalju. Naporno sam radila celo leto. Imala sam treninge dvaput dnevno, ujutro i uveče. Konkurencija na Evropskom prvenstvu je bila jaka, iako nije bilo mnogo takmičarki zbog ove situacije sa korona virusom”, objašnjava Katarina Kiš.
Iako uskraćeni za mnogobrojna takmičenja i seminare, u danima pandemije svakodnevno su vredno pripremali i vežbali pod budnim okom trenera Atile Komaromija, kako bi u što boljoj formi prikazali svoja znanja i veština na Evropskom prvenstvu. Trud se, kažu, isplatio, jer uspeh se ostvaruje na treningu, a na takmičenja se odlazi po medalju, zaključuju naši sagovornici.

Vukašin Ljubojev