Natura esse: Anina mala radionica aromaterapije

Prema nekim definicijama pojam aromaterapija označava kontrolisano korišćenje eteričnih ulja u cilju postizanja harmonije tela, uma i duha. Aromaterapija svakom čoveku pruža mogućnost da na potpuno prirodan, neškodljiv način, koristi ekstrakte biljaka kojima će održati psihofizičku ravnotežu. Aromatska ulja najčešće se koriste za inhalaciju, masažu ili kao kupke, komprese (engleska škola). Registrovana je kao metoda tradicionalne medicine pri Sekciji za tradicionalnu medicinu Srpskog lekarskog društva.

Ana Zorić je profesorica biologije, živi i radi u Temerinu. Ana je takođe i sertifikovani aromaterapeut koji se nešto više od godi- nu dana bavi prozvodnjom i prodajom eteričnih ulja u svojoj onlajn radnji. O tome šta je to aromaterapija, kako je došla na ideju da se bavi ovom terapeutskom metodom i koji su benefiti korišćenja aromatičnih ulja pitali smo Anu da nam odgovori za ovaj broj Bečejskih dana.

Šta je aromaterapija, čemu služi i kako se koristi?
Aromaterapija je deo velike fitoterapije, u kojoj se različitim upotrebama biljaka (čajevi, tinkture, macerati…) leče bolesti, rane, psihička stanja. Ona podrazumeva upotrebu eteričnih ulja, visoko koncentrovanih jedinjenja, esencije biljaka. Alternativna je grana medicine i trenutno veoma popularna. Eterčna ulja se koriste u isparivačima, aromalampama gde se usvajaju disanjem preko pluća, masažama gde su eterična ulja razblažena baznim uljem i usvajaju se preko kože, tu su još i komprese, kupke. Popravljaju raspoloženje, motivišu na promene, nude mir, obezbeđuju energiju i jačaju odbranu organizma. Zvuči previše? Ne, ne, jaka, jača od 100 šoljica nekog čaja, zaista deluju!

Odakle ideja da počnete da se bavite aromaterapijom?
Kao profesorici biologije oduvek mi je bilo zanimljivo da čitam o neverovatnim delovanjima biljaka, kako se gaje, kada beru, gde se mogu ponaći i kako ih najbolje iskoristiti. Suprug mi je iz Bugarske doneo eterično ulje njihove neverovatne ruže (Rosa damascena) i nisam mogla da se ne zapitam šta još postoji u tom svetu. Čitajući, istražujući, probavajući ušla sam u svet mirisa i poboljšala svoje raspoloženje, nivo energije, zdravlje, i sve to potpuno prirodno. Zatim je usledio kurs, nabavka stručne literature, pa onda i moj proizvod.

Koliko dugo se time bavite?
Od kursa je prošlo nešto više od godinu dana, a subjektivni osećaj je da traje mnogo, mnogo duže.

Koliko je kreativan taj posao, koliko je vremena potrebno za početni deo procesa istraživanja?
Kreativan koliko god vi to želite! Možete se sami odlučiti za isprobavanje i kombinaciju mirisa, ali kad završite kurs, dobijete tačna usmerenja šta se slaže sa čime, ako je do mirisne kombinacije, ako je do lekovite kombinacije onda pratite biljna dejstva. Lavanda se slaže sa velikim brojem drugih eteričnih ulja, citrusima, četinarima, tamjanom, a ima i širok spektar delovanja. Kreaciju mora da prati znanje i oprez, jer su visoko koncentrovana i olaka upotreba može da izazove reakciju sličnu opekotinama ukoliko se upotrebljava na koži. Na koži se eterična ulja upotrebljavaju isključivo razblažena nekim baznim uljem, kao što su ulje masline, kokosa, koštica grožđa, jojoba, koštica kajsija, lešnika ili nekog drugog. A koliko je vremena potrebno za početni deo istraživanja isto zavisi da li to radite sami ili završite kurs, da li vam je dostupna literatura, pričate li engleski jezik. U poslednje vreme, većina proizvođača i prodavaca eteričnih ulja na svojim sajtovima nudi pregršt informacija o pojedinačnim uljima, ali i o aromaterapiji, upotrebi, pa je to možda odlična polazna tačka. Sve zavisi koliko vremena možete i želite tome da se posvetite. Moj savet je uvek, za početak svega par različitih eteričnih ulja, upotreba difuzora i onda polako. Odvede vas put do 40tak različitih eteričnih ulja u svakodnevnoj upotrebi, kako stvarate sopstveni brend. A put je još u razvoju: eterična ulja se izdvajaju od skoro 300 različitih vrsta biljaka!

Koje sve proizvode možete ponuditi u svojoj radionici?
U ponudi su Roll on boce, u kojima se eterična ulja pomešana, razblažena baznim uljem i spremna za upotrebu. Trenutno ih ima 14 različitih, a ja sam uvek raspoložena da napravim i neki po želji ili potrebi kupca. Tu su Headache protiv glavobolje, Energy za malo dodatne volje i snage, Immune za jačanje imuniteta, PMS ublažava simptome predmensturalnog sindroma, Desire pojačava seksualnu želju kod žena, Acne stop isušuje bubuljice, Nail serum jača i leči nokte, Happy popravlja raspoloženje, Focus jača koncentraciju i pamćenje, Stressless smiruje kod anksioznosti i stresa, Sleep tight pomaže da utonete u san, Bug bite omogućava prestanak svraba i crvenila kod ujeda različitih insekata, Young skin sprečava nastanak novih bora, smanjuje ožiljke, strije, izuzetan je za kožu i Happy baby pomaže bebama starijima od 3 meseca kod problema grčeva, zatvora, rasta zubića.

Kako nabavljate materijal, sirovine za rad?
To je bila jedna avantura, puno prodavaca, uvoznika, a na svakoj etiketi stoji 100% čisto eterično ulje. Nije to nimalo jednostavno, isprobala sam devet različitih brendova dok se nisam odlučila. Testirala, koristila, probavala. Olakšanje je kada naiđete na proizvođača, pa ga upoznate, čujete njegove, tačnije njene razloge i ambicije zbog kojih je u ovom poslu. I oduševite se! I jedva čekate ponovnu narudžbinu i saradnju. Trenutno ih imam 3 dobavljača, jer niko nema kompletnu ponudu eteričnih ulja koje koristim. Sva ulja koja se mogu proizvesti u Srbiji kupujem isključivo direktno od proizvođača, jer mi to garantuje kvalitet i terapeutski efekat eteričnog ulja, a takvih je dosta: kamilica, nana, lavanda, bor, smilje, muškatna žalfija…

Da li imate adekvatan prostor za rad?
Trenutno se sva magija odvija za našim trpezarijskim stolom, čim dva mala pomagača utonu u san. Planova ima, adaptira se mirisna radionica, ali je potrebno još vremena do potpune realizacije.

Koliko je isplativ taj posao?
Nadam se da će postati. Još uvek novac ulažem, ulja, štampa, marketing, knjige. Proširivanje ponude, možda neke radionice, mašta radi i ovo je sve sveže i na početku.

Da li imate neke sezonske specijalne ponude?
Pošto je ovo prva sezona, smišljam ih u hodu, a planiram i da ih bude više u budućnosti. Proizvodi se poručuju na Instagram ili Facebook profilu, komunikacija sa korisnicima obično teče porukama, a proizvode šaljem brzom poštom. Svaki proizvod se pravi po porudžbinama, a rok trajanja jednog Roll on-a je 8 meseci.