Политика

Општина Бечеј: Буџет у 2023. години нешто преко 1.7 милијарди

Како је раније било најављено, још у новембру месецу, у среду 21. децембра у великој сали СО Бечеј, условно речено, одржана је јавна расправа у нацрту буџета. Све до почетка расправе било је недоумице да ли ће се она уопште одржати пошто нацрт буџета није био објављен до последњег дана пред расправу.

У скупштинској сали осим представника власти који су изложили основне ставке у новом буџету није било представника грађана само поједини новинари.

Буџет за наредну годину представили су Светлана Вулетић, заменица председника општине Бечеј, Дане Мандић, члан општинског већа задужена за спорт, омладину у туризам, Миља Дабетић, шеф одсека за финансије и Дуња Шари интерни ревизор.

Према речима Миље Дабетић за 2023. годину пројектован је буџет на основу инструкција које су сад у децембру добили од стране Министарства финансија где је за следећу годину дозвољено повећање од само 3.3 посто па је због тога пројектован буџет на 1.720.879.000 динара, од чега су приходи буџета 1.678.258.000 динара, приходи корисника буџета 28.683.000 а приходи из других нивоа власти 13.938.000 динара.

Дане Мандић, члан Општинског већа говорио је на јавној расправи пре свега о оном делу буџета који се односи на инвестиције које су планиране и то углавном оним инвестицијама које су биле предложене и изгласане као приоритетне у оквиру акције „Буџет по мери грађана“. Према његовим речима неке од пројеката које су грађани предложили је објективно могуће и урадити и реализовати, чак неке и из самог буџета општине Бечеја али, наравно неки приоритети грађана захтевају или системска улагања у неколико наредних година или веће интервенције значајнијим средствима из виших нивоа власти.

Неки од пројеката који су ове године изгласани у оквиру акције „Буџет по мери грађана“ у самој табели предлога буџета су видљиви „самостално“ (као што је реконструкција пута иза Геронтолошког центра или пројектна документација за стазу према Бисерном острву), наведени су директно али добар део пројеката посебно када су неке ставке које спадају у делатност јавних предузећа су видљиве у буџету само као део реализације буџета ових предузећа (углавном кроз буџетске дотације за ЈП „Комуналац“ и ЈП „Водоканал“) то су ставке које се односе на радова на одржавању јавне расвете (8.5 милиона) или за изградњу и одржавање постојећих дечијих игралишта (око 4 милиона), одржавања тротоара (око 3.5) милиона, постављање видео надзора (18 милиона), асфалтирање путева (кроз дотацију ЈП „Комуналац“ од 17.5 милиона динара) и др. Најчешће су то и приоритети који се „протежу“ у свим месним заједницама.

Према речима Мандића неки приоритети попут асфалтирања улица, за које има захтева у скоро свим месним заједницама могу да се раде само систематично годинама и континуирано и само тако је могуће да се то поступно решава.

Још неке ставке и пројекти су издвојени у нацрту буџета за 2023. годину: финансирање пројектне документације за неко-лико пројеката као што су детаљна регулација Новог православног гробља, урбанистички пројекат за брзу саобраћајницу Сомбор – Кикинда, план детаљне регулације за плажу на Тиси (за све око 4.5) милиона. У оквиру Зоохигијене опет је опредељено 5 милиона динара за уједе паса и тужбе. Опредељено је и 3 милиона динара за изградњу трансфер станице не депонији (ту већ постоји 10 милиона неутрошених средстава из виших нивоа власти). За најављене реконструкције улица Новосадске и Данила Киша нема опредељених средстава. Опредељена су и средства за изградњу паркинга за нову аутобуску станицу која припада приватној фирми „Бечејпревоз“ у индустријској зони и то у износу од 5 милиона динара. Издвојена су и средства за пројектну документацију за изградњу кружног тока на Петровоселском путу (око 820 хиљада динара) … то су само неке од занимљивих ставки у предложеном буџету.

О томе због чега овој јавној расправи није претходила најпре објава буџета благовремено на сајту општине Бечеј,  да би грађани имали довољно времена да га проуче и дођу на јавну расправу, као и због чега није на време објављен позив грађанима на јавну расправу, па ни медијима, добили смо одговор од стране присутних надлежних да Општина Бечеј има проблем са сајтом као и са комплетном ИТ службом у општинској управи због недостатка кадрова и броја запослених. То је један од већих проблема који не могу да реше пре свега због забране запошљавања али и због тога што су плате за такав профил радне снаге у општини веома мале па нема много заинтересованих. Обећано је и овог пута да се ради на изради новог сајта који ће бити савременији и функционалнији и када он буде постављен више не би требало да се догађају овакве ситуације,

Седница СО Бечеј на којој би требало да буде изгласан буџет за 2023. годину заказана је за 30. децембар. У материјалу за 32. седницу СО Бечеј осим буџета за следећу годину нашли су се Одлука о комуналним таксама, Деветомесечни извештај извршења буџета за 2022. годину, нека именовања у управним и надзорним одборима јавних предузећа, неколико отуђења парцела у јавној својини, корекције планова и извештаја неких установа и институција. О томе опширније прочитајте у јануарском броју.

Шта се све од приоритета које су грађани изгласали налази у новом предлогу буџета Дане Мандић је и детаљније образложио шта се све нашло у буџету за следећу годину са списка приоритета које су грађани по месним заједницама изгласали. Шта је од тога и реално да се уради у наредној години или у неко догледно време.

Према његовим речима у Првој месној заједници најреалније је да се уради пројекат који је и издвојен у буџету а то је реконструкција пута иза Геронтолошког центра. Овај пројекат добио је и велики број гласова јер су становници насеља „Север Ђуркић“ били веома добро организовани.

„Један од приоритета који је изгласан у Првој МЗ је и постављање дечијег игралишта у Малом риту. Ја ту морам да напоменем да смо ми у протеклој години за постојеће дечије игралиште које се налази у Малом риту иза улице Вељка Влаховића на предлог и сугестију грађана урадили осветљење. Сад треба да размотримо да ли правити игралиште поново у Првој МЗ или се базирати на неку другу локацију. Када смо разговарали са грађанима Друге МЗ где имамо само једно оштећено игралиште у парку и једно дотрајало поред канали а где у другим деловима те МЗ немамо нигде дечије игралиште, мислим да би ипак требало ставити у фокус изградњу дечијег игралишта у Другој МЗ. Дакле, у Малом риту доле постоји дечије игралиште а сада је и осветљено, то смо урадили.“ – рекао је Мандић.

„У другој МЗ започели смо пре две године асфалтирање улице Петефи Шандор и мислим да је реалније да наставак асфалтирања буде финансирано из виших нивоа власти. ЈП „Комуналац“ има средства за санацију путева на територији целе општине тако да један део можемо урадити као суфинансирање док за остало ја предлажем да финансирамо тај пројекат из виших нивоа власти. У Трећој МЗ први приоритет био је реновирање амбуланте, неке ствари у амбуланти смо већ урадили, Дом здравља је такође издвојио нека средства да би модернизовао ову амбуланту и чекаоницу, грађани су на састанцима тражили и да се амбуланта огради и то нису велики трошкови то може да се уради у току следеће године.“ – додао је Дане Мандић.

Он је такође напоменуо да је изградња кружног тока код Пра-вославног гробља на србобранском путу у процесу и да ту постоји завршена пројектна документација али да то свакако није кружни ток који ће бечејска општина изградити сама.

Када је у питању Бачко Петрово Село, и приоритети који су тамо изгласани, Мандић је рекао да први приоритет који ће и локалној самоуправи бити у фокусу је уређење центра села око продавнице Гомекс, почетку улице др Имреа Киша.

„Месној заједници је за ове потребе опредељено 2.550.000 динара за текуће поправке и одржавања а на наш предлог и инсистирање радови ће се изводити највише у центру села. И ако буде потребно ребалансом ћемо издвојити и додатне средства за неки други локалитет у селу. За други приоритет, за асфалтирање улица које воде према плажи, ту има наведено преко 10 улица. Ми ћемо видети са колико финансија располажемо у смислу израде пројектне документације и самих радова на асфалтирању. Као Трећи приоритет у Бачком Петровом Селу изгласано је и постављање видео надзора у центру села што ће се радити у склопу постављања надзора на територији целе општине Бечеј. Дивље депоније су још један проблем у Бачком Петровом Селу али и у другим насељеним местима општине Бечеј, су рак рана са којом се ми боримо сви као локална заједница, оне се уклањају али се поново и напуне. Није тачно да се не уклањају али мислим да је овде реч пре свега о нашој култури и свести, да када видимо да неко има смеће да размислимо да ли имамо права храбрости воље да станемо томе на пут, да га санкционишемо тако што ће фотографисати, забележити, зауставити.“ – рекао је Мандић.

И у месној заједница Милешево – Дрљан проблем су неасфалтиране улице и ту ће приоритет прво бити израда пројектне документације па ће се, према речима Данета Мандића видети шта може да се финансира из буџета а за шта ће морати да се конкурише код виших нивоа власти.

„Један од приоритета је и тротоар између Милешева и Дрљана. Ове године постављен је и ветрозаштитни појас између Милешева и Дрљана, посађене су већ одрасле саднице. У том контексту ћемо и наставити да правимо и тротоар, под условом да и овај тротоар који се постави неко не преоре као и онај прошли јер му је требало више земље.“ – додао је Дане Мандић.

У Месној заједници Бачко Градиште апсолутни приоритет је изградња бициклистичке стазе према Бисерном острву.

„Ми ћемо у првом кварталу наредне године имати новопројектовану документацију тако да ћемо у наредној години кренути сигурно са изградњом ове стазе, ја бих волео и да је завршимо али битно је да кренемо. Следећи приоритет било је пошумљавање села.О пошумљавању целе општине разговарали са Покрајинским секретаријатом и ми ћемо континуирано добијати око 10.000 садница које ћемо садити са разним удружењима и организацијама у свим насељеним местима на територији општине Бечеј тако да ту спада и територија Бачког Градишта. Што се тиче приоритета санације куглане у Бачком Градишту то искључиво можемо да финансирамо уз учешће средстава из виших нивоа власти. Општина Бечеј нема средстава толико и неће и не може сама да издвоји8 или 9 милиона динара да би се ревитализовала куглана у Бачком Градишту. Као што смо то урадили са оним спортским тереном,постоје конкурси које расписује Министарство или Покрајина. И досада смо имали обичај да суфинансирамо реконструкције и изградње спортских терена и објеката али да већи део средстава добијемо од виших нивоа власти и тај принцип ћемо и задржати. У Градишту је опредељено и 1.000.000 динара за поправку тротоара у појединим улицама.“ рекао је Мандић.

У месној заједници Радичевић као први приоритет изгласано је постављање Дечијег игралишта а затим и санација дивље депоније и отварање апотеке.

„Када говоримо о дечијем игралишту у Радичевићу морам напоменути да је дечије игралиште тамо пре коју годину направљено. Сад, да ли је била изабрана лоша локација од стране МЗ или је нешто друго у питању ја нећу у то да улазим. Могуће је да је проблем што је игралиште у оквиру школског дворишта па вероватно није доступно житељима. Дакле, ту морамо да размотримо да ли је то уопште приоритет, да ли је то оно што им треба у селу јер када смо дошли тамо на састанак неки од мештана мисле да им треба, други да не, и питање је ко је за ово гласао пошто се на састанку за ово нису тако експлицитно изјаснили. Када је у питању отварање апотеке ми приватнике не можемо да натерамо да тамо отворе апотеку уколико немају економску рачуницу, причали смо и са Домом здравља и ту неке реалне шансе не постоје.За санацију тротоара у центру села смо определили средства месној заједници, помоћи ће и Општина. Оно што је њима било јако битно, и о чему је и вођена полемика на састанку, јесте отварање једне вишенаменске просторије за дружење омладине и мештана и за друга догађања. Ми смо им предложили да Општина Бечеј изради пројектну документацију у наредној години и да конкурише за неку омању спортску салу код Секретаријата за спорт који има финансијске линије за такве ствари. Да ли ће МЗ после одлучити да је претвори у неку салу за више намена за то ће бити одговорна само МЗ. За санацију крова у школској сали смо издвојили средства из буџета од 1.000.000 динара.“ – рекао је о приоритетима у Радичевићу Дане Мандић.

У најмањој МЗ, Пољаници, први приоритет је и даље наставак санације пута ка овом селу али и проблеми са водоснабдевањем. Мештани су затражили и постављање пречистача за воду. Према речима Мандића сви ови радови са изузетком пута су у надлежности јавних предузећа и биће урађени у оквиру њиховог програма рада.