Novogodišnji intervju sa predsednikom opštine, Draganom Tošićem

Kao i svake godine, na kraju 2022. godine,  postavili smo nekoliko pitanja predsedniku opštine Bečej, Draganu Tošiću, o tome koliko je protekla godine bila uspešna u Opštini Bečej sa pozicije lokalne samouprave i koji su planovi i smernice za sledeću godinu.

Kako procenjujete rad lokalne samouprave u prethodnih godinu dana?

Kraj godine je svakako vreme da se sumiraju postignuti rezultati, ali i vreme da se prave planovi za narednu godinu. U 2022. smo nastavili ono što smo započeli prethodnih godina, tempom na koji smo navikli naše građane. Nema mnogo razlike u perspektivi. Planovi koje smo ranije zacrtali, moraju da se ostvaruju, a da bi se oni ostvarili mora se strpljivo raditi.

Da li ste zadovoljni ostvarenjem budžeta, investicijama, šta je ono što biste posebno izdvojili za ovu godinu?

Svesni smo da su prethodne dve godine bile pune izazova, ali uprkos tome smo uspeli da uradimo mnogo dobrih stvari za Bečej. Protekla godina bila je period važnih projekata u kojem smo nastavili rad na poboljšanju uslova života, obnovi i uređenju infrastrukture, zapošljavanju, kao i u svim ostalim segmentima. S tim u vezi, verujem da vreme koje dolazi, donosi novu energiju i mogućnosti, koje ćemo iskoristiti za dalji napredak i razvoj našeg mesta i poboljšanje uslova za život svakog čoveka u našoj opštini. Uz veliku podršku viših nivoa vlasti uspeli smo da realizujemo i započnemo velik broj projekata, od kojih smo najviše ponosni na započete radove na sanaciji krova Gradskog pozorišta Bečej, koji predstavlja stub kulture u našoj lokalnoj zajednici. Ovim projektom doprinosi se uslovima za rad svih dramskih studija, udruženja i organizacija koje koriste prostor u pozorištu, ali i za rad samog Gradskog pozorišta. Možemo da se pohvalimo završenim radovima na rekonstrukciji i adaptaciji prostorije u zgradi OU Bečej za uspostavljanje jedinstvenog upravnog mesta. Realizacijom ovog projekta, adaptacijom prostorije, nabavkom kancelarijskog materijala, softvera za bezbednost i za uspostavljanje jedinstvenog upravnog mesta, obezbeđeno je efikasnije pružanje usluga građanima.  Zahvaljujući projektu koji je kreirala Kancelarija za mlade opštine Bečej u Goran-skom parku izgrađena je savremena teretana na otvorenom uz finansijsku podršku  Ministarstva omladine i sporta i Opštine Bečej. Još neki od realizovanih projekata kojima možemo da se pohvalimo su infrastrukturno opremanje sportskog kompleksa u Bečeju, rehabilitacija puta u vikend naselju u Bačkom Gradištu, rehabilitacija puta u Poljanici, rekontrukcija i adaptacija sportskog terena u Bačkom Gradištu, pošumljavanje ulice Miloša Bućana i prostor nekadašnje divlje deponije između Drljana i Mileševa. Sve ovo predstavlja važne investicije jer na taj način investiramo u ono najvažnije – kvalitet života naših građana. Budžet je za ovu godinu bio razvojni i socijalan i planiran na realnim prihodima, te smo veoma zadovoljni njegovim ostvarenjem. Nastavićemo i dalje da rekonstruišemo ulice, trotoare, javne ustanove, jer Bečej ima ozbiljan, ali sve manji problem sa infrastrukturom. Mi želimo da te probleme neutralizujemo maksimalnim, ali i realnim koracima. Što se tiče mnogih aspekata, u Bečeju su golim okom vidljive promene i tako planiramo da nastavimo u narednim godinama, sa što više promena jer promena znači razvoj i napredak.

Kakvo je generalno stanje u bečejskoj privredi nakon ove godine?

Kada govorimo o privredi u poslednje dve godine, ne možemo da ne primetimo uticaj pandemije, smanjen je promet u svim segmentima i otežano poslovanje što se odrazilo na sve učesnike u privredi. U toku ove godine privreda je u Bečeju ipak krenula u oporavak. Turizam se lepo razvija, iako je ove godine za nijansu bio smanjen obim poseta u sportskom turizmu, u narednoj godini planiramo da razvitak turizma i privrede nastavi tempom na koji smo navikli i koji je stvoren  pre pandemije. Lokalne komunalne takse poreza su tek sada krajem godine povećane. U okviru zakonskih normi, pristupili smo određenom povećanju, kojem je prethodila javna rasprava, gde su se sugrađani, mali i srednji preduzetnici javljali sa određenim primedbama. Uvažili smo njihove sugestije i povećali takse minimalno. Možemo da se pohvalimo da broj nezaposlenih u našoj opštini i dalje pada. Što se tiče otvaranja novih radnih mesta, i dalje se pregovara sa investitorima da izgrađuju proizvodnje u našoj opštini. U minuloj godini jedan od veoma značajnih projekata za povećanje broja zaposlenih koji smo sproveli u saradnji sa filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje je ciklus obuka u oblastima u kojim postoji deficit zaposlenih, a koje organizuje Edukativni centar u Novom Sadu.

Kakvi su planovi za sledeću godinu, procena realizacije budžeta, nove investicije koje se očekuju?

Jedna od kapitalnih investicija planiranih za sledeću godinu je postavljanje ventilacionog sistema u hali sportskog centra, projekat koji ćemo realizovati uz veliku podršku Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. Kao jedan od prioritetnih poduhvata mogu da istaknem izgradnju dva bunara kako bi se uravnotežilo vodosnabdevanje u svim delovima grada, a pored toga imamo u planu još mnogo projekata kao što su opremanje transfer stanice, izgradnja biciklističke staze u Bačkom Gradištu, rehabilitacija puta u naselju Sever Đurkić, izgradnja parkinga kod nove autobuske stanice u Bečeju i projekat izgradnje kružnog toka na raskrsnici ulica Petrovoselski put, Potiska i Proleterska ulica u Bečeju.

Koja je Vaša poruka kao predsednika opštine građanima Bečeja za kraj godine?

Nova godina znači i nove mogućnosti, koje ćemo iskoristiti za dalji napredak i razvoj naše opštine, kao i poboljšanje uslova života naših sugrađana. U godini koja nam predstoji građanima opštine Bečej želim uspeha na svim životnim poljima i ispunjenje ličnih i profesionalnih ciljeva u duhu zdravlja i optimizma. Zajedno ćemo nastaviti da našu opštinu činimo boljim, sigurnijim i lepšim mestom za život. Siguran sam da će to svima nama biti dodatni motiv, jer sve što uradimo ostavljamo u nasleđe mladima, koji predstavljaju našu glavnu pokretačku snagu. Dragi sugrađani, želim vam srećnu i uspešnu 2023. godinu.