Održana komemoracija kod „Zida smrti“

Na Dan primirja 11. novembra svake godine u Bečeju se održava komemoracija ispred spomen obeležja „Zid smrti“ gde je toga dana 1941. godine streljano 12 mladih skojevaca od strane fašističke vlasti u Drugom svetskom ratu. Ove godine navršilo se 81 godina od ovog tragičnog događaja.

U prvom streljanju odlukom Prekog suda fašističke vlasti život su izgubili: Borislav Vlajkov, Milan i Svetozar Gavrić, Živko Gagić, Hove Gotfrid, Stevan Kojić, Isidor Mogin, Labud Pejović, Teodor Cvejanov, Ivan Ćirić, Vujica Čiplić i Momčilo Šaranović.

Ove godine su i Gimnazijalci održali čas istorije kod spomen zida i odali počest poginulim borcima dan ranije jer je u školi 11. novembar bio neradni dan.

Minutom ćutanja odata je počast svim stradalima u fašističkoj odmazdi u Bečeju. Potom su vence na spomen obeležje položile delegacije opštine Bečej, predstavnici SUBNOR-a Bečej i Opštinskog udruženja penzionera.

Dane Mandić, član Opštinskog Veća je ovom prilikom rekao i da je Opština Bečej nakon rebalansa budžeta izdvojila pola miliona dinara za rekonstrukciju ovog spomen obeležja i radovi bi trebalo da budu završeni do januara meseca kada će se obeležiti godišnjica i održati komemoracija streljanim rodoljubima neposredno pre Racije 1942. godine. On je takođe napomenuo da je pored sredstava za obnovu spomen obeležja koju će finansirati Opština Bečej i Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture odobrio dodatna sredstva za uređenje prilaza ovom spomen obeležju u okviru kojih će se finansirati postavljanje prilazne staze, uradiće se i rasveta i urediti zelene površine okolo.

Da podsetimo, ove godine su i ponovo vraćene na svoje mesto i ukradene i oštećene biste pet boraca koje su takođe obnovljene zajedničkom akcijom Opštine Bečej i Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Ovaj događaj, jedan od najdramatičnijih u istoriji Bečeja je ovekovečen i serijom fotografija koje sa danas mogu naći na internetu i na jutjubu u filmu iz 1972. godine pod nazivom „Za uspomenu“.

Na tim dobro poznatim fotografijama koja su ovekovečile stradanje 12 mladića mogu se videti braća Gavrić, Milan i Sve-tozar kao i Labud Pejović koji je pred sam čin streljanja podigao pesnicu i skinuo povez sa lica. Trenutak nakon što je zabeležen ovaj snimak, Pejović je ustao i uzviknuo: „Živela Komunistička partija Jugoslavije – Smrt fašizmu!“ Odmah zatim je pogođen. Labud Pejović, rodom iz Crne Gore, bio je sekretar Sreskog komiteta SKOJ-a. Uhapšen je zajedno sa Momčilom Šaranovićem, koji je streljan istog dana. Prilikom hapšenja, Pejović i Šaranović su ubili jednog fašističkog žandarma i ranili drugog. Sačuvane su i fotografije opraštanja ovih mladića sa rodbinom: na jednoj se Milan Gavrić oprašta sa uplakanom majkom, na drugoj Stevan Kojić se oprašta sa starim ocem, a na trećoj Borislav Vlajkov se oprašta sa starijim bratom.