Политика

Оснивање Покрета обнове Краљевине Србије

Пре неких петнаестак дана поједини високи функционери Српског покрета обнове искључени су из странке јер су тражили да се изабере нови председник уместо Вука Драшковића који би остао почасни председник и изразили су незадовољство због његових иступа у јавности којима је, како се наводи, озбиљно нарушио однос са коалиционим партнером Српском напредном странком.

У многим градовима широм Србије, па тако и у Бечеју било је организовано прикупљање потписа за оснивање нове политичке организације Покрета обнове Краљевине Србије, који су оформили бивши чланови СПО-а. Председник Скупштине општине Бечеј и члан иницијативног одбора ПОКС-а, мр. Ненад Томашевић се том приликом захвалио свима који су се одазвали у изузетно великом броју да подрже ову идеју. Такође, Томашевић је желео да обести јавност да је цела одборничка група која броји пет чланова обавестила локални парламент да сви прелазе у новоформирану одборничку групу под називом Сви за Бечеј – Покрет обнове Краљевине Србије. Он је још додао и то да од око 300 чланова сад већ бившег СПО-а, само један члан није приступио овој новој организацији.

Овери потписа у Бечеју присуствовали су и чланови иницијативног одбора ПОКС за Србију народни посланик Жика Гојковић, државни секретар у Министарству правосуђа Мирко Чикириз, затим чланови иницијативног одбора ПОКС за Војводину, посланици Дејан Михаљица, др. Жељко Видовић, потпредседница Скупштине Новог Сада Бранка Бежанов, повереник ИО ПОКС за Бечеј Дејан Вуковић, као и остали чланови ИО ПОКС за Бечеј.

Мирко Чикириз, обраћајући се јавности истакао је да је њихов крајњи циљ да Србија буде уставна парламентарна монархија, али не усмислу средњевековних монарха већ по угледу на најмодерније и најутицајније замеље Европске Уније.

– Оволики број људи који су се овде окупили да нам пруже подршку је само доказ дасмо на правом путу и да радимо исправну ствар. ПОКС пред собом има један велики задатак, а то је да вратимо Србији вредносни систем. Из наше традиције ћемо узети све оно што је најбоље али ћемо такође из модерног света узети оно што је највредније. Посебно радује чињеница да млади и образовани људи  препознају наш модерни, савремени, српски национализам, који није шовинизам.  Оно што нас је политички одвојило од претходне странке јесте неслагање са једном тотално анационалном политиком,додао је Чикириз.

Гојковић се у свом излагању осврнуо на наше комунистичко наслеђе које је више него оптерећујуће и да Србија не може даље докле год не исправи неправду и не затвори све рупе из прошлости.

– У данашњем политичком животу било је много странака које су кренуле бурно са својом идеологијом и временом су се одрицале свог програма. Ми се никада нећемо одрећи своје идеологије и сигуран сам да ћемо по томе бити препознатљиви. Оно што је за нас јако битно када говоримо о систему вредности јесте то да смо ми спремни да га променимо у корену, а то ћемо успети само ако променимо државно уређење и то је кључ свега, закључио је Чикирез.

Након прикупљеног довољног броја потписа, следи предаја истих, а онда на Изборној купштини биће изабрано и најуже руководство новонастале странке.

Редакција

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *