Друштво

Оставила је без даха светску уметничку сцену

Након конзервативне Њујоршке публике, Тијана Грујић, наша суграђанка и академска сликарка, оставила је без даха и љубитеље уметности у Кану, као и у једном од најпознатијих музеја у свету Лувру.

Договор постигнут почетком године са једном Шведском галеријом обухватао је излагање Тијаниних радова на три сајма уметности, па је тако после Њујорка уследио Кан и Париз. У септембру она одлази у Кан и своје слике излаже у музеју Марине Пикасо, унуке овог ванвременског уметника. На сајму је поред ње излагало преко 500 уметника и како каже Тијана, могло се видети све и свашта од скулптура, слика, фотографија до разних уметничких инсталација па чак и намештаја. Сајам је био продајног карактера али оно највредније што је понела оданде свакако јесу познанства са људима и контакти које је остварила. Утисак који су њене слике оставиле на Канску публику је фантастичан

– У Кану су људи полудели за мојим сликама, то је поднебље где можете видети свашта, тамо је све дозвољено, људи су веома отворених схватања и еротика им није „табу“ тема. Прилазили су и питали да ли те слике могу да се ураде на већим платнима, да ли сам размишљала о различитим бојама коже, о истим сексуалним опредељењима и слично, све оно што би можда овде код нас било незамисливо. Такође, били су одушевљени што прича може да има наставке и што је то нека стрип варијанта, прича Тијана.

Тамо потписује уговор са једном Канском галеријом, оставља им слике које ће бити изложене у тој галерији од 2. децембра на изложби која је између осталог продајног карактера. Уколико би продала неке слик, новац би наравно уложила у себе како би још више промовисала своју уметност јер само тако је могуће створити име.

– Ово јесте била једна одлична прилика да излажем ван граница наше земље али много је веће то што сам добила могућност да се повежем са неким важним људима из света уметности, да упознам галеристе и што сада могу даље сама. Такође, предложили су ми да доведем и друге уметнике са ових простора јер им дефинитивно ми са Балкана фалимо, истиче Грујићева.

Овај пут, Тијана је добила и подршку града. Наиме, локална самоуправа заједно са Канцеларијом за младе обезбедила јој је средства за одлазак и боравак у Кану на чему је изузетно захвална. Како би се на неки начин одужила, постоји идеја, наравно у договору са председником општине да се цела ова прича подигне на неки виши ниво. Тренутно се преговара о томе да у току лета она доведе у наш град одређени број уметника, да организује неку сликарску колонију али за то још има времена, каже, мада је већ разговарала са неким уметницима из Шведске, Немачке, са Новог Зеланда који су одушевљени идејом и радо би се одазвали.

Иако, на први поглед све то делује као сан који живи, није баш све било тако сјајно. у обавези је била да поштује сва правила галерије са којом је постигла договор, правила понашања, морала је да испоштује димензије и број слика који се захтевао, није смела сама да продаје своје слике и на крају плаћала је цену зида много више од оне која је заправо била. Без обзира на све велику захвалност ипак дугује госпођи из те галерије која јој је омогућила да направи овај велики корак на светској уметничкој сцени.

У октобру, Тијана борави у Паризу и своје слике излаже у Лувру тачније испод самог музеја где се налази један огроман сајамски простор где је излагало око 1000 уметника из целог света. На том месту окупили су се они прави љубитељи уметности, посебна клијентела, како каже Тијана, која купује све оно што им се допадне без обзира на цену.

– Они имају другачији приступ уметности који ми овде не можемо ни да замислимо, а уметнике доживљавају са веома великим поштовањем и одушевљењем. Од малих ногу уче децу да другачије размишљају и то је поента целе приче, каже Тијана.

Оно што сада очекује нашу суграђанку јесте изложба у Народном позоришту у Београду. Свечано отварање је 26. новембра, а изложба ће бити отворена месец дана.

Када се све сабере и одузме иза Тијане Грујић је једна заиста сјајна година, а о даљим плановима ће још да размишља, циљ јој је да слика јер је видела добре реакције људи, добила је позитивне коментаре, а то је оно најважније што даје ветар у леђа.

 

Редакција

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *