Обновљене четири бисте бечејских хероја НОБ-а

Четири бисте бечејских хероја и СКОЈ-еваца су коначно после неколико година од када су украдене и ошетећене обновљене и то заједничким улагањем Покрајинског завода за заштиту споменика кулутуре и Општине Бечеј. За ову обнову биста обезбеђено је 890.000 динара од којих је 770 хиљада донирао Покрајински завод а Општина Бечеј 120 хиљада динара. Све четири бисте су сад на истим локацијама на којима су и раније биле. У питању су бисте четири бечејска хероја из НОБ-а и то Нађ Шандора, Славка Симина, Нестора Џилитова и Шаму Михаља. Пожртвовани комунисти који су учествовали у народноослободилачком рату и који су дали своје животе за слободу нашег града заслужили су свакако и више од ове почасти, пре свега да грађани Бечеја памте њихову жртву и патриотизам али свакако много више од обезглављених стубова који су стајали на улицама годинама након што су бисте скинуте и покрадене.

Поред ових биста у Бечеју се на различитим локацијама налазе још и бисте Севера Ђуркића, Тодора Дукина и Љубе Дорословачког, углавном на местима где се налазе и улице и насеља које носе њихова имена. Ови хероји су већим делом били веома млади када су стрељани или погинули. Једно од специфичности бечејске херојске борбе током Другог светског рата је да су сви активисти и борци били изузетно млади, неки од њих нису били ни пунолетни али су били много храбрији од старијих својих суграђана. Њихова младост је била залог за нашу слободу и будућност.

Дане Мандић, члан Општинског Већа задужен за спорт, омладину и односе са јавношћу рекао је овим поводом да је обнова ових споменика била иницијатива председника општине Драгана Тошића и да су веома захвални Покрајинском заводу за помоћ у реализацији и најавио истовремено другу фазу обнове важних спомен обележја и то реконструкцијом бисте Здравку Гложанском која је такође украдена.

Здравко Гложански, један од младих бечејских хероја, који је мучен и убијен у затвору у којем чак није ни дочекао егзекуцију своју и својих другова и сабораца, заслужио је да му спомен обележје буде обновљено и окружење око њега уређено. Платформа/стуб на којој је некада стајала биста Здравка Гложанског тренутно се налази преко од школе која носи његово име и, на жалост, већ годинама служи као постоље за кафу и пепељару за наставно особље школе. Обнављањем ове бисте испред школе и најмлађим Бечејцима биће то добра лекција из историје њиховог града и школе.

Дане Мандић је такође најавио и реконструкцију и обнављање спомен обележја „Зида смрти“ код старог Фадипа и Техничке школе као и изградњу стазе и уређење простора споменика и то до новембра месеца ове године.

Фото: ТВ Бечеј