Ove godine bez dodele godišnjih nagrada i proslave

Ove godine, prvi put nakon što je ustanovljen kao Dan opštine Bečej, 1. avgust, ovaj događaj nije obeležen kao što je to da sada bilo slučaj, svečanom sednicom i dodelom godišnjih nagrada zaslužnim građanima opštine Bečej. Ove godina Opština nije na vreme raspisivala konkurs za nagrade zbog toga što je proglašeno vanredno stanje u martu mesecu zbog pandemije. Tokom prvih meseci rada pod vanrednim stanjem redukovan je i rad opštinskih službi. Posle su došli izbori pa drugi talas pandemije što je rezultiralo i konačnom odlukom da ove godine izostane ceremonija proslave Dana grada.

Svake godine nakon raspisivanja konkursa za nagrade zaslužnim pojedincima i kolektivima građani i institucije su predlagali kandidate pa je za ovakav demokratski proces potrebno dosta vremena i koordinacije. U situaciji vanrednog stanja i izborne i post izborne euforije pa opet novog talasa epidemije i svakodnevnog razmatranja stanja i eventualnih pooštravanja mera zaštite zdravlja stanovništva čitav proces nije ni mogao da bude adekvatno urađen.

Prvi dan avgusta kao Dan grada slavi se od 2009. godine a događaj koji se uzima kao osnova za odabir ovog datume bio je 1774. godine ukaz austrijskog dvora, tj. Marije Terezije, kojim su potvrđene privilegije za stanovnike carstva srpske nacionalnosti i proširene na pripadnike svih drugih nacionalnih zajednica koje su u tom trenutku živele na teritoriji Bečeja. Zato se istovremeno u našem gradu slavi ovaj datum i kao Dan ravnopravnosti.

Na odbornicima novog saziva Skupštine ostaće da na nekoj od narednih skupština odluče da li će ove godine biti uopšte dodeljene nagrade i da li će se naknadno raspisati konkurs. Do tada ostaje nam, ako se ova agonija sa pandemijom ne nastavi, 8. oktobar koji većina naših starijih sugrađana ionako još uvek slave kao Dan oslobođenja i nezvanični dan grada.