Péter Lea a Nemzeti VERSeny győztese

Az óbecsei Péter Lea első díjat szerzett a Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház által másodjára megszervezett Nemzeti VERSeny elnevezésű versmondó versenyen, melynek döntőjére november 11-én és 12-én került sor Budapesten.

A magyar nyelv napja alkalmából szervezett megmérettetés három részből áll és a döntőt megelőzően kilenc hónapja vette kezdetét. Első körben a versenyzőknek egy, a versmondásukat rögzítő videót kellett beküldeni, második körben pedig egy videóklipet készíteni. A döntőben egy szabadon választott magyar költő versét, illetve az Arany János-emlékév jegyében egy Arany János költeményt, balladát, vagy bármilyen hozzá kapcsolódó művet kellett előadni.

A több, mint 200 jelentkező közül 23-an jutottak a döntőbe. A legfiatalabb jelentkező 5, a legidősebb pedig 94 éves volt és az egész Kárpát-medencéből érkeztek versenyzők. A zsűri tagjai Bakos-Kiss Gábor színművész, Kiss László rendező, Lutter Imre előadóművész, producer, Nagy-Kálózy Eszter színművész, Szabó László médiaszakember, Fehér Ildikó előadóművész és Olt Tamás színművész voltak, akik a döntőben egyénileg értékelték a versklipeket és mindkét előadott verset, illetve az első három helyezés és a különféle különdíjak mellett minden versenyzőt bronz, ezüst és arany minősítésben részesítettek. A huszonegy éves óbecsei hölgy a fődíj mellett arany minősítésben is részesült.

– A döntőbe tényleg csak a legjobbak jutottak és én már azt is győzelemként éltem meg, hogy idáig jutottam, ott lehetettem a döntőben. Bevallom, egyáltalán nem számítottam arra, hogy esetleg meg is nyerhetem azt. Nagy megtiszteltetés ez számomra és mérhetetlenül boldog vagyok. A zsűritől érkezett pozitív visszajelzések mellett barátokra is szert tettem és nagyon sok élménnyel, tapasztalattal gazdagodtam – mesélte Lea, aki az első körben Radnóti Miklós Sem emlék, sem varázslat című versével indult, majd versklipjében Simon Márton Háromnegyed négy című versét dolgozta fel. A döntőben Arany János költeményei közül A walesi bárdok című balladával, illetve Terék Anna Kunigunda útja című művével indult, hiszen elmondása szerint mind a költőnő, mind pedig a vers nagyon közel áll a szívéhez, úgy érzi, a saját érzelmeit, gondolatait fejezi ki és talán sikerének kulcsai is ez lehetett.

A díjkiosztó gálaesten Lutter Imre, a verseny főszervezője, Vidnyánszky Attila, a rendezvény védnöke és a Nemzeti Színház főigazgatója, illetve Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke a tavalyi győztessel, Pál Péterrel közösen adták át a nyereményeket, melyek több százezer forint értékű díszkiadású könyvek, kötetek, médiapadok, tabletek, koncertjegyek és színházbérletek voltak.

 
Péter Dijana

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *