Njoke od bundeve sa spanaćem, parmezanom i feta sirom

Sastojci, za njoke: 250 gr pirea od bundeve, 2 mala čena belog luka, pola kašičice soli, 1 jaje oko 300 gr brašna, sve zavisi od vrste brašna, mešajte oštro i meko i pratite, testo bi trebalo da se ne lepi, ali i da je meko, zavisi od toga koliko vam je vlažan pire od bundeve, 20 gr parmezana.

Za prilog/sos: 30 gr putera, 2 manja čena belog luka, 2 šake spanaća, 3 do 4 kašike mleka ili milerama, so, biber, 50 gr sitno rendanog trapista, feta sir (idealno ovčiji, grčki) i tostiran susam za posluživanje.

Ispecite bundevu prethodno veče i ispasirajte je, biće brže ali ako niste, isecite je sitnije i stavite kockice na papir u rernu dok ne bude mekana, malo prohladite. Kada ste ispekli bundevu, izblendajte je sa belim lukom i jajetom. Potom pomešajte brašno, parmezan i so i dodajte u pire. Umesite testo. Napravite jufku, podelite je na 3 ili 4 dela i svaki razvaljajte u kobasičicu, pa secite njoke. Potom svaku prevaljajte preko viljuške da biste dobili karakterističnu šaru. Brašnom se služite po potrebi, i na radnoj površini, a i prilikom rolanja njokica. Napravite sos pre nego što počnete da kuvate njoke.Na puteru izdinstajte rendani beli luk kratko, pa potom ubacite iseckani spanać. Posolite i pobiberite, pa dodajte mleko (mileram) i mešajte povremeno. Neka se sve dinsta na srednje jakoj ringli.Sad počnite da kuvate njoke u uzavreloj vodi koju ste posolili sa 2 kašičice soli. Kada njoke isplivaju na površinu, gotove su. Dok su se njoke skuvale, i spanać bi trebalo da se lepo opustio. Gotove njoke dodajte u tiganj sa spanaćem, odozgo pospite rendanim trapistom, susamom i feta sirom i još koji minut ostavite sve tako na ringli sve vreme mešajući i oblažući njokice svime iz tiganja i da se njoke malo zapeku i uhvate boju.