Napolitanska uskršnja pita (Pastiera Napolitana)

Najpre pripremite kremu od žita jer treba da se ohladi i odstoji u frižideru. Skuvati 200 grama žita u vodi da odmekne i bude dopola kuvano, odlijte vodu, dodajte pola litre mleka i 50 grama šećera i na laganoj vatri kuvajte dok se ne zgusne i žito bude mekano kao sutlijaš. Dodati 100 grama putera u toplo i koru od jedne narandže i pola limuna i dve kesice vanil šećera ostavite da se skroz ohladi u frižideru.

Testo: 100 grama putera i 50 grama masti izradite sa 100 grama šećera, dodati jedno jaje, 3-4 kašike mleka, 2 kašike cvetnog meda, prstohvat soli i kora od narandže, kora od druge polovine limuna i oko 300 grama brašna. Umesiti testo i ostaviti u frižider da se stegne.

Izraditi 250 grama švabskog sira (sitnog sira, što kremastijeg i masnijeg) ili rikote sa 100 grama šećera, dodati 2 jaja i jedno žumance, ako imate kod kuće nekoliko kapi ekstrakta od ruže ili još malo cvetnog meda (livadskog) i kesicu vanil šećera. Polako dodajte u taj sir hladnu kremu od žita, sve lepo pomešajte i sjedinite.

Odvojiti trećinu testa i veći komad razvaljati na prečnik kalupa za pitu ili tortu da pokrije i strane. Dodati kremu na testo a ostatak razvaljati i iseći trakice širine oko 2 cm i poređati kao mrežicu na fil. Peći u rerni na 180 stepeni oko 50 minuta dok ne dobijete zlatnu koricu odgore. Ostavite da se dobro ohladi pre sečenja. Pred služenje posuti šećerom u prahu.
Ovo je stara uskršnja tradicionalna italijanska pita. Kao začin se koristi u originalu millefiori, cvetna esencija, ali pošto je teško kod nas to nabaviti može da posluži malo ružine esencije i dosta korice od narandže i limuna za ukus. Pazite da ne preterate sa ružinom esencijom jer je jaka, treba samo blago da se oseti.