Uncategorized

Општина Бечеј: Додељене борачке легитимације

Уопштини Бечеј је у четвртак 7. марта додељено 8 борачких легитимација за грађане који су учествовали у ратним сукобима од 1990. до 1999. године и који су на законом прописан начин добили статус борца.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања већ неко дуже време касни са решавањем статуса бораца као и са доделом легитимација.

На сајту овог министарства објављен је и списак погодности које поседовање ове легитимације нуди, углавном су то неки попусти при куповини али и неке привилеговане банкарске услуге, кредити и слично.

Овој додели у општини Бечеј присуствовала је и помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Сања Лакић као и председник општине Бечеј др Вук Радојевић. Они су и уручили борачке легитимације регистрованим борцима са територије општине Бечеј.

Приликом обраћања присутнима помоћница министра Сања Лакић истакла је да држава жели да у непосредном контакту са борцима који су бранили нашу земљу, саслуша њихове потребе и проблеме како би креирала програме у складу са њиховим сугестијама.

“Хвала и извините. Хвала зато што сте када је било најтеже стали на браник, ушли у ратни вихор, бранили своју улицу, кућу, породицу, свој народ и своју државу. Извините што хвала долази не после неколико година, него после готово три деценије. Борачка легитимација је заправо увертира у оно сигурно заслужујете, а то је национално признање у виду борачке споменице коју додељује лично министар Никола Селаковић” – изјавила је Лакић.

Држава Србија је у претходном периоду велику пажњу посветила побољшању и унапређењу положаја борачке популације и то је јасна порука да се препознаје значај патриотизма и ратних заслуга, као и да је држава свесна величине људи који су били спремни да животом бране своју државу, рекао је председник општине Бечеј.

“Грађани који су добили борачке легитимације имаће од-ређене погодности и попусте у бројним друштвено одговорним компанијама. Искористио бих ову прилику да позовем привредне субјекте са територије општине Бечеј да се укључе у ову активност. Општина Бечеј има изузетну сарадњу са борачким удружењима на територији општине Бечеј. Ми подржавамо и финансирамо њихове активности и програме препознајући њихов значај и желећи да на тај начин покажемо захвалност, као и да укажемо на немерљив значај и допринос који су дали за нашу државу” – рекао је др Вук Радојевић, председник општине Бечеј.

На основу Закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата у чланова њихових породица који се примењује од 2021. године, статус борца у нашој општини добило је 75 суграђана, који су уједно остварили и право на борачке легитимације и великој већини су легитимације уручене у претходном периоду.

Током разговора са борцима бивши председник СУБНОР-а у Бечеју, Милан Башић је рекао да је број од 75 регистрованих бораца веома мали јер. према њиховим подацима у Бечеју има негде око 3500 оних који су учествовали у ратовима и имају могућност да покрену поступак регистрације и да затраже борачку легитимацију али да већина то није до сада урадила јер је процедура регистрације подразумевала и уплату одређених такси од неколико хиљада динара. Помоћница министра Сања Лакић их је овом приликом обавестила да се наведене таксе не морају обавезно уплатити и да постоји могућност да се они који имају право да се региструју ослободе плаћања исте.

Председник општине и помоћница министра обавестили су такође присутне да ће Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања од 15. марта расписати три јавна позива, који ће бити усмерени на финансирање активности борачких организација и организација за неговање традиције, као и на бањско-климатски опоравак у једној од српских бања, а ту могућност имаће више од 700 људи.