Narodna biblioteka Bečej: Proslavljen 124. rođendan biblioteke

Narodna biblioteka u Bečeju slavi ove godine i zvanično 124. godišnjicu od osnivanja. Tim povodom je 19. decembra upriličena proslava rođendana biblioteke kojoj su prisustvovali opštinski zvaničnici, gosti i saradnici biblioteke, članovi kolektiva iz centralne biblioteke i iz ogranaka u naseljenim mestima.

Ovo je prvi put da je ovaj rođendan ovako svečano obeležen posle nekoliko godina pauze zbog korone. Kolektiv biblioteke je kao i ranije uručio zahvalnice najboljim i najaktivnijim čitaocima, svojim saradnicima, kolektivima drugih ustanova i institucija sa kojima redovno sarađuju i realizuju različite programe.

Na samom početku ove svečanosti voditeljke programa Elizabeta Šijačić i  Piroška Ferčik Kiš su podsetile prisutne na istorijat ove ustanove kulture od prvih čitaonica koje su osnovane negde sredinom 19. veka koje su bile neka vrsta preteča bibliotečke delatnosti u našoj opštini do samog osnivanja 19. decembra 1898. godine kada je Velika Opština Stari Bečej usvojila pravilnik o osnivanju, rukovanju i postavljanju Opštinske narodne biblioteke koja je tada imala tek nekoliko stotina knjiga i nije imala zgradu. One su takođe u svom obraćanju na početku ove proslave informisale građane da danas ova biblioteka ima u svim ograncima negde oko 100.000 knjiga ali i drugih štampanih medija, da organizuje manifestacije žanrovski veoma raznolike i po sadržaju ali i za različite uzraste i interesovanja savremenih čitalaca.

Nakon ovih uvodnih izlaganja prisutnima se obratila i direktorica ove ustanove Đijanta Lovaš koja je ukratko sumirala rad Narodne biblioteke u Bečeju ali i u ograncima u toku ove godine naglasivši da je je ova godina bila veoma uspešna i da Narodna biblioteka svake godine svoje programe dopunjuje sa sve više sadržaja koji se tiču bibliotečke delatnosti ali i drugih. Lovaš je pobrojala najznačajnije manifestacije i programe koji su obeležili ovu godina ali je poseban osvrt dala na projekte koji su finansirani od strane viših nivoa vlasti, državnih i pokrajinskih ali i od strane drugih domaćih i stranih fondacija. Lovaš je posebno istakla projekat osnivanja kutka za mlade koji je donacijom Ministarstva kulture formiran rekonstrukcijom prostora Zavičajne zbirke biblioteke. I knjižni fond biblioteke se svake godine uvećava pre svega jer se za to odvajaju i sredstva iz lokalnog budžeta ali, prema njenim rečima, učestvovanjem na konkursima kolektiv biblioteke svake godine uspe da pribavi i nemali broj knjiga i iz drugih fondova, od strane drugih donatora pa i od strane pojedinaca, naših sugrađana i putem otkupa. Na samom kraju izlaganja Lovaš je sa ponosom naglasila i da je ove godine njihov kvalitetan rad nagrađen i Godišnjom nagradom Opštine Bečej.

Kao predstavnik lokale samouprave svečanosti je prisustvovao i predsednik SO Bečej, Igor Kiš koji se takođe obratio kratko prisutnima.

„Ja kao građanin i kao odgovoran političar vrlo rado do-lazim u Narodnu biblioteku jer se ovde srećem sa malo problema a puno ciljeva i puno novih ideja. I kao i svaki političar mi najviše volimo baš takve ustanove i institucije gde ima malo problema a puno ideja koje možemo da podržimo na svaki način pa i finansijski. Evo na  pragu smo 125. godišnjice Narodne biblioteke i već sada ima indicija da će i sledeća godina biti bogata sadržajima kao i ova i da će ta značajna godišnjica biti bogato proslavljena.  Ono što mene posebno raduje je da je kolektiv Narodne biblioteke pre svega dobro odgovorio na sve izazove modernog vremena jer u 21. veku biblioteka sigurno više ne može da bude samo biblioteka u klasičnom smislu, da radi na onaj način na koji su je osnovali i postavili naši preci u 19. veku. Mi danas moramo da obezbedimo interesantne programe različitog sadržaja da zadovoljimo ukus savremene publike  a u tome je kolektiv Narodne biblioteke veoma uspešan.“ – rekao je Igor Kiš.

Svečanost su ulepšali i mladi umetnici sa svojim muzičkim programom a nakon zvaničnog programa druženje se nastavilo u holu biblioteke.